today-is-a-good-day
10.1 C
Athens

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές η μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Έντονο προεκλογικό άρωμα ενόψει των ευρωεκλογών είχε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, καθώς «άδειασε»  πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, εστιάζοντας στην φιλελεύθερη αντίληψη για την εκπαίδευση σε αντιδιαστολή με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις της Αριστεράς.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε πάνω του μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία και στην Ανώτατη εκπαίδευση, με ιδεολογικό και πολιτικό αποτύπωμα, θέλοντας να δείξει ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ταμπού…

Χάραξε μια διαχωριστική γραμμή με το παλαιό κατεστημένο στο χώρο της εκπαίδευσης και τις   γνωστές αριστερές ιδεοληψίες που κρατούσαν για χρονιά τη χώρα δεμένη στο παρελθόν και το δημόσιο μονοπώλιο (κρατικά ΑΕΙ)

Το χθεσινό μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη με τους Φάμελλο – Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα,  όπως φάνηκε από την εξέλιξη της συζήτησης, ήταν μια σχεδόν εύκολη αναμέτρηση, επειδή οι τρεις πολιτικοί έμειναν  …μετεξεταστέοι, λόγω των σπουδών τους αλλά και παλαιότερων αντιφατικών δηλώσεων τους.

Άλλωστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, το εν λόγω νομοθέτημα ήταν μια καλή πολιτική «άσκηση» ενότητας για την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τις αρρυθμίες με τα τις αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τις πολιτικές προθέσεις του από την αρχή της τοποθέτησης του.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής «στόχευσε» στο γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, ο οποίος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει «τσιμπήσει» δημοσκοπικά ποσοστά κάνοντας αισθητή την παρουσία στο πολιτικό σκηνικό.

Έτσι, απαράδεκτη και σεξιστική χαρακτήρισε την παρέμβαση  του Δημήτρη Κουστούμπα σχετικά με τους sugar daddies στους οποίους θα στραφούν φοιτήτριες που  δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα σε μη κρατικά ΑΕΙ.

Και ολοκλήρωσε την επίθεση του, τονίζοντας: Δεν θα παραμείνετε στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονιστικού ιστού που είναι υπεράνω κριτικής όταν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απευθύνεστε στις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο και δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη».

Στη συνέχεια τα πυρά του στράφηκαν στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος φοίτησε και πήρε πτυχίο από το φημισμένο University of Pennsylvania.

Έχετε έναν πρόεδρο – είπε στον Σωκράτη Φάμελλο – ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία…

Ο κ. Κασσελάκης λοιπόν που σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε “όχι” να μη γίνει αυτό; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης!».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τον Ν. Ανδρουλάκη για κυβίστηση στο συγκεκριμένο  ζήτημα και προκειμένου να τον «στριμώξει» ακόμη περισσότερο είπε ότι η ΚΟ της ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα, γνωρίζοντας ότι δυο βουλευτές του βλέπουν θετικά την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε ο κ. Ανδρουλάκης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό.

«Τι θα κάνετε με το άρθρο που αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο; Πώς θα εξηγήσετε αυτή τη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας; Αυτός είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο στόχαστρο του Πρωθυπουργού βρέθηκε και ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Γι’ αυτόν ο χρόνος δουλεύει ανάποδα. Το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16. Έκανε πίσω υπό την πίεση διαφόρων φωνών το 2007 και τώρα διαφωνεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Κατά την ομιλία ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε  τους στόχους και τη φιλοσοφία που διαπνέει το νέο νομοθέτημα της κυβέρνησης.

Έδωσε  έμφαση στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτή περισσότερων νέων ανθρώπων που αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό, με υψηλό αντίτιμο, τόσο για τους ίδιους όσο και τη χώρα.

Επίσης υποστήριξε ότι  η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ  θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους στην εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ