Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Παρασκευή ότι ένας διάδρομος θαλάσσιας βοήθειας θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί μεταξύ Κύπρου και Γάζας αυτό το Σαββατοκύριακο, μέρος της επιτάχυνσης των δυτικών προσπαθειών για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Παλαιστινιακός θύλακας.
Τα σχόλια της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήρθαν μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για τον στρατό των ΗΠΑ να κατασκευάσει μια «προσωρινή προβλήτα» στις ακτές της Μεσογείου της Γάζας, εν μέσω προειδοποιήσεων του ΟΗΕ για πείνα στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής.
Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, που τώρα διανύει τον πέμπτο μήνα του, παρέμειναν αδιέξοδες στο Κάιρο, με τον χρόνο να τελειώνει για να επιτευχθεί εκεχειρία εγκαίρως για τον ιερό μουσουλμανικό μήνα Ραμαζάνι, που αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι μια πιλοτική δοκιμή επισιτιστικής βοήθειας που συλλέγεται από φιλανθρωπική ομάδα και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να φύγει από την Κύπρο.
«Ξεκινάμε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε μετά από επίσκεψη σε εγκαταστάσεις στη Λάρνακα της Κύπρου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κατασκευή της προβλήτας που περιγράφει ο Μπάιντεν μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα αναφέρουν ήδη παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το άνοιγμα περισσότερων χερσαίων οδών πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα.
«Δεν θα υπάρξει παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έδειξε πού μπορεί να βρίσκεται η σχεδιαζόμενη προβλήτα. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτής της Γάζας είναι παραλία και τα μεγαλύτερα πλοία δεν θα μπορούσαν να την προσεγγίσουν χωρίς βυθοκόρηση.
Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του προσωρινού λιμενικού συστήματος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και θα χρειαστούν «πιθανώς έως και 60 ημέρες» για να ολοκληρωθεί, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 στρατιωτών, αν και κανένας δεν θα αναπτυχθεί στην ξηρά.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να κατασκευαστεί», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ανοίξει το λιμάνι του στο Ασντόντ βόρεια της Γάζας για περισσότερες παραδόσεις βοήθειας στο μεταξύ.
Ορισμένες υπηρεσίες βοήθειας λένε ότι οι συζητήσεις περί περίπλοκων αεροπορικών και θαλάσσιων διαδρομών για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα αποσπούν την προσοχή όταν το Ισραήλ περιορίζει τις υπάρχουσες διαδρομές πρόσβασης από την ξηρά.
«Υπάρχει ένας ευκολότερος, πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσφερθεί βοήθεια και αυτός είναι μέσω των οδικών διασταυρώσεων που συνδέουν το Ισραήλ με τη Γάζα», δήλωσε η Juliette Touma, εκπρόσωπος της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους.
Ο Μάικλ Φάχρι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στο φαγητό, είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι ήταν «παράλογο» το ότι η Ουάσιγκτον συζητούσε περίπλοκες νέες διαδρομές για να φτάσει σε μια περιοχή αποκλεισμένη από τον δικό της σύμμαχο.
«Από ανθρωπιστική προοπτική, από διεθνή άποψη, από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι παράλογο με σκοτεινό, κυνικό τρόπο», είπε.
Το Ισραήλ λέει ότι δεν εμποδίζει τη βοήθεια μέσω δύο σημείων ελέγχου στο νότιο άκρο της Γάζας και κατηγορεί τον ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες για την αποτυχία μεταφοράς και παράδοσης αρκετής βοήθειας. Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες λένε ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο σε μια εμπόλεμη ζώνη και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης.