today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Τι αναμένει η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συζήτηση του νομοσχεδίου του Yπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί των άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή 158 βουλευτές της ΝΔ.

Κ.Μητσοτάκης: Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης το νομοσχέδιο

«Για μένα προσωπικά έχει μία ξεχωριστή σημασία καθώς η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Μία πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή».

«Θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου»

«Το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να το πούμε να το ξανακούσετε εσείς που εκφράζετε με πύρινους λόγους την αντίδρασή σας στο ν/σ, αναφέρονται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φθάσει κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω τους σχήματος των συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτό πέρα από τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ετησίως για μισθούς, λειτουργικά και υποδομές, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο. Σε έναν προγραμματισμό ο οποίος ενισχύει το διδακτικό προσωπικό όχι μόνο αριθμητικά αλλά και εισοδηματικά με αυξήσεις οι οποίες φθάνουν το 15% των αποδοχών», είπε. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται και η ανώτατη αμοιβή διδασκόντων και ερευνητών από τον εθνικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας. Καθώς και ότι διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών, κατόχων διδακτορικού τίτλου, επιστημόνων από το εξωτερικό.

«Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση και κοινών μεταπτυχιακών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Κ.Πιερρακάκης: Η Ελλάδα σήμερα ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη

“Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή” τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την “ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα”.

“Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας” είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα “να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου”.

“Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη” τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ν.Ανδρουλάκης: Η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα

«Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.

«Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».

Γ.Παπανδρέου: Ευρύτερη συμφωνία, όχι μόνο στην αλλαγή του άρθρου 16 αλλά και στο περιεχόμενό του

Όταν έρθει η ώρα (για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος) θα πρέπει με ευρύτερη συναίνεση να συμφωνήσουμε, όχι μόνο στην αλλαγή του, αλλά και στη διατύπωση του νέου άρθρου, τόνισε στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: Να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση αυτή, ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο και εθνικό μας συμφέρον, κάνοντας την Ελλάδα επίκεντρο παιδείας, αλλά και την αντικατάσταση με σοβαρή νομοθεσία. Όχι για να υπάρξουν κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρείες λυμαίνοντας στην Ελλάδα, αλλά να υπάρχει μια Ελλάδα της Παιδείας, που θα ανοίξει τις δυνατότητες για χιλιάδες νέους, όχι μόνο εντός αλλά και για ξένους φοιτητές που θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, να είναι πρεσβευτές της, και θα είναι και για τους Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Μ.Βορίδης: Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει πλήρως αναξιόπιστο

«Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι και είστε εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

«Σήμερα λέτε αυτό, αύριο θα λέτε το άλλο. Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε, θα λέγατε ένα άλλο. Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι, εγκλωβισμένοι δυστυχώς, στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε προηγούμενη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βορίδης, μας ζητά «να δεσμευτούμε ότι η αναθεώρηση θα λέει ότι τα πανεπιστήμια θα είναι «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά», και ότι αυτό θα είναι περιεχόμενο της συνταγματικής ρύθμισης».

Εξηγώντας την αρχιτεκτονική της αναθεώρησης, ο κ. Βορίδης είπε ότι η παρούσα Βουλή προτείνει στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, τα άρθρα που είναι προς αναθεώρηση, και αυτό διότι μεσολαβούν εκλογές, ενώ το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί διακύβευμα και αντικείμενο προς κρίση, των ψηφοφόρων: «(Οι ψηφοφόροι) ξέρουν και αποφασίζουν, και δίνουν την κατεύθυνση στην αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν σας νοιάζουν όλα αυτά», είπε ο κ. Βορίδης.

Σ.Φάμελλος: Για τα συμφέροντα λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα

«Για ποιο λόγο για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα; Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Σχολίασε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση λέει στους νέους που διαδηλώνουν για τη δημόσια παιδεία ότι δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν αν δεν έχουν χρήματα.

Α.Χαρίτσης: Καταψηφίζουμε, θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και το δημόσιο πανεπιστήμιο

«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι θα ενεργοποιήσει όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλεί την εθνική αντιπροσωπεία να παραβιάσει το Σύνταγμα και υπογράμμισε ότι «μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο».

Κ.Βελόπουλος: Φτιάξτε πρώτα τα δημόσια ΑΕΙ και μετά τα ιδιωτικά

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

«Φτιάξτε πρώτα τη δημόσια παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά τα ιδιωτικά», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην παιδεία είναι δομικό» και «ξεκινά από τις χαμηλές βαθμίδες».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα χρησιμοποιώντας παραπειστικά παραδείγματα για να πείσει τον κόσμο, ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τα δημόσια θα γίνουν καλύτερα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «για τα παιδιά των πλούσιων φίλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ