Στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκεκριμένα στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» θα μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 11 το πρωί, όπως ενημερώνει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.
Εν συνεχεία, συγκεκριμένα στις 13:30, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Ahmed Al Jaber, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνεχίζεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων
Με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίζεται η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τσιάρας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι σαφές, και αυτό που στην πραγματικότητα απαγορεύει είναι την ίδρυση μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, είπε ο κ. Τσιάρας. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, το μεγάλο βήμα θα γίνει όταν τελικά αποφασίσουμε να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16, και θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από μια εντελώς διαφορετική λογική, και να έχουμε την πραγματική αναγνώριση και ελευθεριών και δικαιωμάτων. Είπε επίσης, ότι υπάρχουν εκείνοι που αντιστέκονται σε κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση και υπάρχουν εκείνοι που είναι «αναγκασμένοι» να τραβάνε το δύσκολο δρόμο, να τον δείχνουν στην κοινωνία και να προτρέπουν τους πολίτες να τον ακολουθήσουν. Και άλλη μία φορά, στη θέση του οδηγού των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κυβερνητική παράταξη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Τζάκρη, είπε ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει μία αλυσίδα ιδιωτικής εκπαίδευσης που να ξεκινάει από τον βρεφονηπιακό σταθμό και να φτάνει μέχρι τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά διπλώματα επ’ αμοιβή. Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο γίνεται για να εισαχθούν και να αποφοιτήσουν από ιδιωτικά πανεπιστήμια οι εύποροι νέοι, δηλαδή να αγοράσουν αυτό για το οποίο οι συνομήλικοι τους μοχθούν. Εάν αυτό δεν είναι ορισμός της κατάργησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας των πολιτών στην χώρα, τι είναι; αναρωτήθηκε η κ. Τζάκρη: Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο Franchising, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υποκαθιστά την ευνομούμενη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση με την δυστοπία των Πανεπιστημίων Mac Donald’s, τόνισε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να φέρει μεγάλα ξένα πανεπιστήμια χωρίς να φαίνεται να γνωρίζει ότι υπάρχουν κι εκεί προβλήματα με το νέο «προλεταριάτο» των νέων πανεπιστημιακών και τα αυξανόμενα φοιτητικά δάνεια. Όπως είπε, εάν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για την ελληνική δημόσια εκπαίδευση, γιατί δεν έφερε ένα πολυετές πλάνο αναβάθμισής της; Εάν ενδιαφερόταν για τη φυγή επιστημόνων, γιατί δεν αύξησε τους μισθούς των πανεπιστημιακών; Όσο για την πρόταση του κόμματός του προς τα όμορα κόμματα, να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, είπε ότι αποτελούσε ευκαιρία να δειχθεί στην κοινωνία ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα προβλήματά της. Ήταν μια χαμένη, μεγάλη ευκαιρία και ελπίζω να έχουμε μιαν άλλη στο μέλλον, είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Μας κατηγορεί η ΝΔ ότι μιλάμε μόνο για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και όχι για την ουσία. Αλλά για εμάς, το Σύνταγμα είναι η ουσία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ Νίκη, Σπ. Τσιρώνης. Το Σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών και παρερμηνειών όταν αναφέρει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ και ότι απαγορεύεται απολύτως η σύσταση ΑΕΙ από ιδιώτες, είπε ο κ. Τσιρώνης, καλώντας την κυβέρνηση να μη σέβεται τα δικαστήρια α λα καρτ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ Σπαρτιάτες Αλ. Ζερβέας, είπε ότι όσοι κυβέρνησαν παρέδωσαν τα πανεπιστήμια στην ασυδοσία και στην ιδεοληπτική τρομοκρατία διαφόρων ομάδων. Τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δυστυχώς, τον άνοιξε η απαξίωση των δημοσίων πανεπιστημίων, είπε ο κ. Ζερβέας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά την συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο.
Για δημιουργία τιμοκαταλόγου πτυχίων, ανάλογα με το κάθε βαλάντιο, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα από πλευράς συμπολίτευσης, περί ιστορικότητας του νομοσχεδίου, είπε ότι τα ίδια λέγονταν για την ιστορικότητα του νόμου Διαμαντοπούλου, «αλλά αυτή η ιστορικότητα θα συντριβεί κάτω από την πάλη των φοιτητών και του λαϊκού κινήματος». Αναφερόμενος στο προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ σκανδιναβικό μοντέλο, μνημόνευσε δημοσιεύματα διάφορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, που περιέγραφαν «σούγκαρ μπέιμπις» και «σούγκαρ ντάντις», δηλαδή σε κορίτσια που παρείχαν υπηρεσίες σε πλουσίους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκπαιδευτικά έξοδά τους.
Η αναφορά αυτή του κ. Καραθανασόπουλου προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, με τον βουλευτή του ΚΚΕ να τονίζει ότι «αυτά είναι τα έργα τα δικά σας. Εμείς τα καταγγέλλουμε και τα καταδικάζουμε» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Σε παρέμβασή της, η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή είπε ότι «ως γυναίκα θλίβομαι πάρα πολύ. Είναι απαράδεκτη σεξιστική δήλωση. Λυπούμαι που επαναλήφθηκε και που επιμένετε» είπε η κ. Μακρή, με τον βουλευτή της ΝΔ Στ. Πέτσα, που διαδέχθηκε τον κ. Καραθανασόπουλο στο βήμα, να λέει: Είναι ντροπή αυτό που κάνετε και να το πάρετε πίσω. Είστε το 2024 στην Ελλάδα. Δεν είστε σε καμιά από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του 1980.