Έντονη οσμή πολιτικής «σκευωρίας», με πολιτικοοικονομικά κίνητρα, αναδύει η καταδικαστική απόφαση για τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, από την Αλβανική Δικαιοσύνη, που προκάλεσε την οργή των Βορειοηπειρωτών στο άκουσμα της δικαστικής ετυμηγορίας, αν και ήταν αναμενόμενη…
Του Κώστα Πασίση
Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα στοχεύει στην απομάκρυνση του νομίμως εκλεγμένου Δημάρχου από το αξίωμά του, με σκοπό την καταπάτηση των περιουσιών των Ελλήνων της περιοχής, που ήδη έχει ξεκινήσει…
Η δικαστική δίωξη του Φρέντι Μπελέρη φαίνεται να αποτελεί σκόπιμη ενέργεια της Αλβανικής κυβέρνησης, που πλήττει ευθέως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της περιοχής, η οποία εδώ και δεκαετίες στερείται πλήρους αναγνώρισης των περιουσιακών της στοιχείων.
Στελέχη της ελληνικής μειονότητας υποστηρίζουν επίσης ότι πίσω απ αυτές τις μεθοδεύσεις κρύβεται και ο διακαής πόθος της Αλβανικής κυβέρνησης που είναι ο ξεριζωμός του Ελληνισμού από τη Χειμάρρα.
Η συγκεκριμένη πολιτική του Έντι Ράμα δείχνει να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ετυμηγορία του Αλβανικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς, όπως ονομάζεται, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την ύπαρξη δίκαιης δίκης καθώς σε όλη τη διάρκειά της και πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για μια «στημένη» ιστορία, με συγκεκριμένο «σεναριογράφο» και τέλος.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, η έδρα του Δικαστηρίου αρνήθηκε το δικαίωμα στον Φρέντι Μπελέρη να παρουσιάσει δικούς του μάρτυρες υπεράσπισης.
Το ενδιαφέρον με το εν λόγω Δικαστήριο είναι ότι δημιουργήθηκε ύστερα από την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς που κυριαρχεί παντού στην Αλβανία, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Η καταδίκη του δημάρχου Χειμάρρας πάντως σκόρπισε οργή και θλίψη στους Βορειοηπειρώτες οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι δε φοβούνται και θα δώσουν τη μάχη μέχρι το τέλος…
Στο πλευρό Μπελέρη το ΕΛΚ
Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους δικαίου εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο του ΕΛΚ που διεξάγεται στο Βουκουρέστι, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.
Το εν λόγω ψήφισμα-κόλαφος για τον Ράμα επισημαίνει τα γκρίζα σημεία και τις παρατυπίες στη δίκη-παρωδία του δημάρχου Χειμάρρας.
Καταδικάζει τη μη λήψη υπόψη της ομολογίας κύριου μάρτυρα υπέρ του Μπελέρη.
Υπογραμμίζει ότι παραβιάζεται το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών.
Ζητά σεβασμό των αποτελεσμάτων εκλογών και των δικαιωμάτων της μειονότητας.
Προειδοποιεί την Αλβανία ότι ως υποψήφια χώρα πρέπει να σέβεται τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Επίσης και πολύ σημαντικό είναι ότι το θέμα Μπελέρη κρίνεται ευρωπαϊκό και όχι διμερές.
Σκληρή αντίδραση από Σαμαρά
«Πυρά» κατά της προκλητικής απόφασης εξαπέλυσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την «καθαρή» υποστήριξη του στον δήμαρχο Χειμάρρας.
Σε σκληρή γραμμή είναι και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας, λόγω της καταδίκης Μπελέρη.
Κατά τον κ. Βορίδη η καταδικαστική απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς επισφραγίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με το κράτος δικαίου στην Αλβανία.
Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος κληθείς να σχολιάσει την προαναφερθείσα απόφαση είπε ότι «είναι μια ευκαιρία να δούμε εκ νέου συνολικά τη στρατηγική μας απέναντι στην Αλβανία αλλά και την ελληνική μειονότητα στη Β. Ήπειρο».
Τα επόμενα βήματα
Όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές η Ελλάδα στη «φαρέτρα» της έχει αρκετά «όπλα» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πιέσει τα Τίρανα και ένα από αυτά είναι οικονομικές κυρώσεις στην Αλβανία, εκτός από το βέτο που είναι στο τραπέζι.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η Αλβανία έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία και αυτό είναι ένα στοιχείο με ειδικό βάρος… Ενώ ο Εντι Ράμα εμφανίζεται να μην είναι πολύ «ζεστός» στην ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε, σε αντίθεση με το λαό του…
Μετά την «αναιμική» πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, επανήλθε, μέσω πηγών, τονίζοντας επί της ουσίας ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η δίκη δεν ήταν δίκαιη και αντικειμενική, αλλά στηρίχθηκε σε παρατυπίες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.