Ανεπαρκές κρίνει η κυβέρνηση το mea culpa του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis και την επιχείρηση χειραγώγησης των ΜΜΕ, που προκάλεσε «τεκτονικές» δονήσεις στην Κουμουνδούρου για τη σκοπιμότητα της «εξομολόγησης» του. Αλλά και «αποστροφή» για τον υπόγειο πόλεμο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της χώρας αναφορικά με το Κράτος Δικαίου.
Του Κώστα Πασίση
Η παραδοχή για αστοχίες στον χειρισμό των προαναφερόμενων υποθέσεων άφησε εκτεθειμένο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στοχοποίησε» άδικα, κρεμώντας στα μανταλάκια δέκα πολιτικούς αντιπάλους του για μικροπολιτικούς σχεδιασμούς.
«Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στο «mea culpa» του Αλέξη Τσίπρα για τα «καυτά» κεφάλαια της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών.
Πείτε στον κ. Τσίπρα, too little, to late (πολύ λίγο-πολύ αργά), σχολίασε σκωπτικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Ενώ ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αποκάλυψή του σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από κάποιους ανθρώπους.
«Δέκα πολιτικά πρόσωπα διασύρθηκαν για μεγάλο διάστημα, χωρίς να προκύψει απολύτως τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακός) και τους πρώην υπουργούς: Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Ανδρέα Λοβέρδο.
Στην υπόθεση Novartis αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής λέγοντας ότι έπαθε «σκοτοδίνη» όταν είδε ότι στο φάκελο της υπόθεσης να διώκονται 10 πολιτικά πρόσωπα.
Κατά τον κ. Κοντονή τα ονόματα αυτά μπήκαν στη «λίστα» επειδή δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ…
Δικαίωση για τη κυβέρνηση και συνάμα κόλαφος για την Κουμουνδούρου ήταν και η δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη αυτή τη φορά δια στόματος του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, για το ρόλο του στο συκοφαντικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.
Ο κ. Αρβανίτης παραδέχθηκε σε συνέντευξη του την ενεργή συμμετοχή του στη σύνταξη του πορίσματος, δικαιώνοντας την κυβέρνηση που από την αρχή μίλησε για μια ωμή επίθεση κατά της χώρας, από κέντρα στο εσωτερικό της.
Αυτά δεν έχουν προηγούμενο», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε «όχι μόνο ήταν ένας από τους συντάκτες του συκοφαντικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου αλλά ήταν και αυτός που εμπνεύστηκε – και δήλωσε περήφανος – την ιδέα για περικοπή κονδυλίων από την Ελλάδα».
Επίσης ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε περιπτώσεις συκοφάντησης της Ελλάδας όπως αυτή της μικρής Μαρίας στον Έβρο.
Κατά …διαβολική σύμπτωση το mea culpa του πρώην Πρωθυπουργού συνέπεσε με την αποκάλυψη του Κώστα Αρβανίτη, που λειτούργησαν ως μάννα εξ ουρανού για την κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένο αφήγημα για την «ποιότητα» της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοκριτική ή υποκριτική παρέμβαση Τσίπρα
«Μελαγχολικό» αποτύπωμα αφήνει πίσω του και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της «Καθημερινής» καθώς όσα είπε έκαναν άνω-κάτω την Αριστερά, που είναι εδώ και πολλούς μήνες σε περιδίνηση.
Η ομολογία λαθών και η ανάληψη ευθύνης από τον πρώην Πρωθυπουργό για τις εν λόγω υποθέσεις (Novortis – τηλεοπτικές άδειες – έξοδος από το ευρώ) μπορεί να ερμηνευθεί ως μια άσκηση αυτοκριτικής, μια στροφή σελίδας ή ακόμα και μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από σκάνδαλα που βαραίνουν τη θητεία του και αποκατάστασης της «εικόνας» του.
Η παρέμβαση του μετα από έξι μήνες αφωνίας ενδεχομένως να σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πολιτικής πορείας, με αυτοκριτική, ανανέωση και στροφή προς ένα πιο μετριοπαθές προφίλ, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος ακόμη για να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά…
Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Νέας Αριστεράς, η δημόσια τοποθέτηση του σχετίζεται με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να διαφωνεί με τις επιλογές της ηγεσίας.