today-is-a-good-day
29.4 C
Athens

Eurobank: Παράταση 12 μηνών στο πλαφόν των επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια

Για ακόμη 12 μήνες θα παραμείνει σε ισχύ το πλαφόν στα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων, όπως ανακοίνωσε η Eurobank. Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να απλώσουν «δίχτυ» προστασίας σε δανειολήπτες από περαιτέρω αυξήσεις των μηνιαίων δόσεων.

Η Eurobank ανακοίνωσε χθες την παράταση του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων για άλλους 12 μήνες, με τους ιδίους όρους όπως περιγράφονταν στην ανακοίνωση της 11ης Απριλίου 2023, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, ανάλογα με τα επιτόκια βάσης και το νόμισμα του δανείου, τα επιτόκια του Προγράμματος που συνεχίζουν να ισχύουν, έχουν ως εξής:

Δάνεια σε Ευρώ

EURIBOR 1 μηνός 2,70%

EURIBOR 3 μηνών 2,85%

Επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) 3,30%

Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

Επιτόκιο SARON[1] 1,20%

Σημειώνεται ότι από το διατραπεζικό επιτόκιο SARON (Swiss Average Rate Overnight) υπολογιστικά προκύπτουν τα αντίστοιχα LIBOR για το Ελβετικό Φράγκο.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια έχουν εκταμιευθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και δεν έχουν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών.

Πρόσθετη προϋπόθεση ένταξης αποτελεί το δάνειο να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 2 Μαΐου του 2023. Για να διατηρηθεί η προνομιακή τιμολόγηση, θα πρέπει το δάνειο να παραμείνει ενήμερο, και για τους 12 μήνες της προνομιακής περιόδου.

Υπογραμμίζεται ότι στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιο τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι συνεπείς δανειολήπτες θα ενταχθούν αυτόματα στο πρόγραμμα ανταμοιβής, χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια. Όλοι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα ενημερωθούν ατομικά για το μειωμένο επιτόκιο του δανείου τους και την αντίστοιχη δόση μέσω των αντιγράφων λογαριασμών που λαμβάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ