today-is-a-good-day
26 C
Athens

HELLENiQ ENERGY: Καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. για το 2023 – Στο 0,90 ευρώ ανά μετοχή το μέρισμα

Υψηλή κερδοφορία με τα συγκρίσιμα EBITDA να αγγίζουν τα 1,237 δισ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Helleniq Energy το 2023, επιδόσεις που αποδίδονται στην αυξημένη παραγωγή, στην ανοδική πορεία των εξαγωγών, στο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, αλλά και στην υψηλή συνεισφορά από τον τομέα των ΑΠΕ.

Η παραγωγή προϊόντων για το σύνολο του 2023 αυξήθηκε κατά 13% στους 14,6 εκατ. τόνους και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 15,5 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 54% των συνολικών όγκων, μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του Ομίλου.

Ωστόσο, η πτώση στις τιμές αργού και προϊόντων του επέδρασε αρνητικά στην αποτίμηση αποθεμάτων και στην κερδοφορία, περιορίζοντας τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 478 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλή επίδοση αλλά και τις προοπτικές της Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,60 ανά μετοχή. Έτσι, το συνολικό μέρισμα διαμορφώνεται στα €0,90 ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωρινό μέρισμα €0,30 ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί. Η διανομή αυτή οδηγεί σε συνολική μερισματική απόδοση άνω του 12% με βάση την τιμή της μετοχής στο τέλος του 2023.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε: «Το 2023 έκλεισε ως ένα ακόμη επιτυχημένο έτος για τον όμιλο, καθώς ο πρώτος κύκλος υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 ολοκληρώνεται, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο λειτουργικής απόδοσης και κερδοφορίας. Μετά τα πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα των διεθνών περιθωρίων διύλισης το 2022, τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 προφανώς διαμορφώθηκαν χαμηλότερα, αλλά υπάρχουν σημαντικά θετικά χαρακτηριστικά που μας καθιστούν πιο αισιόδοξους». Όπως εξήγησε, ένα μεγάλο μέρος της κερδοφορίας για το 2023 προήλθε από βελτιώσεις στη λειτουργία της εταιρείας και την υλοποίηση του προγράμματος στρατηγικού μετασχηματισμού, παράγοντες που είναι πιο ελεγχόμενοι και προβλέψιμοι, σε σχέση με ένα διεθνές περιβάλλον που μπορεί να παρουσιάσει απρόβλεπτες αυξομειώσεις. «Μέρος των νέων μας προσπαθειών είναι η ενίσχυση της εμπορίας στο εξωτερικό, το άνοιγμα σε νέες αγορές εμπορίας καυσίμων αλλά και ΑΠΕ, παράλληλα με τη σημαντική ανανέωση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και την αλλαγή κουλτούρας σε ολόκληρο τον όμιλο», επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ένα δεύτερο σημείο, αποτελεί η σταδιακή αλλαγή στη μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατη προσέγγιση για τον κλάδο ενέργειας με μια στροφή στο ρεαλισμό, αναγνωρίζοντας ότι τα πετρελαιοειδή είναι μέρος της λύσης και πρέπει να συνεισφέρουν με πιο συγκεκριμένο τρόπο στην ενεργειακή μετάβαση. Ενδεικτικό είναι το συμπέρασμα, διατυπωμένο τόσο καθαρά για πρώτη φορά στην πρόσφατη COP28,ότι οι ακραίες μη-εφαρμόσιμες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, λειτουργούν αρνητικά όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς αποτρέπουν επενδύσεις βελτίωσης στους υφιστάμενους κλάδους ενέργειας που θα είχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ επηρεάζουν αρνητικά και το κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ