Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν πάνω από 2.500 υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και παλαιές και εκκρεμείς μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν «κρούσματα» φοροδιαφυγής και να αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα.
Κι αυτό γιατί οι ελεγκτικές αρχές έχουν ενδείξεις ότι σε πολλές περιπτώσεις αφορολόγητων γονικών παροχών, δωρεών ακινήτων και χρηματικών ποσών, μέσω τριγωνικών συναλλαγών δεν κατεβλήθησαν οι αναλογούντες φόροι. Κι αυτό γιατί οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήσης της ρύθμιση για το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021.
Εφόσον πάντως επιβεβαιωθούν αυτές οι περιπτώσεις συναλλαγών, οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως 40%.
Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές – δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται αδέρφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς. Έτσι, στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών κατά τις οποίες ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, η εφορία διερευνά τις συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων, τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο.
Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά (με χρήματα που βγήκαν από το στρώμα ή το σεντούκι κλπ), φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο.
Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών κατά τις οποίες ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, η εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών. Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός) και ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς το σκοπό αυτό τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Εάν το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι σύντομο (όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών) χτυπάει συναγερμός στις ελεγκτικές αρχές.
Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα του γονέα/δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή/δωρεά προς το τέκνο/δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών κ.λπ.