today-is-a-good-day
7.1 C
Athens

Ένας χρόνος μετά τα Τέμπη: Ηθική υποχρέωση η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών

Την ανάγκη για δημιουργία ενός πιο σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου κράτους, ως απάντηση στις τραγικές συνέπειες της τραγωδίας στα Τέμπη, υπενθύμισαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις δηλώσεις τους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα, πριν από ένα χρόνο.

Του Κώστα Πασίση

Το δυστύχημα στα Τέμπη, με τους  57 νεκρούς ήταν μια τραγωδία, που αποκάλυψε τις σοβαρές αδυναμίες στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας και την ανάγκη για δομικές αλλαγές στη λειτουργία τους.

Τις ελλείψεις στη λειτουργία των αρμόδιων φορέων και του κρατικού μηχανισμού.

Πέρα από το εθνικό πένθος ήταν ένα γεγονός που «σημάδεψε» τη χώρα και αποτέλεσε ορόσημο για αλλαγές.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αισθανόμενη την απέραντη θλίψη όλης της κοινωνίας εστίασε στην ηθική υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και τη στήριξη προς τους πληγέντες.

«Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε και ο Πρωθυπουργός ο οποίος χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα ή φορείς, έδωσε έμφαση στην πλήρη αποκάλυψη όλων των παραγόντων που οδήγησαν στην καταστροφή, αναγνωρίζοντας πιθανές ευθύνες.

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους.»

Αυτή ήταν μια φράση-κλειδί του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την ύπαρξη και το καταλογισμό ευθυνών.

Ο Πρωθυπουργός  εξέφρασε τη θλίψη και το σεβασμό του για τα θύματα και τις οικογένειές τους και επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη θα φέρει στο φως την αλήθεια και θα τιμωρήσει τους ένοχους, εκφράζοντας  την πεποίθηση του ότι θα διερευνηθεί  εξονυχιστικά η  υπόθεση, με στόχο την πλήρη αλήθεια για τα ακριβή γεγονότα και τα αίτια της τραγωδίας.

Όπερ σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει όσους έχουν ευθύνες για το τραγικό συμβάν  και αυτό επειδή η κυβέρνηση κατηγορείται από την Αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να «προστατεύσει» πολιτικά πρόσωπα…

Υπογράμμισε ακόμη τη συλλογική αποτυχία που οδήγησε στην τραγωδία και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της.

Δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους και θεσμών.

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι απαιτείται για να αποτρέψει παρόμοια συμβάντα στο μέλλον.

«…η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι», ανέφερε με διάθεση αυτοκριτικής.

Σε δήλωση προέβη και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο οποίος παραμένει στο μάτι του κυκλώνα…

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους.

Υπενθύμισε ότι είχε παραιτηθεί αμέσως μετά την τραγωδία, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ως υπουργός. Και τόνισε ότι η σκέψη του παραμένει στα θύματα και στους συγγενείς τους.

Ωστόσο η χθεσινή ημέρα πένθους και μνήμης «σκιάστηκε» από ένα νέο unfair της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου ανέβασαν ένα τεράστιο μαύρο πανό, με μήνυμα: «Πάρε με όταν φθάσεις»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ