Με τις τοποθετήσεις συνέδρων συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ευ.Αποστολάκης: Να προχωρήσουμε μπροστά με τον κόσμο ενωμένο
Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, χαρακτήρισε το συνέδριο ως ευκαιρία ανασύνταξης, να εκφραστούν θέσεις και απόψεις, να προχωρήσουμε μπροστά με τον κόσμο ενωμένο, ευκαιρία ανάκαμψης από τις δυνατότητες του παρελθόντος και τη δυνατότητα εφαρμογής των αξιών, των ιδεών μας με στόχο ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο.
Μίλησε για τις «τεράστιες γεωπολιτικές αναταράξεις και ανακατατάξεις που συντελούνται γύρω μας», σημειώνοντας πως στο διασυνδεμένο περιβάλλον μας είναι αδύνατο να μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη εμπόλεμη σύγκρουση μαίνεται ακόμα και σήμερα «με τα δραματικά αποτελέσματα να φτάνουν ακόμα και στη χώρα μας». «Δεν θα πρέπει η χώρα μας να συνεχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Το μόνο που επιτυγχάνουμε με αυτό τον τρόπο είναι να ρίχνουμε νερό στο μύλο του πολέμου και να αποδυναμώνουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας, διευκολύνοντας παράλληλα την τουρκική πλευρά στο να επαναφέρει το θέμα και το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου», είπε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη εθνοτικές διαφορές στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων (Κόσοβο Βοσνία-Ερζεγοβίνη) αλλά και οι κατά καιρούς εθνικιστικές έξαρσης των βορείων γειτόνων μας. Τόνισε ότι στο τραπέζι πάντα παραμένει επίκαιρο τον θεωρητικό δόγμα της Τουρκίας, «η οποία προκειμένου να εξαναγκάσει τους αντιπάλους της να συμπεριφερθούν με τον επιθυμητό για τα συμφέροντα της τρόπο, δεν διστάζει να προβεί σε απειλές χρήσης βίας και αφορμές για πόλεμο, επιθετικές δράσεις, μέσα επιβολής στρατιωτικού διπλωματικού και οικονομικού χαρακτήρα, υπερπτήσεις, Navtex, αντί-Navtex, ΝΟΤΑΜ, που στόχο έχουν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που για τη χώρα μας είχε και έχει και θα έχει ύψιστη σημασία.
Πρόσθεσε ότι στο σύνθετο γεωπολιτικό γίγνεσθαι προστέθηκε και η ένοπλη σύγκρουση στην Γάζα, για να σημειώσει την άμεση ανάγκη για κατάπαυση πυρός. «Είναι απαραίτητη η συνεχής άσκηση πίεσης της διεθνούς κοινότητας για να μπορέσει να δοθεί μία ευκαιρία στην ειρήνη. Η θέση μας στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: η λύση είναι μία. Η δημιουργία δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του ’74, του ’13 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια και το παγκόσμιο εμπόριο και πως άλλη μια παράμετρος που επηρεάζει τη χώρα μας είναι η αστάθεια στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής αλλά και στις υποσαχάριες περιοχές που εκδηλώνονται πραξικοπήματα και γίνεται αλλαγή του status quo.
«Οι απειλές και οι προκλήσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει χώρα μας είναι πράγματι πολλές και αποτελούν παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού της άσκηση εξωτερικής πολιτικής όσο και στον τομέα της εθνικής άμυνας». Ειδικότερα ανέφερε: «Σε εσωτερικό επίπεδο θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, καθώς και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, ειρήνης και ελευθερίας. Σε εξωτερικό επίπεδο πρόκληση αποτελεί η διατήρηση του ρόλου μας ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».
Αναφέρθηκε στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρα μας, χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο και λειτουργεί στα διεθνή δρώμενα. «Σύμφωνα με τις επιταγές αυτές ο ρόλος των ΕΔ θα είναι διττός: πρώτον πρέπει να λειτουργούν ως πυλώνας αποτροπής, δηλαδή αμυντικά, εξασφαλίζοντας στους πολίτες τα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας και της ασφαλείας και δεύτερον να λειτουργούν ως συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας». Σημείωσε ότι ο εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός των ΕΔ μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό γίγνεσθαι είναι αναγκαίος, τονίζοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να το πετύχουμε αυτό δεν θα ακολουθούμε συγκεκριμένες αρχές και προϋποθέσεις». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια: πρώτον, η προτεραιοποίηση των απαιτήσεων. Δεύτερον, εισηγήσεις των επιτελείων. Τρίτον η αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων για την εμπέδωση συμπερασμάτων από τις πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις. Τέταρτον, η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η χώρα θα πρέπει να έχει αυτάρκεια για να μπορεί να υποστηρίξει τα συστήματα άμυνας και να μην καθίστανται οι ΕΔ απλός πελάτης το ξένων αμυντικών βιομηχανιών, να υπάρχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα, αμυντικά οικονομικά αλλά και μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Γιώργος Ψυχογιός: Για να είμαστε το στήριγμα της κοινωνίας
«Έχουμε μια ΚΟ μειωμένη πλέον που κάνει μια εξαιρετική και πολύπλευρη δουλειά, σε όλα τα νομοσχέδια είναι πρώτη στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά παλεύει και εκτός Βουλής», ανέφερε ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός. Είπε ότι υπάρχει άψογη καθοδήγηση και αλληλεπίδραση με τον Σωκράτη Φάμελλο και όλους τους συναδέλφους. Κάτι που, όπως τόνισε, αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία που έχει η οργανωμένη παρουσία, η συνεννόηση και η χάραξη πολιτικής στρατηγικής από ένα πολιτικό κέντρο πάντα, που δεν θα είναι μόνο στην ΚΟ για να είμαστε συμπαγείς, συνεπείς και οργανωμένοι, αλλά θα είναι δίπλα και σε οποιονδήποτε πρόεδρο του κόμματος. Γιατί, πρόσθεσε, «αυτή η δουλειά της ΚΟ δεν μπορεί να πηγαίνει στράφι, έχει να κάνει με την κοινωνία και η ΚΟ είναι βραχίονας του κόμματος στην κοινωνία και το να μη φτάνει στον κόσμο, λόγω των αντιφάσεων, αλλαγής ατζέντας ή αιφνιδιασμών που συνεχώς γίνονται, είναι κρίμα και μας αδικεί». Είπε ότι «η κοινωνία έχει ανάγκη να ακουμπήσει κάπου κι εμείς καθημερινά και αδιαμεσολάβητα είμαστε σε επαφή μαζί τους. Όμως στα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς εκτός από το άτομο που πάντα παίζει ρόλο, η διαφορά μας είναι η συλλογικότητα. Έτσι φτάσαμε στην κυβέρνηση του ’15, έτσι αντέξαμε στα δύσκολα, έτσι ξεχωρίζουμε». Τόνισε ότι «για να είμαστε το στήριγμα αυτό στην κοινωνία και να υπερασπιστούμε αυτές τις ομάδες που σήμερα ξεσηκώνονται, πρέπει να προχωράμε μπροστά και γρήγορα, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε συνεπείς και να τηρούμε -γιατί είναι δύναμη μας- τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες που δεσμεύουν όλους, από τον πρόεδρο, τους βουλευτές μέχρι τα μέλη μας, όπως το είχε εφαρμόσει κι ο Αλέξης Τσίπρας».
Αντώνης Κοτσακάς: «Θέλουμε συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης»
Θέλουμε ισχυρή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, δεν θα συμβιβαστούμε με ένα κόμμα ρευστοποιημένο, ανέφερε ο Αντώνης Κοτσακάς και πρόσθεσε: «Θέλουμε ένα συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης. Ας κρατήσουμε τα θετικά από την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Ως μεγάλη αριστερά δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών. Δεν μπορούμε να είμαστε με όλους και για όλους, πρέπει να απαντήσουμε με ποιους και για ποιους. Η μεγάλη Αριστερά θα ξεκινά από το έδαφος του μαρξισμού και θα φθάνει μέχρι τις παρυφές της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Η ΝΔ δεν είναι η ΝΔ που γνωρίζαμε, δεν είναι η ΝΔ της κοινωνικής δεξιάς και των Καραμανλήδων, έχει μεταλλαχθεί σε σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα. Έχει μαζί της ένα κόμμα από το ακραίο κέντρο και ένα από την άκρα δεξιά. Αυτό συγκροτεί μέτωπο. Θα έπρεπε κι εμείς να συγκροτήσουμε απέναντι πολιτικό μέτωπο. Αλλά αυτό δεν γίνεται όταν το κάθε κόμμα στα αριστερά θεωρεί νίκη αν κάνει το 12% 14%. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικό μέτωπο ας δημιουργήσουμε κοινωνικό μέτωπο από τα κάτω». Κλείνοντας ανέφερε: «Σε όλη μου την ζωή ήμουν με την σημαία όχι με τον σημαιοφόρο».