Αποφασισμένη να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, που έχει επειγόντως ανάγκη ο τόπος, εμφανίζεται να είναι η κυβέρνηση η οποία κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την ίδρυση, μη κερδοσκοπικών ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, ενώ μόλις χθες ψηφίστηκαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Του Κώστα Πασίση
Το βασικό πολιτικό μήνυμα που δείχνει ότι θέλει να περάσει το Μαξίμου με το «μπαράζ» των μεταρρυθμίσεων, είναι ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της ΝΔ στο ακέραιο και όσα έχει δεσμευτεί έναντι των πολιτών, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.
Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού το αφήγημα των καινοτόμων αλλαγών δεν είναι επικοινωνιακού τύπου, αλλά οι στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ελληνική οικονομία για να επιστρέψει στο κλαμπ των ισχυρών χωρών της Δύσης.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, «η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1500 σχόλια τα οποία θα ληφθούν υπόψη προκειμένου για την βελτίωση του, χωρίς όμως να υπάρξει παρέκκλιση από την κεντρική του φιλοσοφία».
«Στο νομοσχέδιο – πρόσθεσε – αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση, μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».
Οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις πάντως δεν αφήσαν …ασυγκίνητα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που εξαπέλυσαν από την πρώτη στιγμή επιθέσεις.
Ειδικότερα «πόλεμος», αναπάντεχος, ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το προαναφερόμενο νομοσχέδιο, μετά την υπαναχώρηση από την αρχική θέση του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή είπε πως δεν εμπιστεύεται τη ΝΔ και πως αμφιβάλλει για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση, φανερά ενοχλημένη από την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά: «ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη, τις πιο «ασόβαρες» θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο».
Αίσθηση προκάλεσε η πρώην υπουργός Παιδείας επί ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου η οποία «άδειασε» τον Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι «Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»…
Βασικός στόχος της κυβέρνησης με το εν λόγω νομοσχέδιο είναι να εναρμονιστεί η χώρα με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη και κυρίως να σταματήσει η αιμορραγία με τους χιλιάδες φοιτητές που κάθε χρόνο φεύγουν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Με το σχετικό νομοσχέδιο πάντως αντιδρούν, τα λοιπά κόμματα της Αντιπολίτευσης και «μερίδα» φοιτητών οι οποίοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, που περιλαμβάνουν επεισόδια, φωτιές σε κάδους, πετροπόλεμο και καταλήψεις σχολών με αποτέλεσμα να χάνεται το τρέχων ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Ποινικοί Κώδικες
Εν τω μεταξύ χθες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους τροποποιημένους ποινικούς κώδικες, με στόχο, όπως λέει η κυβέρνηση, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της ποινικής δίκης, την προστασία των ανηλίκων, τον εξορθολογισμό των ποινών και την αντιμετώπιση εγκλημάτων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.
Η εν λόγω μεταρρύθμιση κινείται σε δύο άξονες:
Πρώτον, αντιμετωπίζεται η «μικρομεσαία» εγκληματικότητα με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών.
Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.
Στις μεταρρυθμίσεις εντάσσονται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας για τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων που αναμένεται να μειώσει τις λίστες αναμονής.