Την κοινή θέληση Ελλάδας και Ινδίας για ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας τους σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στo Νέο Δελχί και η συνάντηση με τον ομόλογο του Ναρέντρα Μόντι.
Του Κώστα Πασίση
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός είναι καλεσμένος, ως βασικός ομιλητής στη σημαντικότερη πολυμερή διάσκεψη της Ινδίας (Raisina Dialogue 2024), όπου συμμετέχουν ηγέτες, υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες.
Ενώ αύριο αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία ταξιδεύει ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκεται η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και οι συνέργειες ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις.
Η Ινδία αποτελεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία με τεράστιες δυνατότητες.
Η παρουσία ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, σε συνδυασμό με το Ελληνο-Ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, θέτουν τα θεμέλια για αύξηση του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων.
Στόχος είναι μέσα στην επόμενη τετραετία να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Η επίσημη πρόσκληση από τον Ινδό Πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Αλλά και για εις βάθος συζητήσεις σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Η παρουσία όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία αφήνει πίσω του και ένα γεωπολιτικό αποτύπωμα καθώς η εν λόγω χώρα της Από Ανατολής, διαδραματίζει ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.
Στη βάση αυτή η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει στρατηγικές συνεργασίες με χώρες που δεν είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς φιλίας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε διπλωματικό επίπεδο…
Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού Ελλάδα και Ινδία συμπλέουν απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει αναδιαμορφώσει το διεθνές τοπίο.
Η Ελλάδα και η Ινδία, ως χώρες με στρατηγική γεωγραφική θέση, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Συνάντηση με Μέτσολα
Λίγο πριν αναχωρήσει για τη μακρινή Ινδία, ο Πρωθυπουργός είχε άλλη μια εξίσου σημαντική συνάντηση, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα
Από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προκύπτει ότι συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Ευρώπη όπως οι ευρωεκλογές, το μεταναστευτικό, οικονομικά ζητήματα η αυτονομία της Ε.Ε. κ.α.
Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου στην Ελλάδα. Ενώ τέθηκε και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα το οποίο κρίνεται θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς.
«Δεν είναι τυχαίο ότι και μετά την θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, ο Economist κατέταξε πρόσφατα την πατρίδα μας στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Συνεπώς, ας μην ανησυχούν ορισμένοι. Η δημοκρατία πάντα ζει και προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για το Κράτος Δικαίου επειδή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη και στο παρελθόν η χώρα δέχθηκε επικρίσεις για τη λειτουργία του, οι οποίες ήταν αβάσιμες και εκ του πονηρού…
Γι αυτό θέλησε να διαψεύσει τις fake εικόνες για το θέμα αυτό και να προβάλλει τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, που εμπνέει εμπιστοσύνη.