today-is-a-good-day
13.4 C
Athens

Γ.Πλακιωτάκης για ευρωεκλογές: Η ψήφος δεν μπορεί να είναι ψήφος διαμαρτυρίας, ούτε αδιαφορίας

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννης Πλακιωτάκης, από το βήμα του προεδρείου, καλωσόρισε την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία έφτασε χθες στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της και σήμερα, αφού συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, έχουμε την ευκαιρία για να κάνουμε, κατ΄ αρχήν, έναν απολογισμό του έργου του Ευρωκοινοβουλίου που επετεύχθη κατά την προηγούμενη πενταετία» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Πλακιωτάκης για να προσθέσει «Μια πενταετία που σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις, όπως η πανδημία και ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος. Χαρακτηρίστηκε όμως και από την επίδειξη ανθεκτικότητα της Ε.Ε. Την εσωτερική της δύναμη να αλλάζει και να λαμβάνει θαρραλέες αποφάσεις όπως η δημιουργία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την οποία πρωταγωνίστησε και η ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα και ενόψει των ευρωεκλογών είπε πως η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε πρόσφατα την θέσπιση της επιστολικής ψήφου, πρωτοβουλία που εμβαθύνει την Δημοκρατία και δημιουργεί συνθήκες αυξημένης συμμετοχής.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε: «Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Θέλω να θυμίσω ότι η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης – πριν 21 χρόνια – φέρει την ελληνική σφραγίδα», πρόσθεσε όμως πως, «αυτή η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Είναι μια διαδικασία όπου κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά για την πρόοδο που κάνει σε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων κράτους δικαίου. Και για εμάς το θέμα του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, του Φρέντη Μπελέρη, είναι βασικά ένα ζήτημα κράτους δικαίου. Όπως έχει τονίσει και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, επανέλαβε την κρισιμότητα των ευρωπαϊκών εκλογών: «η ψήφος δεν μπορεί να είναι ψήφος διαμαρτυρίας, ούτε αδιαφορίας, αλλά ψήφος συνειδητής επιλογής των θεμελιωδών αρχών της Ε.Ε.. Και επειδή πολλές φορές θεωρούμε – όλοι μας – αυτονόητες τις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν πια αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αρκεί μία ματιά γύρω μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Στις μεγάλες προκλήσεις οι απερίσκεπτες επιλογές δεν δίνουν λύσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Προκαλούν νέα προβλήματα ή μεγαλοποιούν τα υπάρχοντα. Η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαία τον κίνδυνο της μετανάστευσης. Σήμερα, η μετανάστευση στη Βρετανία του Brexit έχει τριπλασιαστεί» είπε για να αναδείξει από την άλλη πλευρά: «Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επι της αρχής μια ιστορική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Απαιτήθηκαν επίπονες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Όμως τα καταφέραμε. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί η Ελλάδα πρωτοστάτησε για μια συμφωνία που λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ