today-is-a-good-day
5.9 C
Athens

Το Μαξίμου κάνει «ταμείο» μετά τη ψήφιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με τη στήριξη της κυβέρνησης και κομμάτων της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- Πλεύσης Ελευθερίας – Νέας Αριστεράς) «πέρασε» τελικά από τη Βουλή ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ένα κοινωνικό νομοσχέδιο όμως που αφήνει πίσω του και ένα έντονο αποτύπωμα αντίδρασης, κυρίως από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βουλευτές αλλά και την Εκκλησία…

Του Κώστα Πασίση

Ειδικότερα το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή με 176 υπέρ, 76 κατά και 46 αποχές. Δύο βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Από τη Ν.Δ. 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 20 είπαν «όχι», ενώ τη λύση της αποχής πήραν 31.

Απείχε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Μπούγας, Κεφάλα και Κελέτσης.

Παρότι γνώριζε τις συνειδησιακές αντιρρήσεις μεγάλου αριθμού κυβερνητικών στελεχών, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης «χρεώθηκε» το δύσκολο νομοσχέδιο και πήγε στη Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί την τολμηρή μεταρρύθμιση, κατά δήλωση του.

Μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για να εξαλείψει ανισότητες και να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Επεκτείνει δικαιώματα στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών και νομιμοποιεί το γάμο τους.

Επίσης τόνισε ότι δεν αλλάζει το καθεστώς για την υιοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Και υποστήριξε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Σημειώνεται ότι η υπερψήφιση του φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Τα προαναφερθέντα ήταν ο κεντρικός πυρήνας της τοποθέτησης του, με βασικό χαρακτηριστικό τους χαμηλούς τόνους που κράτησε, έχοντας υπόψη του ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του, δεν υπερψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο, δίνοντας άλλοθι για επιθέσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Αλλά είναι και ένα νομοσχέδιο με πιθανό πολιτικό κόστος καθώς η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη…

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. παραμένει ενωμένη και αυτό θα αποδειχθεί στα νομοσχέδια, με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που θα έλθουν στη Βουλή, το επόμενο διάστημα…

Μηνύματα Μητσοτάκη

Μέσα από την ομιλία του πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε τα δικά του πολιτικά μηνύματα…

Το πρώτο είχε αποδεκτή τα «ενδοπαραταξιακά», «τα του οίκου του», που έχουν προκαλέσει μια ποικίλα συζητήσεων για την σκοπιμότητα αυτού του νομοσχεδίου

Η κυβέρνηση – είπε – προχωρά σε αυτή τη μεταρρύθμιση ακολουθώντας τις αρχές της ιδρυτικής της Διακήρυξης.

«Κλείνω επικαλούμενος και σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Να μας θυμίσω τι έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες ίσους απέναντι στο νόμο και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου ηρεμήσει τα ελαφρώς επαναστατημένα πνεύματα… Αλλά να κρατήσει και τις εύθραυστες ισορροπίες…

Έστειλε επίσης μήνυμα στους  αντιπάλους ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Και πρωτοπορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα  γιατί είναι κόμμα ευθύνης.

Αλλά και ένα μήνυμα στην κοινωνία, την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ότι η κυβέρνηση προωθεί την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ενόψει ευρωεκλογών αποκτά προστιθέμενη αξία…

Απάντηση στον Ιερώνυμο

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας τις θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.

Ωστόσο η ατάκα του: «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς, προκάλεσε αίσθηση και δεν πέρασε απαρατήρητη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές, αλλά  αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία».

Στην προκειμένη περίπτωση κατέστησε σαφές ότι ο πολιτικός γάμος είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους και όχι της Εκκλησίας. Και επί της ουσίας έθεσε «όρια» στην Ιεραρχία δείχνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρά ανεξάρτητα από τις απόψεις της.

Προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το γάμο των ομόφυλων ενώ την ίδια στιγμή στις Μητροπόλεις της χώρας, παίζεται ένα άλλο «παιχνίδι» πιέσεων προς τους βουλευτές…

Η ηχηρή παρέμβαση Σαμαρά

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κινήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αιτιολόγησε με επιχειρήματα τους λόγους που καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κάλεσε να κάνουν το ίδιο και οι βουλευτές όλων των κομμάτων.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός μάλιστα προειδοποίησε το Μαξίμου να προσέχει γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεκοπεί η κυβέρνηση από την κοινωνία.

«Η Παράταξη δεν έπρεπε να το φέρει προς ψήφιση», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος αποδόμησε το πολυζητημένο νομοσχέδιο.

Ο κ. Σαμαράς είπε καθαρά ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν είναι υποχρεωτικός για τις χώρες. Και ότι τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών καλύπτονται επαρκώς με το σύμφωνο συμβίωσης.

Υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αλλάζει θεμελιωδώς το θεσμό της οικογένειας.

Ξεκάθαρα είπε ότι με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών καταργείται η πυρηνική οικογένεια και τα πρότυπα της μάνας και πατέρα.

Μίλησε επίσης για «κερκόπορτες» που ανοίγει ο νέος νόμος, λέγοντας ότι ο γάμος δίνει επιπλέον το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, αφαιρώντας όμως από τα παιδιά τη μάνα ή τον πατέρα.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε τη θέση της Εκκλησίας «Δεν είναι “σκοταδισμός” και “παπαδαριό” η Ελληνική Εκκλησία! Πιστεύεις δεν πιστεύεις – εγώ πιστεύω – δεν έχεις δικαίωμα να ασχημονείς σε βάρος της Εκκλησίας. Η Πολιτεία είναι διακριτή από την Εκκλησία, ναι, είναι! Αλλά η Εκκλησία έχει αναφαίρετο δικαίωμα να λέει τη γνώμη της. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει τη γνώμη του εκτός από την Εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ