today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Επαφές Χρ.Δήμα στη Θεσσαλονίκη με φορείς του σύγχρονου πολιτισμού

Σειρά συναντήσεων με φορείς του Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης. Στη σύσκεψη εργασίας, συμμετείχαν ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το επίκεντρο των συζητήσεων ήταν ο προγραμματισμός, τα χρονοδιαγράμματα και η πορεία των έργων των παραπάνω φορέων του Σύγχρονου Πολιτισμού, που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται ουσιαστικά για έργα που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών, τον εκσυγχρονισμό, τη ψηφιοποίηση, το κοινωνικό έργο, την εξωστρέφεια και τη γενικότερη ενίσχυση τους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Δήμας: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού. Σήμερα μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με φορείς της Θεσσαλονίκης, ώστε να διασφαλίσουμε πως τα έργα προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον χώρο του Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, να αυξήσει την εξωστρεφή δυναμική του και να αποτελέσει έναν φάρο σύγχρονου πολιτισμού με διεθνές αποτύπωμα. Ευχαριστώ πολύ τους φορείς για την εξαιρετική συνεργασία και για το συντονισμό».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης τόνισε: «Το ολιστικό σχέδιο για την αναμόρφωση της Θεσσαλονίκης έχει βασικό συστατικό τον πολιτισμό. Και η αρχή μας είναι πολιτισμός για όλους. Σε αυτό το πολυδιάστατο κυβερνητικό πρόγραμμα, περιλαμβάνονται μεγάλα και σημαντικά έργα που αφορούν τις υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και το ανθρώπινο δυναμικό σε βασικούς πυλώνες του πολιτισμού της πόλης, όπως είναι το ΚΘΒΕ, ο ΟΜΜΘ, το ΚΩΘ, το MΟΜus, με δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στέκεται πάνω από αυτά τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Πολιτισμού γιατί μας ενδιαφέρει η έγκαιρη ολοκλήρωση τους».

Ειδικότερα, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού είναι τα εξής:

Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)

1. Ψηφιακές εφαρμογές και οπτική ταυτότητα του MOMus – 523.404 ευρώ

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό το 2007, ανοίγει έναν καινούργιο κύκλο λειτουργίας με νέα δομή, επικαιροποιημένους στόχους, και έμφαση στο συμμετοχικό επιμελητικό σχήμα. Η κεντρική έκθεση αναπτύσσεται στα τέσσερα μουσεία του MOMus.

2. Πολιτιστικές εξαγωγές και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις έργων του ΜΟΜus – 468.938,24 ευρώ

Πολιτιστικές Εξαγωγές:

1. Ψηφιακά έργα που θα παραχθούν στο πλαίσιο της 9ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

2. Ανεξάρτητες αναθέσεις ψηφιακών έργων

3. Νέες ψηφιακές παραγωγές στο πλαίσιο διεθνών ημερών παγκόσμιου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος

4. Νέες ψηφιακές παραγωγές σχετικά με ειδικά θέματα που αναφέρονται στην ιστορία του MOMus και των συλλογών του.

Συμμετοχές σε Διεθνείς Εκθέσεις:

Η δράση στοχεύει στην αξιοποίηση των νέων έργων και παραγωγών που θα προκύψουν από τη Δράση 1, καθώς και του καλλιτεχνικού αποθέματος του MOMus, διασυνδέοντάς το εκ νέου με επιλεγμένους φορείς του εξωτερικού (μουσειακούς φορείς, φουάρ τέχνης, καλλιτεχνικά φεστιβάλ)

3. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για ενήλικες ηλικίας 65+ και άτομα με μερική η ολική απώλεια όρασης – 146.320 ευρώ

Αξιοποίηση της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας για την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και ενεργοποίηση της «ασημένιας οικονομίας».

Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

1. Δημιουργία ηθογραφικού κέντρου και στούντιο επαυξημένης πραγματικότητας – 1.520.364 ευρώ

Η δημιουργία ηχογραφικού κέντρου αποτελεί αναγκαιότητα, όχι μόνο για το ίδιο το Μέγαρο Μουσικής, αλλά για το σύνολο του μουσικού κόσμου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένης της έλλειψης σύγχρονου ηχογραφικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Το ηχογραφικό κέντρο θα επιτρέψει τη δημιουργία ηχογραφήσεων άριστης επαγγελματικής ποιότητας από επιλεγμένες παραγωγές του Μεγάρου και θα αποτελέσει πόλο έλξης για συνθέτες, ερμηνευτές και παραγωγούς.

Η δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου επαυξημένης πραγματικότητας αποτελεί μία καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία θα ενισχύσει τη δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών, με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής, όπως Virtual reality (Εικονική πραγματικότητα), Augmented reality (Επαυξημένη πραγματικότητα), Projec\on Mapping (χαρτογραφημένη προβολή), κ.α. τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

2. Βελτίωση προσβασιμότητας στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης – 301.320 ευρώ

Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των επισκεπτών, με έμφαση στην άρση υφιστάμενων εμποδίων, ιδιαίτερα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

1. Ψηφιακό μαθητολόγιο της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειου Ελλάδος – 248.500,96 ευρώ

Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην λειτουργία της Δραματικής Σχολής. Θα συμβάλλει:

(α) στον εκσυγχρονισμό του τρόπου επικοινωνίας και υποστήριξης φοιτητών και καθηγητών,

(β) στην αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του ΚΘΒΕ για την υποστήριξη συμβάσεων, μισθοδοσίας, προμηθειών,

(γ) στην απρόσκοπτη διαχείριση του τεχνικού εξοπλισμού και υποδομών,

(δ) στην οργανική διασύνδεσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης με τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

1. Αποκατάσταση και συντήρηση του κτηρίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – 5.495.061 ευρώ

Το κτήριο του ΚΩΘ κατασκευάστηκε το 1904 ως «Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα», ενώ από το 1987 στεγάζεται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και έχει δεχτεί πλήθος επεμβάσεων, λόγω φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά του 1917, σεισμός του 1978), καθώς και των διαφορετικών χρήσεων του (τράπεζα, υποκατάστημα του ΙΚΑ, ωδείο). Το έργο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το οποίο επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα.

2. Ψηφιακός μετασχηματισμός του κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – 419.727 ευρώ

Ανάπτυξη νέων εφαρμογών, ψηφιοποίηση πολύτιμου αρχειακού υλικού, δημιουργία 360 video, χρήση beacons, gami^ca_on κ.α. οι οποίες θα δημιουργούν ένα διαδραστικό δίκτυο μουσικού πολιτισμού, συνδυάζοντας την πραγματική υπόσταση των εκθεμάτων του Κ.Ω.Θ. όπως:

α) όργανα δυτικοευρωπαϊκής μουσικής,

β) όργανα παραδοσιακής μουσικής από την Ελλάδα, την Εγγύς Ανατολή κι άλλες χώρες ευρωπαϊκές και μη, με μία διαδραστική εικονική απεικόνιση του χώρου και των μουσικών συνθέσεων.

Οι δράσεις έχουν σκοπό να προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα ευχρηστίας, εμπειρίας χρήστη, ασφάλειας, βιωσιμότητας και προσβασιμότητας σε όλους ακόμη και από επισκέπτες με ειδικές ανάγκες.

3. Φίλοι της μουσικής. Εκπαιδευτικά προγράμματα 65+ του Κρατικού Ωδείου – 198.412.4 ευρώ

Σχεδιασμός, οργάνωση, προβολή και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων. Ειδικότερα προβλέπονται:
Α. Διοργάνωση 2 εκπαιδευτικών εργαστηρίων (ένα για άτομα με προβλήματα ακοής και ένα για άτομα με προβλήματα όρασης) προσφέροντάς τους άμεση πρόσβαση στη μουσική πράξη με πολλαπλά ευεργετικά οφέλη – άρση της απομόνωσης, συμμετοχή των ΑμεΑ και των συνοδών τους σε νέες δράσεις αυξημένης σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής εμπλοκής.

Β. Διοργάνωση ετήσιων εκπαιδευτικών συναντήσεων και συναυλιών που θα προσφέρουν στις ομάδες τις απαραίτητες βασικές γνώσεις για μία εποικοδομητική επαφή με τη μουσική, επιμόρφωση αναφορικά με την εξέλιξη και το ιστορικό υπόβαθρο της μουσικής, την τέχνη και τη μουσική δημιουργία, την εξοικείωση με τον ήχο και τις τεχνικές παραγωγής της μουσικής δημιουργίας κ.ά..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ