today-is-a-good-day
22.7 C
Athens

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις κυβέρνησης – αγροτών. «Ναι μεν αλλά» από τους αγρότες – Το μέλλον των κινητοποιήσεων

Να κλείσει το «μέτωπο» των αγροτών, με τις επικίνδυνες πολιτικές απολήξεις ενόψει ευρωεκλογών, επιχείρησε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνοντας δυο μέτρα με άμεσο χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους αγρότες.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτακης έχοντας καλή γνώση των πραγματικών προβλημάτων και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι αγρότες ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα δέκα χρόνια και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Στην πραγματικότητα ικανοποίησε δυο από τα κρίσιμα αιτήματα τους, ώστε να μη φύγουν από το Μαξίμου με άδεια χέρια… Αντίθετα, να πάνε στα «μπλόκα» με σημείο αναφοράς τις προαναφερόμενες εξαγγελίες.

Στη συζήτηση, που έγινε σε θετικό και όχι συγκρουσιακό κλίμα, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε με διάθεση συνεννόησης, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος «συνάντησης» των δυο πλευρών.

Άλλωστε οι αγρότες αποτελούν ένα σημαντικό target group για τη ΝΔ και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση  της στρατηγικής της έναντι του συγκεκριμένου κλάδου…

Επιγραμματικά ο Κυριάκος Μητσοτακης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του έστειλε τα εξής μηνύματα:

Πρώτο. Η  κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ακούσει τα αιτήματά τους και να βρει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου.

Δεύτερο. Προσεγγίζει τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης και συνεργασίας.

Τρίτο. Θα ληφθούν υπόψη τόσο τα αιτήματα των αγροτών, χωρίς να υπάρξει υπέρβαση στους δημοσιονομικούς περιορισμούς, επειδή θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Ουσιαστικά είπε ότι η Κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στη συζήτηση για μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων των αγροτών.

Τα προαναφερθέντα δυο μέτρα είναι τα βασικά «χαρτιά» που έριξε στο τραπέζι σχεδόν από την αρχή της συζήτησης, προκειμένου να δείξει τις προθέσεις του και ο διάλογος να πραγματοποιηθεί σε εποικοδομητική βάση, γνωρίζοντας ότι οι προτάσεις του θα περάσουν από την κρησάρα όλων των αγροτών, που βρίσκονται σήμερα στο πεδίο, με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την κοινή σύσκεψη, αυτό είναι το τελικό «πακέτο» της κυβέρνησης, με εξαντλημένα τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ενώ επίσης τονίζεται ότι η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να κλείσουν οι δρόμοι και να κοπεί η χώρα στα δυο…

Μετά την έξοδο τους από το Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως τα αιτήματα τους και θα επιστρέψουν στα μπλόκα.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τελική απόφαση, καθώς υπάρχει διχογνωμία στις τάξεις τους, αν και το επικρατέστερο σενάριο είναι η κλιμάκωση, βάσει των πρώτων μηνυμάτων από τα μπλόκα…

Πρωτοβουλίες για τους αγρότες

Επισημαίνεται ότι μόλις πριν από 10 ημέρες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου:

Ρύθμιση των χρεών τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Παράλληλα από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε:

–       Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

–       Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

–       Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

–       Μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ