today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

ΗΠΑ: Ο απροσδόκητα υψηλός πληθωρισμός βάζει τέλος στη σύντομη μείωση των επιτοκίων – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Ο πληθωρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέμεινε απροσδόκητα υψηλός τον Ιανουάριο, με τις τιμές να αυξάνονται ταχύτερα από ότι αναμενόταν καθώς ξεκινούσε το νέο έτος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, η ευρεία μέτρηση του Υπουργείου Εργασίας για το τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες, κινήθηκε στο 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές, ανέμεναν ετήσια αύξηση 2,9% με 3,0%. Η 12μηνη αύξηση των τιμών ήταν 3,4% τον Δεκέμβριο.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3%. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,2%, το ίδιο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε για τον Δεκέμβριο.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι εξετάζουν δεδομένα αρκετών μηνών για να ανιχνεύσουν τις τάσεις του πληθωρισμού. Ο τρίμηνος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε στο τέσσερα τοις εκατό τον Ιανουάριο από 3,3 τοις εκατό. Το εξαμηνιαίο ετήσιο επιτόκιο αυξήθηκε στο 3,6% από 3,2%. Και οι δύο δείχνουν μια τάση αύξησης του πληθωρισμού πολύ πάνω από το επίπεδο που η FED λέει ότι είναι συμβατό με μια υγιή οικονομία.

Το μηνιαίο επιτόκιο σε ετήσια βάση είναι 4,8%, ένδειξη του πόσο υψηλός είναι ο μηνιαίος πληθωρισμός. Με άλλα λόγια, εάν ο πληθωρισμός έτρεχε με τον ίδιο ρυθμό που έτρεχε τον Ιανουάριο για 12 μήνες, ο ετήσιος πληθωρισμός θα ήταν 4,8%.

Ο πληθωρισμός καταναλωτή έφτασε στο πρόσφατο ανώτατο όριο του 9,2% τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε έχει υποχωρήσει καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ και οι δαπάνες της κυβέρνησης Μπάιντεν περιορίστηκαν από το Κογκρέσο που ανησυχούν για τα εξαιρετικά μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η αναστάτωση των αλυσίδων εφοδιασμού υπήρξε μια σημαντική αντιπληθωριστική δύναμη στις τιμές των αγαθών.

Παρά τη λήξη των κινήτρων της πανδημίας και το ξεφάντωμα δαπανών της κυβέρνησης Μπάιντεν μετά την πανδημία μέσω του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης και του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνέχισε να έχει πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Αυτή η πολύ επεκτατική δημοσιονομική πολιτική πιθανότατα υπονόμευσε σε μεγάλο βαθμό την επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Οι βασικές τιμές, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,4%, σε σύγκριση με το 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές και το 0,3% που αναφέρθηκε για τον Δεκέμβριο.  Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 3,9%. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 3,7%. Τον Δεκέμβριο, οι βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 3,9% για το έτος.

Η αγορά είχε τιμολογήσει μια μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve ήδη από τον Μάιο, αλλά οι πιθανότητες που υπονοούνται από τις τιμές της αγοράς μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μετά την έκθεση του ΔΤΚ, οι πιθανότητες μείωσης του Μαΐου μειώθηκαν σε περίπου 35%.

Η αγορά είχε τιμολογήσει με σχεδόν βεβαιότητα μια μείωση των επιτοκίων μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Οι πιθανότητες μείωσης τον Ιούνιο μειώθηκαν σε περίπου 76% αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του ΔΤΚ.  Πριν από λίγες εβδομάδες, η αγορά τιμολογούσε έξι περικοπές για το έτος. Τώρα η αγορά φαίνεται να αναμένει τέσσερις περικοπές με μεγάλη πιθανότητα πέμπτης περικοπής.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν απότομα μετά τη δημοσίευση των ειδήσεων για τον πληθωρισμό, πιθανώς επειδή, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιανουάριο, με τις τιμές των ειδών παντοπωλείου να αυξάνονται κατά 0,4% και τις τιμές της εστίασης να αυξάνονται κατά 0,5%. Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τιμές αυξάνονταν πολύ πιο ήπια: 0,1% για τα είδη παντοπωλείου και 0,3% για τα εστιατόρια. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,6% τον τελευταίο χρόνο.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν τον Ιανουάριο, υποχωρώντας κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, πιέζοντας προς τα κάτω τον συνολικό δείκτη. Ο ενεργειακός δείκτης έχει μειωθεί κατά 4,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι τιμές των αγαθών συνέχισαν να μειώνονται, χαλαρώνοντας τον συνολικό δείκτη. Τον Ιανουάριο, οι τιμές των αγαθών εξαιρουμένων των ενεργειακών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Σε σύγκριση με πριν από 12 μήνες, οι τιμές των βασικών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Τον Ιανουάριο, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,7%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών από τον Σεπτέμβριο του 2022 και κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού εκείνου του έτους. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι τιμές των βασικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Η FED παρακολουθεί στενά τον ΔΤΚ, αλλά χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μέτρο, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ως επίσημο μέτρο της σταθερότητας των τιμών. Στοχεύει σε ετήσια αύξηση δύο τοις εκατό του δείκτη PCE. Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 2,6% και οι βασικές τιμές PCE αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Στην Αμερική, τη Μητρόπολη της Δύσης, έχουμε πλέον το φαινόμενο να υπάρχει ένας ηγέτης που το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, παραδέχεται ότι παρανόμησε, αλλά δεν πρόκειται να του ασκηθεί δίωξη, διότι είναι ένας συμπονετικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη. Και αυτός κρατάει στα χέρια του τη βαλίτσα με τους κωδικούς πυροδότησης του πυρηνικού οπλοστασίου της υπερδύναμης. Στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε ηγεσίες και κυβερνήσεις οι οποίες έχουν απωλέσει την ουσιαστική πλειοψηφία και την επαφή με τους πολίτες και την κοινωνία.

Και πάνω από όλα, συνολικά έχουμε ηγεσίες οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε πειθήνια όργανα μια “Woke”  ατζέντας η οποία απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Δύσης και του δυτικού πολιτισμού.

Στο δυτικό κόσμο, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή πολιτική, η αγροτική πολιτική, η εξωτερική πολιτική, η εθνική ασφάλεια, η πολιτική σε σχέση με την οικογένεια και τις σχέσεις ανάμεσα στα φύλα, έχουν καταληφθεί από μια ιδεοληψία και ένα απροκάλυπτο μειονοτικό δικαιωματισμό, που απειλούν θανάσιμα  την επιβίωσή του.

Μέσα σε λίγους μήνες, το πρόβλημα αυτό έχει μεταφερθεί, χωρίς στην ουσία να υπάρχει λόγος, και στην Ελλάδα. Αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, προκαλούν τριγμούς σε μια κοινωνία η οποία μέσα από μια πολιτική επιδομάτων, πορεύεται μέσα σε μια γυάλα, χωρίς πραγματικά να αντιλαμβάνεται ότι μπαίνουν τα θεμέλια ενός εκρηκτικού σκηνικού που πολύ σύντομα ως χώρα και ως έθνος θα το βρούμε μπροστά μας.

Στο μεταναστευτικό υιοθέτηση μιας τροπολογίας που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για το μέλλον. Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της απειλής από την Τουρκία, υπογραφή μιας διακήρυξης φιλίας, η οποία ξεπλένει  αυτόν που απειλεί και επιδεικνύει μια λογική κατευνασμού η οποία μόνο σε άσχημες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσει. Στο μέτωπο με τους αγρότες, που έχει βάλει φωτιά σε όλη την Ευρώπη, μια άρνηση αποδοχής προβλήματος. Και το επιστέγασμα ένα νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο ναρκοθετεί τα θεμέλια της παραδοσιακής οικογένειας, σε μια χώρα και ένα έθνος, που εάν δει κανείς στα στοιχεία για το δημογραφικό, υφίσταται ξεκάθαρη υπαρξιακή απειλή.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, υπάρχει μια φωνή, η οποία, χωρίς να επιζητεί οφέλη, έχει το σθένος να εκφράζει ανησυχία και να προειδοποιεί για τους κινδύνους, πολύ πριν πάρουν τη μορφή έκτακτης ανάγκης. Και αυτή η φωνή της κοινής λογική, είναι του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. 

Για όλα τα παραπάνω θέματα, έχει σε ανύποπτο χρόνο, προειδοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Και παρά το γεγονός, ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια αποδόμησης των απόψεών του, αποδίδοντάς του επιδίωξη προσωπικού οφέλους, έκφρασης ακροδεξιών απόψεων, και γκρίνιας, τα γεγονότα και οι εξελίξεις διεθνώς τον δικαιώνουν πανηγυρικά. Τα σλόγκαν και η επικοινωνιακή στρατηγική, δεν αντέχουν το τεστ των γεγονότων και της κοινής λογικής. 

Και ο Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο δικαιώνεται, αλλά για όσους έχουν το θάρρος να μιλήσουν ειλικρινά, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, εφάρμοσε πολιτικές και πήρε θέσεις, που σήμερα ενστερνίζονται και προωθούν κόμματα και ηγέτες, που κερδίζουν εκλογές από άκρη σε άκρη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου. 

Υπάρχει ακόμη χρόνος, να εισακουστεί και σαν αποτέλεσμα να διασωθεί η χώρα μας, από το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρώπη και η Δύση ευρύτερα.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των, πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ