today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Ποια μέτρα βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση για να αποκλιμακωθεί η ένταση με τους αγρότες

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών για την επίλυση της αγροτικής κρίσης, με το Μαξίμου να εστιάζει στην αποκλιμάκωση της έντασης, τη διατήρηση κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της εικόνας του Πρωθυπουργού. Και οι αγρότες στην ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων.

Του Κώστα Πασίση 

Αν και η πρώτη ανάγνωση είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ, κυβέρνησης -αγροτών το Μαξίμου θεωρεί ότι η κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν και πρέπει να αποφευχθεί.

Γι αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός σε ανάρτηση του τόνισε πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», ενώ ταυτόχρονα σε συνέντευξη του δήλωσε:

«Πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, έχουμε σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Επί της ουσίας με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού και τις κινήσεις που έγιναν η κυβέρνηση έστρωσε το χαλί για έναν ειλικρινή διάλογο και την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων.

Η μόνη προϋπόθεση που θέτει το Μαξίμου είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι, όπερ σημαίνει επικράτηση της κοινής λογικής και όχι των ακραίων φωνών…

Κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα στήριξης των αγροτών, να συζητήσει το χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενεργειακές διευκολύνσεις αλλά και πιθανά κάποια μέτρα για τους πληγέντες στη Θεσσαλία, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Στην προκειμένη περίπτωση το «κλειδί» για νέες ενισχύσεις είναι η υπεραπόδοση της οικονομίας, που έχει αποδειχθεί ότι «μοιράζεται» στους αδύναμους και στους πληγέντες  όποτε προκύπτει έκτακτη ανάγκη.

Επίσης θα δοθούν διαβεβαιώσεις από πλευράς Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων

Οι προσδοκίες κυβέρνησης και αγροτών

Για το Μαξίμου οι προσδοκίες είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μέσω του διαλόγου και να αποχωρήσουν ειρηνικά από τα μπλόκα οι αγρότες, να ενισχυθεί η σημερινή πενιχρή ρευστότητα τους, που είναι και μεγάλο ζητούμενο για τους ίδιους  και ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία.

Επίσης να πειστούν οι αγρότες ότι η κυβέρνηση στηρίζει στην πράξη τον πρωτογενή τομέα.

Από την πλευρά των αγροτών η προσδοκία είναι να λάβουν περισσότερα μέτρα στήριξης και κάλυψης των αυξημένων κόστων παραγωγής. Ή να υπάρξουν  δεσμεύσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για νέα μέτρα.

Λίγο πριν τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τα αιτήματα τους και προειδοποιούν ότι στο Μαξίμου δεν πηγαίνουν για …τσάι και μπόλικη συμπάθεια.

Επιπλέον οι αγρότες θεωρούν ότι υφίστανται άδικη μεταχείριση από την κυβέρνηση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ενώ παράλληλα δηλώνουν ότι δεν έχει υλοποιήσει προηγούμενες δεσμεύσεις της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κλίμα καχυποψίας.

Ίσως γι αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι ενισχύσεις αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά και  καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26€ ανά μεγαβατώρα και για τον Φεβρουάριο σε 18€ ανά μεγαβατώρα αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.

Με τις ενισχύσεις αυτές απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, ενώ η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ