Σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μετά από εκτενέστατο δημόσιο διάλογο, κατά τον οποίο έχουν παρουσιαστεί σοβαρά επιχειρήματα για τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις του νομοθετήματος, που έχει σαφώς και μια σημαντική συνειδησιακή παράμετρο.
Γράφει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου*
Ως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα ήθελα να συνεισφέρω στον δημόσιο διάλογο, από την οπτική σκοπιά του θεσμικού μου ρόλου. Ήδη, πάνω από τα μισά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά 20 χώρες στην Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει την ισότητα στον γάμο, ενώ 23 ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει ακόμη και στη νομική κατοχύρωση της τεκνοθεσίας. Το σχέδιο νόμου που έρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι από τα πλέον συντηρητικά στην Ευρώπη, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, ως προς την παρένθετη μητρότητα, ενώ δεν περιλαμβάνει τους όρους “Γονέας 1” και “Γονέας 2”.
Η Ελλάδα, μετά από πολλές θυσίες των Ελλήνων πολιτών και με μεγάλη προσπάθεια, έχει αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της στη διεθνή σκηνή και πρωταγωνιστεί με τις προτάσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την αποτίμηση ζητημάτων Κράτους Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη, αναγνωρίζει, με βάση τις ετήσιες συστάσεις της, την πρόοδο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η προστασία των δημοσιογράφων και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ωστόσο, η Ελλάδα συκοφαντείται και διασύρεται «εμμονικά» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψεύδη, ακραίες τοποθετήσεις και υπερβολές, για θέματα τα οποία είτε έχουν απαντηθεί είτε βρίσκονται ενώπιον της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης.
Ως Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έχω υπερασπιστεί τεκμηριωμένα και σθεναρά την Ελλάδα απέναντι σε αυτή την πολιτικά υποκινούμενη επίθεση, όταν ακόμα και Έλληνες Ευρωβουλευτές άλλων κομμάτων αναίσχυντα αποκαλούν την Ελλάδα «Κολομβία» και «Ορμπανανία», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρομοιάζουν τον κ. Μητσοτάκη με τον κ. Όρμπαν και ψηφίζουν ένα κατάπτυστο κείμενο, που παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρακράτησης ευρωπαϊκών πόρων. Η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο είναι συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας και ριζώνει στην καρδιά των αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Για το εν λόγω θέμα, χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβενία έχουν αναγνωρίσει την ισότητα στον γάμο, μετά από καταδικαστικές αποφάσεις των Συνταγματικών τους Δικαστηρίων. Εξίσου χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιταλίας που με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει γάμους που διεξήχθησαν στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε αυτό το κάδρο. Η ΝΔ, ως η μεγάλη φιλοευρωπαϊκή δύναμη, δεν θα το επιτρέψει. Για τη ΝΔ, άλλωστε, τη μεγάλη λαϊκή, φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη του χθες και του σήμερα, συμπερίληψη σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, μείωση ανισοτήτων και αύξηση κατώτατου μισθού. Άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού. Ισότητα σε όλα, για όλους. Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουν αταλάντευτα η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, έχοντας τη στήριξη όλων μας και ιδίως της ελληνικής κοινωνίας.
*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.