«Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη, χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς την ενεργό συμμετοχή και των δήμων και των Περιφερειών. Οι δήμοι πρέπει να έχουν κεντρικό και ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό των πολιτικών διότι είναι η πρώτη γραμμή που βρίσκεται δίπλα στους πολίτες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».
«Οι δήμοι αυτοί που έχουν το καθημερινό τους παράπονο και σίγουρα είναι αυτοί που ξέρουν τα τοπικά προβλήματα πολύ καλύτερα από την τοπική κυβέρνηση. Γι’ αυτό ένας από τους ρόλους που έχουν είναι να λειτουργούν και ως αγγελιαφόροι των μηνυμάτων των τοπικών κοινωνιών για να αποτυπώσουν τις ανάγκες που υπάρχουν», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του σχεδίου Ανάκαμψης», στην οποία συντονίστρια ήταν η βουλευτής, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα.
«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμα ζητήματα, π.χ. υποδομών- πρέπει όλη η Ελλάδα να απολαμβάνει εξίσου σημαντικές υποδομές που έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα – ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ευρωπαϊκά προγράμματα που πρέπει να αξιοποιηθούν για να φτάσει η ανάπτυξη σε κάθε μεριά της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος. «Συζητάμε για το δημογραφικό, τη μείωση του πληθυσμού της Ε.Ε. – αυτό πρέπει να είναι ένα από τα κεντρικά μας ζητούμενα για την επόμενη δεκαετία -και πώς θα απαντήσει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση η Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε ότι φυσικά οι δήμοι πρέπει να έχουν ρόλο, να προτείνουν κίνητρα σε νέες οικογένειες να εγκατασταθούν στην περιοχή τους και βεβαίως να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές (σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικοί χώροι) προκειμένου να είναι πραγματικό κίνητρο για ένα νέο ζευγάρι να εγκατασταθεί».
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος τόνισε εμφατικά ότι «ο χρόνος είναι εχθρός μας, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, πρέπει να σχεδιάζουμε γρήγορα τις πολιτικές. Η θητεία (στην αυτοδιοίκηση) είναι 5ετής ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να πραγματοποιήσουν το όραμα που έχουν και εν τέλει να κριθούν από τους δημότες τους».
Λάζαρος Κυρίζογλου: Η Ευρώπη υστερεί στην επικοινωνία – Τεράστιοι πόροι και έργα δεν τα γνωρίζουν οι πολίτες
Αυτό στο οποίο υστερεί η Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, είναι η επικοινωνία. «Ενώ τεράστιοι πόροι μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, με κονδύλια που έχουν διασφαλιστεί και με μελέτες έργων που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το 2026, δυστυχώς οι πολίτες δεν τα γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό, ποια έργα γίνονται, πού γίνονται και ποιο είναι το αποτύπωμα των έργων αυτών στην τοπική κοινωνία». Ο κ. Κυρίζογλου έδωσε ένα μικρό παράδειγμα από ένα από τα προγράμματα που τρέχουν και αξιοποίησε ο δήμος του. «Ο δήμος μας ψηφιοποίησε την πολεοδομία, με αποτέλεσμα έρχεται ο μηχανικός και εξυπηρετείται την ίδια ώρα, την ίδια στιγμή, παίρνει το χαρτί και φεύγει. Αυτό έχει επίπτωση στην κατασκευή της οικοδομής, στην παραγωγή, την οικονομία, στην ανάπτυξη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι είναι «ένα παράδειγμα μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει 90 εκατομμύρια ευρώ, προγράμματα για 17 μεγάλες πόλεις άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων και πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ για όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. το πρόγραμμα “smart cities/ έξυπνες πόλεις”. Να προχωρήσουμε σε μια διοικητική μεταρρύθμιση έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα όποια πολύ θετικά βήματα έχουν γίνει, να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας στη διοίκηση», σχολίασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης.
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Δεν αποτελεί απλώς σχέδιο στήριξης αλλά φιλόδοξο εργαλείο αναδιαμόρφωσης ώστε να γίνουμε ισχυρότεροι από τις αλλεπάλληλες κρίσεις
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συζήτηση με την επισήμανση ότι «εδώ στη Μακεδονία έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, δεν είναι δεδομένο στην πατρίδα μας, είναι ζητούμενο, εδώ όμως το έχουμε κατακτήσει», και αναφέρθηκε στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιττικώστα και όλους τους ανθρώπους της Περιφέρειας, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική και γίνεται δουλειά όχι από πάνω προς τα κάτω αλλά από τη βάση και συνδιαχειριζόμαστε τα προγράμματα. Είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού της Κεντρικής Μακεδονίας», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν είναι απλώς ταμείο Ανάκαμψης αλλά και Ανθεκτικότητας, είναι μια ιστορική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, αλλάζει το μοντέλο αντίληψης για το πώς πρέπει να δουλέψει η Ευρώπη. «Πραγματικά 750 δισεκατομμύρια με την εγγύηση της Ευρώπης και όχι του κάθε μέλους κράτους μπαίνουν στην αγορά και διαμορφώνουν τις κοινωνίες», είπε ο κ. Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί απλώς ένα σχέδιο στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών στη μετά -covid εποχή, αλλά ένα φιλόδοξο εργαλείο αναδιαμόρφωσης ώστε να γίνουμε ισχυρότεροι από τις αλλεπάλληλες κρίσεις». Ο κ. Καϊτεζίδης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ισότιμη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου «ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυθεντικά, γνήσια και άμεσα τη φωνή της βάσης των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό».