today-is-a-good-day
10 C
Athens

Δ.Παπαστεργίου: Δραστήριες οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας κατέληξε το 25% των κονδυλίων, ύψους 135 εκατ. ευρώ, των σχετικών δράσεων του Προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπως γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος επισήμανε μάλιστα ότι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή χαρακτηρίζεται από οξυδέρκεια και προνοητικότητα. Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 32ου Money Show, ο κ.Παπαστεργίου γνωστοποίησε ότι στις σχετικές δράσεις του προγράμματος για τις ΜμΕ συμμετέχουν 9.164 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, 840 της δυτικής και 1.781 της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στη μεγάλη μείωση της ανεπίσημης οικονομικής δραστηριότητας, που επετεύχθη στην Ελλάδα χάρη στην τεχνολογία, όπως αυτή καταγράφεται και σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Όπως είπε, η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συνδέεται κατά μέσο όρο με μείωση της ανεπίσημης οικονομίας κατά περίπου 3%. Παράλληλα, η μείωση κατά 10% του ποσοστού των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ιντερνετ εκτιμάται ότι «μεταφράζεται» σε μείωση της γκρίζας οικονομίας κατά περίπου 4%.

Iδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Παπαστεργίου στη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, αλλαγή του δορυφορικού προγράμματος της Ελλάδας, με τρόπο ώστε η ανάπτυξή του να καλύπτει -μεταξύ άλλων- ανάγκες της γεωργίας, της μετεωρολογίας, της διάβρωσης των ακτών και της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης. «Τον Σεπτέμβρη είδαμε την ολική καταστροφή των περιοχής της Θεσσαλίας, των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Τότε ήταν που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πραγματικά γενναίο και να αλλάξουμε ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντί λοιπόν να στείλουμε στο Διάστημα έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό εκείνο και να στραφούμε σε σμήνος μικροδορυφόρων, σε συνεργασία και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να έχουμε πολλαπλές εικόνες και φωτογραφίες κάθε μέρα, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της αγροτικής παραγωγής, της προστασίας από τις πλημμύρες, της διάβρωσης των ακτών, της μετεωρολογία και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης» είπε και πρόσθεσε ότι ενώ η αλλαγή αυτή φάνηκε αρχικά περίεργη στη βιομηχανία των δορυφορικών συστημάτων, τελικά έγινε αποδεκτή και ήδη βγήκε στον αέρα ο πρώτος διαγωνισμός των 60 εκατ. ευρώ για μια κοινή πλατφόρμα με τη δυνατότητα «κατεβάσματος» φωτογραφιών για τους προαναφερόμενους σκοπούς.

Ο κ.Παπαστεργίου επισήμανε ακόμα ότι η τεχνολογία γενικά και η Τεχνητή Νοημοσύνη ειδικότερα, μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιωθούν παράμετροι που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ενέργεια. Πρόσθεσε ότι, κατά την κακοκαιρία «Daniel» έπεσαν στη Θεσσαλονίκη περί τα 3-4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού, δηλαδή ποσότητα που θα χρειάζονταν περίπου 10 άδειες λίμνες Πλαστήρα για να την απορροφήσουν. Η διαχείριση τέτοιων ποσοτήτων υδάτων στο μέλλον θα μπορούσε να γίνεται με μικρά φράγματα, αλλά και με τη χρήση τεχνολογίας παροχής ακριβούς πληροφορίας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο μέλλον για πιο προορατική διαχείριση τέτοιων κρίσεων.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα των δεξιοτήτων, ο κ.Παπαστεργίου επισήμανε ότι λείπουν χιλιάδες χέρια από τον κλάδο της πληροφορικής και ότι χρειάζονται σεμινάρια όχι απλά πλέον για το word ή το Excel, αλλά για πιο προηγμένα αντικείμενα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Επισήμανε ότι σήμερα, σε μια εποχή που η ΤΝ προχωρά «με τόση φόρα», δεν μπορούμε πλέον να προβλέψουμε ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση στην αγορά στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, τονίζοντας ωστόσο ότι στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, όπου σίγουρα θα υπάρχει ζήτηση για επαγγελματίες και στο μέλλον, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο μεταπτυχιακά.

Ο κ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε τέλος στην πλατφόρμα για τους εργάτες γης, σημειώνοντας πως πριν από δύο εβδομάδες, από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης, οι οποίες θα «τρέχουν» μέσω των πρεσβειών με ψηφιακά έγγραφα, αντί να διεκπεραιώνονται με την αποστολή των σχετικών φακέλων μέσω ταχυδρομείου, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Ο Δ. Σταμενίδης

Την ελπίδα ότι σε μια διετία θα απορροφηθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ στις έξι δράσεις των σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων και δράσεων, που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «τρέχει» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την αύξηση της ανθεκτικότητας του πρωτογενή τομέα, εξέφρασε ο αρμόδιος υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίδης. Οι έξι δράσεις αφορούν ανάπτυξη καινοτομίας, εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, πράσινο τουρισμό, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, γενετική βελτίωση ζώων και στήριξη υδατοκαλλιεργειών.

Ως προς τον στόχο της εξωστρέφειας o κ. Σταμενίδης προανήγγειλε δε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας, που θα προωθεί την ελληνική παραγωγή τροφίμων σε εννέα χώρες του εξωτερικού, μέσα από συνταγές μαγειρικής βασισμένες σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ισχυρό το «made in Greece»

Στην έντονα αναπτυξιακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καθιέρωσης της Ελλάδας στο σημαντικότερο αγροδιατροφικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος επισήμανε ακόμα ότι το «made in Greece» έχει αναδειχτεί πλέον σε ένα ισχυρό μπραντ, συνώνυμο όχι μόνο με τις καλές τιμές πλέον, αλλά και με την υψηλή ποιότητα.

Ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε ακόμα ότι οι Έλληνες δύσκολα συνεργάζονται, γεγονός που αποτυπώνεται και στις χαμηλές απορροφητικότητες των προγραμμάτων που σχετίζονται με τα clusters («συστάδες» επιχειρήσεων και φορέων). Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις έντασης τεχνολογίας, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και ότι τα πανεπιστήμια ίσως θα χρειαζόταν να σκεφτούν να ιδρύσουν ερευνητικά κέντρα μέσα σε επιχειρήσεις.

Στους στόχους και τις επιδιώξεις του Agrotech Expo Cluster (ΑΤΕ Cluster), που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, με στόχο να εφοδιάσει τα μέλη του με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να τα φέρει σε επαφή με εταιρείες του εξωτερικού και τις παγκόσμιες διατροφικές τάσεις, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ο επιχειρηματίας περιέγραψε ακόμα πόσο δύσκολη είναι η ανάπτυξη καινοτομίας, δεδομένου ότι έξι στις 10 καινοτόμες επιχειρήσεις χάνουν χρήματα, τρεις στις δέκα παρουσιάζουν θετική απόδοση και μόνο ένα στα 250 καινοτόμα πρότζεκτ έχει πολύ θετική απόδοση (50 φορές το αρχικό κεφάλαιο). Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε, τέλος, στη σημαντική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων στη βιομηχανία, τη στιγμή που «χωρίς χειριστές μηχανικούς, η μεταποίηση βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση».

Τι σχεδιάζεται στον θύλακα αγροδιατροφής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Κάθετη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα, εγκατάσταση πιλοτικής παραγωγής προϊόντων και συνεδριακό κέντρο, σχεδιάζεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο πρώτος θύλακας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, για τον οποίο υπάρχει πλέον Προεδρικό Διάταγμα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Παναγιώτης Κετικίδης. Πρόσθεσε δε πως στόχος είναι ο θύλακας αυτός να αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ταυτόχρονα οι αγρότες και οι εγκατεστημένοι φορείς να απολαύσουν υπεραξία από τη λειτουργία του.

Ο κ. Κετικίδης αναφέρθηκε ακόμα στην αξία της συνεργασίας των επιμέρους φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι η ΑΖΚ διοργάνωσε σε 10 μήνες 110 εκδηλώσεις, χάρη ακριβώς στις συνέργειες με τους «ενεργοποιητές» του οικοσυστήματος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τους συνεργαζόμενους φορείς. Επισήμανε τέλος ότι, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 118η θέση μεταξύ 123 χωρών ως προς τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με τη συνεργασία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), του Agrotech Export Cluster (ATECluster), του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ