Με διάλογο και «εκστρατεία» ενημέρωσης επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το «εκρηκτικό κοκτέιλ», με τα μπλόκα των αγροτών στην εθνική οδό και τα επεισοδιακά συλλαλητήρια των φοιτητών για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, προκειμένου να μη διασαλευθεί η κοινωνική συνοχή και η ηρεμία που είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και πορεία της χώρας.
Του Κώστα Πασίση
Στην παρούσα φάση το Μαξίμου θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο και την εξεύρεσή μιας ικανοποιητικής βιώσιμης λύσης, με δεδομένο ότι πολλά από τα αιτήματα τους είναι δίκαια.
Ωστόσο, πριν οι δυο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση στέλνει ένα διπλό μήνυμα.
Πρώτο να παραμείνουν οι δρόμοι ανοικτοί, ως δείγμα καλής πρόθεσης από τους αγρότες και δεύτερο ενιαία εκπροσώπηση τους στη πιθανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε η συζήτηση να έχει νόημα και να περιλαμβάνει το σύνολο των προβλημάτων.
«…Ελήφθη η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων και ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα αλλά πρώτα αναμένουμε να μάθουμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Δεν μπορεί να γίνει μια συνάντηση χωρίς να ξέρουμε ποιοι θα είναι εκείνοι με τους οποίους θα συναντηθούμε», πρόσθεσε και επανέλαβε τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Χαϊδάρι.
«Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους. Υπάρχει η καλή διάθεση από την κυβέρνηση να ακούσουμε τους αγρότες. Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα για τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Όμως υπάρχουν σοβαρά άλλα αιτήματα», εξήγησε.
Το Μαξίμου θέλει διάλογο και η υιοθέτηση χαμηλών τόνων στις διαπραγματεύσεις με τους αγρότες αποτελεί, στρατηγική επιλογή με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης, που αποφασίστηκε μόλις τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους.
Η δεύτερη επιλογή, του «take it or live it» (το παίρνεις ή το αφήνεις) μια γνωστή βρετανική έκφραση που δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης, κρίθηκε ως ασύμφορη πολιτικά.
Όπως επισημαίνει κυβερνητικός στέλεχος ανάμεσα στις πιθανές αρνητικές συνέπειες μιας σκληρής αντιπαράθεσης θα ήταν η περαιτέρω κλιμάκωση και ενδεχόμενες αναταραχές σε αγροτικές περιοχές.
Ένα έργο που έχει ξαναπαιχθεί στο παρελθόν, με γνωστό τέλος…
Η διακοπή παραγωγής και εφοδιασμού της αγοράς με γεωργικά προϊόντα, με απώλειες για την οικονομία και μεγαλύτερη ακρίβεια για τους καταναλωτές.
Και φυσικά το Μαξίμου, μετράει το πολιτικό κόστος ενόψει ευρωεκλογών, ανεξάρτητα, αν δεν το παραδέχεται δημοσίως, για ευνόητους λόγους.
Μέχρι τη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.
Στελέχη της βρίσκονται στα μπλόκα εξηγώντας την κατάσταση, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί προς ανακούφιση των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα στην Αθήνα κοιτάζουν τι άλλο μπορεί να γίνει.
«…όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογήσουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων…
Μη κρατικά Πανεπιστήμια
Εκτός των αγροτών η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και το μέτωπο των φοιτητικών διαδηλώσεων και καταλήψεων στα ΑΕΙ που συνεχίζονται, με αφορμή το «εμβληματικό» νομοσχέδιο, για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Το σκηνικό είναι γνωστό πορείες, επεισόδια και βανδαλισμοί στους χώρους και στις αίθουσες των σπουδών τους.
Αιτία του …πολέμου είναι το επίμαχο νομοσχέδιο και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις των φοιτητών και όχι μόνο…
Απέναντι σε αυτό το τοπίο, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αρχίσει να εξηγεί το νομοσχέδιο, σε όσους θέλουν να ακούσουν και να μάθουν τι καινά δαιμόνια εισάγει…
Όπως είπε ο υπουργός «Όποιος δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά»
Συνοπτικά ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε τους κανόνες λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων και τη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών.