«Προάγγελος» των ζυμώσεων που θα ξεκινήσουν στην κεντροαριστερά, μετά τις ευρωεκλογές αποτελεί η εκδήλωση της ερχόμενης Τρίτης, με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» και ομιλητές πρωτοκλασάτα στελέχη του Χώρου, όπως ο ο Διονύσης Τεμπονέρας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και η Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά).
Του Κώστα Πασίση
Μια πολιτική πρωτοβουλία που δεν έχει την έγκριση, ούτε του Νίκου Ανδρουλάκη, ούτε του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, αλλά και πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της τη δεδομένη χρονική περίοδο, που οι ηγεσίες των κομμάτων δεν ανταλλάσσουν σχεδόν ούτε …καλημέρα.
Κατ αρχήν το θέμα της εκδήλωσης είναι άκρως ιντριγκαδόρικο καθώς υποδηλώνει την ανάγκη για συγκρότηση ενός ενιαίου ισχυρού μετώπου της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Και θέτει ως κεντρικό ζήτημα τη διαμόρφωση μιας πολιτικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στην ΝΔ.
Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τη ΝΔ να παίζει χωρίς αντίπαλο καθώς η διαφορά των 20 μονάδων δε δημιουργεί ούτε «χαραμάδα» για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, σε επίπεδο διακυβέρνησης.
Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές η κεντροαριστερά είναι τριχοτομημένη και σε αναζήτηση αξιόπιστης στρατηγικής.
Στη βάση αυτή η συνάντηση σε ένα κοινό τραπέζι των τριών προαναφερθέντων στελεχών, με τη διακριτή πορεία στο χώρο τους, ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της κεντροαριστεράς…
Μια πιο light εκδοχή ή ερμηνεία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι το άνοιγμα «καναλιών» επικοινωνίας και συνεννόησης, για μετά τις ευρωεκλογές, όταν αναμένεται να ανοίξει το κεφάλαιο των συνεργασιών, γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα με την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο…
Στελέχη της κεντροαριστεράς στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους και όχι μόνο βλέπουν τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως μονόδρομο…
Ωστόσο το εγχείρημα έχει δυο βασικά προβλήματα που άπαντες προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί…
Το πρώτο είναι το ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, αν τελικά «καρποφορήσει» μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από λίγες ημέρες έβαλε τους όρους για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.
Έτσι ξεκαθάρισε ότι εφόσον επιβεβαιωθεί στις ευρωκάλπες η ανοδική τάση και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από το κόμμα του, τότε θα λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται και αφορούν στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι «διαφωνεί με τη συγκόλληση κομμάτων», εξηγώντας δηλαδή ότι δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο «γάμου» του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα. Αντιθέτως, όπως είπε, το μοντέλο Δούκα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει σχέδια για να μείνει …εφ όρου ζωής αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και διατείνεται ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ρίξει το Μητσοτάκη από το θρόνο του…
Ενώ το δίδυμο Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου, μετά τη ψυχρολουσία των δημοσκοπήσεων ρίχνει γέφυρες συνεργασίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το δεύτερο είναι οι ανύπαρκτες σχέσεις των Ανδρουλάκη-Κασσελάκη και Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου με το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που δυσκολεύει το εγχείρημα της προσέγγισης…
Έτσι η ιδέα της συνένωσης ίσως φαντάζει ελκυστική σε κάποιους, η υλοποίηση της όμως δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Έχει πολλά αγκάθια…
Και όπως επισημαίνεται οποιαδήποτε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να γίνει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κόμματος, το ιστορικό παρελθόν και τις εκλογικές στρατηγικές των κομμάτων.
Η εκδήλωση πάντως της ερχόμενης εβδομάδας ήδη έχει ναρκοθετηθεί…
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος τόνισε ότι «Δεν υπήρχε ενημέρωση του κόμματος για τη συγκεκριμένη εκδήλωσε, ούτε συζήτηση με κάποιον στο κόμμα. Προφανώς, αυτό είναι προβληματικό»…
Ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς ερωτηθείς σχετικά πήρε σαφείς αποστάσεις, λέγοντας ότι είναι προκλητικό, απαράδεκτο και εξοργιστικό ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιεί με την παρουσία του μια εκδήλωση στην οποία κύρια συμμετέχουσα είναι μια εκ των υπεξαιρετών των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην κεντροαριστερά, που ήδη τρέχουν, έχει και η συνάντηση του Διονύση Τεμπονέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από αίτημα του πρώτου και λίγα 24ωρα πριν την προαναφερθείσα εκδήλωση.
Στο …μενού των δυο ανδρών βρέθηκαν οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικότερα στην κεντροαριστερά.