Η Χώρα μας η Ελλάδα είναι ο παράδεισος για θεωρίες συνωμοσίας για κάθε ψεκασμένο και λαλίστατο φιλόσοφο περί των εξοπλισμών.
Ακούω και βλέπω ορισμένους εν αποστρατεία που φλυαρούν και μιλούν και που όταν ήταν σε ανάλογες θέσεις τα πεπραγμένα τους ήταν μηδενικά γεμάτα από «ναι μεν αλλά».
Του Διονύση Χατζηδάκη *
Δεν καταλαβαίνουν ή μάλλον καταλαβαίνουν ότι με την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, όσοι απόστρατοι αλλά και δημοσιογράφοι που εργάζονταν ως σύμβουλοι σε διάφορους ντήλερς όπλων, θα μείνουν άνεργοι.
Γιατί θα συμβεί αυτό;
Απλούστατα…
Για όλους τους εξοπλισμούς με την τωρινή Κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ Κυβερνήσεων – Government to Government και δεν υπάρχουν μίζες όπως παλαιότερα.
Σε ότι αφορά τα μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς, η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Μπλίνκεν για 40 Α/Φ είναι πλέον πραγματικότητα.
Με άριστες κινήσεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διπλωματικό και σε πολιτικό επίπεδο κατάφερε να πείσει τους Αξιωματούχους της Αμερικής, να δοθούν τα συγκεκριμένα Α/Φη στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία που είχε καταθέσει 1,5 δις δολάρια και ήταν συμπαραγωγός χώρα.
Ανέτρεψε δηλαδή, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, τα μέχρι τότε δεδομένα και αυτό δεν το είχες για εύκολο να συμβεί.
Κι όμως το πέτυχε.
Πάμε να δούμε τι ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό σχετικά με τους πρόσφατους εξοπλισμούς μετά τη συμφωνία με τους Αμερικάνους αξιωματούχους.
Πολεμική Αεροπορία
Προμήθεια 40 F-35 για την Πολεμική Αεροπορία με συνολικό ανώτατο κόστος 8,6 δις $,
Παραχώρηση 2 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130H (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού),
Παραχώρηση 10 κινητήρων για αεροσκάφη P-3 (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού),
Παραχώρηση ιπτάμενων τάνκερ KC-135 μόλις γίνουν διαθέσιμα (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού),
Κοστολόγηση για συμφωνία σε προμήθεια νέων μεταγωγικών C-130J.
Πολεμικό Ναυτικό
Παραχώρηση 4 Φρεγατών κλάσης FREEDOM – LCS (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού),
Παραχώρηση 3 περιπολικών σκαφών κλάσης PROTECTOR (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού).
Στρατός Ξηράς
Παραχώρηση 60 Τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης IFV Bradley (πιθανότατα M2A2 BRADLEY ODS), (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού)
Παραχώρηση διαφόρων οχημάτων υποστήριξης και φορτηγών (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού),
Παραχώρηση αδιευκρίνιστου αριθμού MRAP μόλις γίνουν διαθέσιμα (Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού),
FMF, Δυνατότητα για περαιτέρω αγορές με χρήση 200 εκ $ με το πρόγραμμα Foreign Military Financing (FMF) των ΗΠΑ.
Επίσης ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια η συμφωνία με τις ΗΠΑ για συμπαραγωγή σε ελληνικά ναυπηγεία και απόκτηση 7 σύγχρονων φρεγατών τύπου Constellation.
Ας δούμε κάποια στοιχεία για τα 3 βασικά όπλα που πρόκειται να αποκτηθούν.
Α/φη F-35
Πρόκειται για στρατηγικού τύπου αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας 5ης γενιάς με κύριο χαρακτηριστικό τους την ιδιότητα stealth, δηλαδή ότι είναι αόρατα στα εχθρικά ραντάρ, χάρη σε έναν συνδυασμό προηγμένων τεχνικών απόκρυψης.
Παράλληλα, παρέχει δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, αλλά και υψηλής ανάλυσης ραντάρ για ανίχνευση, εντοπισμό και αναγνώριση στόχων.
Περιλαμβάνει σύστημα Οπτικής και Ηλεκτρονικής Εποπτείας, για υπέρυθρη ανίχνευση, πολυλειτουργικό Σύστημα Επικοινωνίας και αυτόνομη διάγνωση και παρακολούθηση της κατάστασης του αεροσκάφους.
Επίσης, παρέχει ευελιξία και απόδοση κατά την εκτέλεση επιθέσεων με εμβέλεια: περίπου 1,200 ναυτικά μίλια.
Οπλισμός: Εσωτερικά και εξωτερικά σημεία στήριξης για ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών πυραύλων, βομβών, και πυροβόλων όπλων.
Αυτονομία πτήσης: Το F-35 έχει μια εσωτερική αυτονομία πτήσης περίπου 2.220 χιλιόμετρα
Ραντάρ: APG-81 AESA ραντάρ – ό,τι καλύτερο υπάρχει.
Ηλεκτρονικός Πόλεμος: Το AN/ASQ-239 Barracuda σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, το οποίο παρέχει επιθετικές και αμυντικές επιλογές για να επιτρέψει στο F-35 να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί, να αναλύει και να ανταποκρίνεται σε απειλές όπως μπαταρίες αντιαεροπορικών πυραύλων κατευθυνόμενων από ραντάρ και ραντάρ εναέριας έρευνας.
Η συμφωνία προβλέπει τα αεροσκάφη να περιλαμβάνουν επίσης τα οπλικά τους συστήματα και την πρόβλεψη γι’ αυτό το οποίο λέγεται «follow-on support», δηλαδή διαρκή υποστήριξη ανταλλακτικών, έτσι ώστε τα οπλικά συστήματα να μην απαξιώνονται.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές στο ΓΕΑ ανάμεσα σε επιτελείς και εκπροσώπους της κατασκευάστριας MBDA για την χρήση των πυραύλων Meteor από τα F-35.
Σκάφη LCS Freedom
Πρόκειται για πολεμικά πλοία ενδιάμεσης λύσης μέχρι την απόκτηση των φρεγατών σχεδιασμένα για παράκτιες επιχειρήσεις ή παράκτιο πόλεμο.
Το ΠΝ έχει ζητήσει και θα λάβει
2 σκάφη τύπου Flight Ι (LCS-13 Wichita και LCS-15 Billings) και
2 τύπου Flight II (LCS-17 Indianapolis και LCS-19 St. Louis).
Άρα μιλάμε τα πιο νέα σκάφη (ένταξης σε υπηρεσία 2019-2020), τα οποία υπηρετούν στο Αμερικανικό Ναυτικό και θα αποσυρθούν για παραχώρηση και τα οποία ήδη αναπτύσσουν ταχύτητες έως 47 μ/ώρα ή 80 χλμ/ώρα.
Πρόκειται να εξοπλιστούν με το ήδη υπάρχον σχέδιο που έχει εκπονήσει το ΠΝ και συγκεκριμένα,
Θα λάβουν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Scorpius-N.
Σε ότι αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ο πλοίο δεν εντοπίζεται εύκολα από τα υποβρύχια λόγω μικρής ακουστικής υπογραφής (σε μικρές ταχύτητες) και μπορεί να φέρει δύο ελικόπτερα MH-60R Romeo με χρήση της σύνδεσης Hawklink για απευθείας επικοινωνία ελικοπτέρου με το σύστημα μάχης.
Σε δεύτερη φάση, θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάποιο σύστημα συρόμενου σόναρ.
Από πλευράς οπλισμού εξετάζεται για λόγους μείωσης κόστους, στη θέση των Hellfire να τοποθετηθούν οι ανώτερων επιδόσεων SPIKE NLOS.
Για εμπλοκές με πλοία πέραν του ορίζοντα, το ΠΝ θέλει τον πολύ εξελιγμένο πύραυλο NSM ή προσωρινά Harpoon, από τις υπό απόσυρση φρεγάτες Kortenaer.
Φρεγάτες Constellation (FFG-62)
Η φρεγάτα FFG-X έχει εκτόπισμα 7.291 τόνων όταν είναι πλήρως φορτωμένη, αναδεικνύοντας τη στιβαρή κατασκευή και το σημαντικό της μέγεθος.
Το μήκος της είναι 151,18 μέτρα, παρέχοντας άφθονο χώρο για προηγμένα οπλικά συστήματα, αισθητήρες αλλά και μεγάλο πλήρωμα.
Με δοκό 65 ποδιών (19,81 μέτρα), η FFG-62 επιδεικνύει σταθερότητα και ευελιξία, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητά της σε διάφορα θαλάσσια περιβάλλοντα.
Είναι εξοπλισμένη με συστήματα πρόωσης ώστε να επιτυγχάνει ταχύτητες που υπερβαίνουν τους 26 κόμβους (48 km/h, 30 mph) επιτρέποντας γρήγορη απόκριση και δυνατότητες ελιγμών.
Τα βασικά συστήματα περιλαμβάνουν:
Aegis Baseline 10, για να διασφαλίζει την απρόσκοπτη ενοποίηση μεταξύ διοίκησης, ελέγχου και όπλων με αξιοσημείωτη ακρίβεια και αυτοματισμό, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των πυρών.
SQQ-89(V)16, Το σύστημα μάχης που είναι μια ολοκληρωμένη σειρά αισθητήρων και δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.
AN/SPY-6(V)3, περιλαμβάνει δύο κύρια ραντάρ και έναν ελεγκτή ραντάρ (RSC) που συντονίζει αυτούς τους αισθητήρες και χειρίζεται την αναζήτηση ορίζοντα, την παρακολούθηση, την επικοινωνία πυραύλων και την στοχοποίηση των στόχων.
AN/SPS-73(V)18, Ραντάρ μικρής εμβέλειας νέας γενιάς.
CAPTAS-4, Σόναρ μεταβλητού βάθους.
TB-37, Ρυμουλκούμενο σόναρ
Οπλισμός φρεγατών:
Mark 41 Vertical Launch System (VLS), Με 32 κελιά VLS, η FFG-62 μπορεί να αναπτύξει διάφορους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των BGM-109 Tomahawk Cruise Missile, RIM-162 ESSM Block 2, RIM-174 /SM-6 Standard ERAM και SM-2 Block 3C, που επιτρέπει δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας και αεράμυνας με πιθανότητα ενσωμάτωσης και των ASTER-30.
Αντιπλοϊκοί NSM, φέρει 16 πυραύλους Naval Strike Missile (NSM) κατά πλοίων επιφανείας.
RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM), με την ικανότητα να εκτοξεύει πυραύλους για άμυνα μικρού βεληνεκούς έναντι πυραύλων κατά πλοίων και εναέριων απειλών για την εγγύς προστασία της φρεγάτας.
Πυροβόλο Mk 110 57mm.
Nulka, χρησιμεύει ως πυραυλοκίνητο, δόλωμα μιας χρήσης που εκτρέπει τους εισερχόμενους πυραύλους antiship από τους στόχους τους.
Ελικόπτερα / UAV, ένα επανδρωμένο ελικόπτερο MH-60R για επιχειρήσεις κυρίως ανθυποβρυχιακού πολέμου και, ένα μη επανδρωμένο MQ-8C για εκτεταμένες δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης.
Η φρεγάτα Constellation, έχοντας πραγματικά εντυπωσιακές προδιαγραφές και προηγμένες δυνατότητες, είναι αντιπρόσωπος σημαντικής προόδου στον στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ, παρότι φαίνεται να έχει αρκετά λιγότερο οπλισμό από αυτόν που θα μπορούσε να δεχθεί ένα πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος.
Μετά από αυτά, η αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών δυνάμεων μεγαλώνει τόσο με αποτέλεσμα, όποιοι νομίζουν ότι μπορεί να παίζουν με τη χώρα μας θα πρέπει να το σκεφτούν πια πολύ σοβαρά.
Κατάφερε εντέλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτά τα υπερόπλα, να θέσει πλέον την πατρίδα μας σε ανώτατο γεωστρατηγικό και στρατηγικό επίπεδο.
* Ο κ. Διονύσης Χατζηδάκης είναι Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Νέας Δημοκρατίας – Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων