today-is-a-good-day
28.1 C
Athens

Πώς η Ελλάδα αναβαθμίζει τις αμυντικές της ικανότητες – Τα επόμενα μεγάλα σχέδια μετά τα F-35

Το σημαντικό ρόλο που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα ως στρατηγικού εταίρου, αντανακλά η επιστολή που έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με την οποία επίσημα η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των F-35, σε μια περίοδο που η Τουρκία με μεγάλη καθυστέρηση, περιμένει να παραλάβει τα προηγούμενης γενιάς μαχητικά F-16.

Του Κώστα Πασίση

Δεύτερη μεγάλη είδηση είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

Για τις ραγδαίες εξελίξεις, θετικές για τη χώρα μας, ενημερώθηκε εκτενώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η επιστολή αυτή είναι η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι μία αξιόπιστη αλλά και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα για την μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν ξεκινήσει να ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.

Το «πράσινο φως» των ΗΠΑ για τα F-35 προς τη χώρα μας στέλνει ηχηρά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Κυρίως όμως επιβεβαιώνει τη στρατηγική συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ενώ καθιστά τη χώρα μας, ως έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «ως εθνική επιτυχία τη συνολική συμφωνία» και τόνισε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς που έγινε τα τελευταία χρόνια».

«Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο που ήταν στο παρελθόν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ηγέτιδα δύναμη σταθερότητας στη γειτονιά μας. Δικαιώνονται οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, τόσο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ όσο και στη διαχείριση των γεωπολιτικών κρίσεων», υπογράμμισε ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Άμυνας, η Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια της καθώς θα αυξήσει θεαματικά την αποτρεπτική ικανότητα έναντι πιθανών απειλών.

Θα κάνει την Ελλάδα ισχυρότερο σύμμαχο του NATO και των ΗΠΑ στην περιοχή. Και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις δυνατότητες για επιτήρηση και παρακολούθηση περιοχών όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Αυτονόητη εξέλιξη είναι ότι θα αυξήσει και τη διαπραγματευτική ισχύ έναντι της Τουρκίας, που συμπεριφέρεται ως χωροφύλακας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα με τα υπερσύγχρονα F-35 μπαίνει στο κλαμπ των λίγων χωρών που διαθέτουν τέτοιου τύπου μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτές οι χώρες είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η  Νορβηγία, η Δανία, ενώ στην περιοχή μας διαθέτουν ήδη η Ιταλία και το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας άνοιγε ένα άλλο μεγάλο «κεφάλαιο» για την αμυντική θωράκιση της χώρας, που είχε μείνει πίσω, λόγω των περιορισμών από τα μνημόνια.

«…θέλω να σας πω ότι συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς, Constellation. Ηδη στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος μας», τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα.

Την πόρτα του Πενταγώνου πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργός Άμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα για την αγορά των F-35.

Ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για να ενημερωθούν τα κόμματα επί των εξελίξεων στα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ