Εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, ο δυτικός κόσμος παρουσιάζει έντονα σημάδια πολιτικής και κοινωνικής αποσύνθεσης, τα οποία τείνουν να βάλουν φωτιά σε όλο τον πλανήτη. Στη Μητρόπολη του δυτικού κόσμου τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα σημάδια αυτά, έχουν πλέον αρχίσει να μπαίνουν στην κόκκινη περιοχή του θερμόμετρου της έντασης. Μιας έντασης που πλέον έχει αρχίσει να δοκιμάζει ακόμη και τη συνοχή της Ομοσπονδίας, δηλαδή την ενότητα της χώρας συνολικά. Μια έκρηξη στη Μητρόπολη του δυτικού κόσμου θα έχει δραματικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές συνέπειες, που κάνεις δεν μπορεί να διανοηθεί αυτή τη στιγμή, αλλά πλέον αποτελούν ένα πολύ πιθανό σενάριο. Και εδώ είναι που αποκτά τεράστια σημασία η φράση Don’t Mess With Texas (μην τα βάζετε με το Τέξας).
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Την Τετάρτη, ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε με μια πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική, δήλωση, ότι αρνείται να ακολουθήσει μια πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πολιτειακή επιβολή του νόμου και την Εθνική Φρουρά του Τέξας για να προστατεύσει τα νότια σύνορα.
Η δήλωση του Κυβερνήτη, ακολουθεί την αμφιλεγόμενη απόφαση του Δικαστηρίου τη Δευτέρα, το οποίο αποφάσισε με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά, ότι η Συνοριακή Περιπολία και άλλες ομοσπονδιακές αρχές είχαν τη δυνατότητα να γκρεμίσουν φυσικά εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί από τις Πολιτειακές Αρχές στο Τέξας, συμπεριλαμβανομένων των συρματοπλεγμάτων. Ο Κυβερνήτης, είχε διατάξει την Πολιτεία να αρχίσει να χτίζει τα δικά της συνοριακά φράγματα λόγω της άρνησης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιβάλει τα σύνορα, στο πλαίσιο της προσέγγισης ανοιχτών συνόρων του, Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν για τη μετανάστευση.
“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει σπάσει το σύμφωνο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Πολιτειών”, δήλωσε ο Κυβερνήτης του Τέξας, και επεσήμανε ότι, “Η Εκτελεστική Εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συνταγματικό καθήκον να επιβάλει ομοσπονδιακούς νόμους που προστατεύουν τις Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί μετανάστευσης στα βιβλία αυτή τη στιγμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αγνόησε την απαίτηση του Τέξας να εκτελέσει τα συνταγματικά του καθήκοντα”.
Ο κ. Άμποτ επιβεβαίωσε την απόφασή του να ασφαλίσει τα σύνορα κηρύσσοντας τη μαζική μεταναστευτική κρίση εισβολή, επικαλούμενος έτσι το δικαίωμα ενός μεμονωμένου κράτους να προστατεύσει την κυριαρχία του σε περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνηθεί να το πράξει.
“Η αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να εκπληρώσει τα καθήκοντα που επιβάλλονται από το άρθρο IV, § 4 ενεργοποίησε το άρθρο I, § 10, ρήτρα 3, το οποίο επιφυλάσσει σε αυτό το κράτος το δικαίωμα αυτοάμυνας. Για τους λόγους αυτούς, έχω ήδη κηρύξει εισβολή σύμφωνα με το άρθρο Ι, § 10, ρήτρα 3 για να επικαλεστώ τη συνταγματική εξουσία του Τέξας για να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό του”, ανέφερε λεπτομερώς ο Κυβερνήτης. “Αυτή η εξουσία είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και αντικαθιστά κάθε ομοσπονδιακό καταστατικό για το αντίθετο. Η Εθνική Φρουρά του Τέξας, το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας και άλλο προσωπικό του Τέξας ενεργούν βάσει αυτής της αρχής, καθώς και του πολιτειακού νόμου, για να εξασφαλίσουν τα σύνορα του Τέξας”, κατέληξε.
Απλά διαβάζοντας κανείς την γλώσσα της δήλωσης του Κυβερνήτη του Τέξας, αντιλαμβάνεται την κορύφωση της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Αμερικής, την οποία έχουν προκαλέσει οι ακραίες πολικές της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Από τότε που ο Μπάιντεν, ανέλαβε την προεδρία, πριν από τρία χρόνια, τα ποσοστά παράνομης μετανάστευσης έχουν εκραγεί και οδήγησαν σε πολλαπλά ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων διελεύσεων και συλλήψεων. Το 2022, εντοπίστηκαν πάνω από 2,2 εκατομμύρια παράνομοι αλλοδαποί, με άλλα 2 εκατομμύρια να καταγράφονται το 2023.
Ο Κυβερνήτης του Τέξας, διέταξε τις πολιτειακές αρχές να ασφαλίσουν τα σύνορα με κάθε απαραίτητο μέσο. Αυτό κυμαινόταν από την προαναφερθείσα περίφραξη με συρματόπλεγμα έως την εγκατάσταση μεγάλων φραγμάτων σημαντήρα στον ποταμό Ρίο Γκράντε για την αποτροπή των διελεύσεων των υδάτων. Στις 11 Ιανουαρίου, το Τέξας πήρε τον έλεγχο του Shelby Park στο Eagle Pass μετά από κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον Κυβερνήτη, προσπαθώντας να συλλάβει παράνομους και να διασφαλίσει την προηγουμένως ασταθή περιοχή.
Η αντιπαράθεση αντιπροσωπεύει ίσως τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των πολιτειών για το ζήτημα της μετανάστευσης. Η μετανάστευση έχει αποδειχθεί ότι είναι το κυρίαρχο ζήτημα για τους ψηφοφόρους που οδεύουν προς τις εκλογές του 2024, με τα exit polls τόσο στην Αϊόβα όσο και στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ να δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι την κατατάσσουν ως το πιο σημαντικό ζήτημα.
Η πρωτοφανής αυτή κρίση στην Αμερική, δεν απέχει και πολύ από την Ευρώπη, όπου μια σειρά από κυβερνήσεις αλλά και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ακολουθούν την παρόμοια καταστροφική πολιτική του κ. Μπάιντεν.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των, πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.