Το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ έσπασαν για πρώτη φορά το 2023 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου MYTILINEOS, με «οδηγό» τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Της Γωγώς Κατσέλη
Αν και ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 13% στα 5,49 δισ. ευρώ από 6,3 δισ. ευρώ το 2022 ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας εκτινάχθηκαν κατά 34% στα 623 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 23% στα 1,014 δισ. ευρώ από 823 εκατ. ευρώ το 2022, επωφελούμενα από τη σταθερή αύξηση της κερδοφορίας του κλάδου ενέργειας και ιδιαίτερα της δραστηριότητας των ΑΠΕ. «Τα παραπάνω οδήγησαν στην ουσιαστική ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους, σε επίπεδο EBITDA, κατά 5,4 %, στο 18,5%, ως αποτέλεσμα των συνεργειών που προσφέρει η συνύπαρξη των κλάδων ενέργειας και μετάλλων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση έφτασε στα 1,45 δισ. ευρώ, μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό 440 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη έκδοση επταετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 500εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4% τον Ιούλιο και η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας.
«Τα αποτελέσματα του 2023 μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαμε τους μετόχους και stakeholders που πίστεψαν ότι η μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την εταιρεία. Και δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, κατά τη διάρκεια του 2023, η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς στόχους της, μέσω μιας σειράς εξαγορών, όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Βόρειας Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ καθιστά πλέον την MYTILINEOS ως το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής.
Προοπτικές για το 2024
Σχετικά με τις προοπτικές για το 2024, παρά το γεγονός ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς συνεχίζεται η έντονη γεωπολιτική αστάθεια και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες κατά τη διάρκεια του έτους, η MYTILINEOS προσβλέπει σε μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης, βασιζόμενη στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται και σταδιακά ενισχύουν τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.
Επέκταση δραστηριοτήτων
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος θα επενδύσει στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τονίζοντας ότι «για εμάς τα projects δικτύων θα είναι τα νέα M Renewables» και πρόσθεσε ότι η πράσινη μετάβαση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο προϋποθέτει την αύξηση της χωρητικότητας για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, έθεσε ως στόχο για τα αμέσως επόμενα χρόνια τον διπλασιασμό του μεριδίου της MYTILINEOS στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, στο 30%, φέρνοντας την εταιρεία στη δεύτερη θέση μετά τη ΔΕΗ.
Ερωτηθείς, αν εξετάζεται το το dual listing -παράλληλη εισαγωγή μετοχών και σε ξένη κεφαλαιαγορά- ή listing στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, απάντησε ότι «όταν με είχαν ξαναρωτήσει στο FTSE 100 βρισκόμασταν στη θέση 152. Τώρα βρισκόμαστε στη μέση του FTSE 100 στη θέση 80» και συμπλήρωσε ότι «έχει δουλειά για να κάνεις dual listing και δεν έχουμε λάβει ακόμα τέτοια απόφαση.