today-is-a-good-day
7.1 C
Athens

Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων και οι βολές στην Αντιπολίτευση για την επιστολική ψήφο

Αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, τόσο στο θέμα της επιστολικής ψήφου και στις  εθνικές εκλογές, όσο και στη νομοθεσία για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά με τρόπο που να μην αυξήσει τις εντάσεις και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη  συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός με την εισήγηση του στο Υπουργικό.

Του Κώστα Πασίση 

Για το πολυσυζητημένο ζήτημα των ομόφυλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ισότητα όλων των πολιτών.

Εστίασε επίσης στην προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν.

«Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε επαρκώς και ακούστηκαν όλες οι απόψεις.

Κατά τον Πρωθυπουργό το νομοσχέδιο εισήχθη στο δημόσιο διάλογο, με δεδομένο ότι η κοινωνία είναι πλέον ώριμη να συζητήσει το ζήτημα.

«Θέλω να θυμίσω ότι μιλάμε για κάτι το οποίο ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία», επισήμανε.

Προσπάθησε ακόμη προκειμένου να καθησυχάσει τους πολλούς διαφωνούντες εντός και εκτός ΝΔ ότι το νομοσχέδιο δε μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Το βασικό πολιτικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή τοποθέτηση του είναι ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη και ανοιχτή κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Όσον αφορά το …θέμα Βορίδη δεν υπήρξε κάποια θεαματική εξέλιξη.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι θα προτιμήσει την αποχή από τη ψηφοφορία και κάπου εκεί έληξε το ζήτημα…

Συμφωνούν ότι διαφωνούν…

Αναφορικά με το ξεκάθαρο «όχι» της Εκκλησίας, μέσω της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου, του ανώτατου διοικητικού οργάνου της, ο Πρωθυπουργός κράτησε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά. Και οι βασικοί λόγοι είναι δυο.

Πρώτον, για να αποφύγει τη διχόνοια και την πόλωση της κοινωνίας.

Το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα ευαίσθητο θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολλούς κύκλους και πρέπει να υπάρξει εκτόνωση…

Δεύτερον, για να διατηρήσει τη συνεργασία με την Εκκλησία σε καλό επίπεδο.

Η Εκκλησία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη χώρα μας και η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις μαζί της.

Γι αυτό και Πρωθυπουργός τόνισε ότι σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας αλλά ότι η κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να νομοθετεί για θέματα που αφορούν τους πολίτες.

Παρά τον «εξωραϊσμό» του, το επίμαχο νομοσχέδιο προκάλεσε αναταράξεις στις σχέσεις των δυο πλευρών.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου δε βγήκε «λευκός καπνός», όπως προέκυψε από την ανακοίνωση των Μητροπολιτών, συμφώνησαν όμως ότι διαφωνούν αλλά δε θα αφήσουν να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα…

Οι «σχέσεις» τους πάντως πιθανότατα θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα στο …πεδίο. Ήτοι, στις Εκκλησίες, στα κηρύγματα δηλαδή των ιερέων προς τους πιστούς.

Ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε και στη σημασία της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν.

Με αφορμή την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία για την επέκταση της ρύθμισης στις εθνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ανευθυνότητα και στείρα κριτική.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες», αναρωτήθηκε.

Πάντως ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους Έλληνες εκτός επικράτειας ότι θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές πέρασε με 158 ναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ