Απολύτως σεβαστές είναι οι θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Αυτό αναμένεται να είναι το «πνεύμα» της εισήγησης του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ως απάντηση στη ρητή διαφωνία της Εκκλησίας για το εν λόγω ζήτημα, όπως εκφράστηκε από την Ιερά Σύνοδο.
Του Κώστα Πασίση
Το κυβερνητικό στίγμα για το αμφιλεγόμενο θέμα, έδωσε λίγες ώρες νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας: «Η στάση της Εκκλησίας σε πολύ μεγάλες περιόδους εισαγόμενων κρίσεων, έντονων φυσικών φαινομένων, ήταν μία στάση και είναι, και παραμένει διαχρονικά, μια στάση πολύ σημαντική για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στηρίζει τους αδύναμους. Από εκεί και πέρα, έχει τις απόψεις της. Είναι απολύτως σεβαστές. Προφανώς τις ακούμε, όπως κι όλες τις απόψεις της κοινωνίας, αλλά εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας».
Στο ίδιο μήκος ήταν και το λιτό σχόλιο κυβερνητικών κύκλων, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.
Η κυβέρνηση περίμενε ότι θα έχει διακριτές διαφοροποιήσεις τόσο εντός όσο και εκτός ΝΔ, αλλά όχι στην έκταση και στο μέγεθος που εκδηλώθηκαν και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που συντόμευσε το χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου στο Υπουργικό.
Λόγω του αναμενόμενων διαφορετικών οπτικών, το Μαξίμου στην τελική ευθεία στέλνει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό και ότι έχει καθήκον να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προσχωρήσει στη θέσεις της Ιεραρχίας.
Από την άλλη πλευρά όμως η Εκκλησία έχει παραδοσιακά ισχυρό ρόλο στην ελληνική κοινωνία και δεν είναι συνηθισμένη να βλέπει τις απόψεις της να αγνοούνται…
Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, με μοναδικό θέμα το επίμαχο νομοσχέδιο οι Μητροπολίτες είπαν στην κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο και κυρίως ομόφωνο όχι για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Αποφασίστηκε επίσης να αποσταλούν δυο επιστολές, μία προς τους πιστούς και μία προς τους βουλευτές.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το κείμενο προς τους πιστούς, που θα διαβαστεί από τους ιερείς από άμβωνος σε κάθε ενορία.
Με την επιστολή προς τους πιστούς επιδιώκει να ενημερώσει τα μέλη της εκκλησίας για τη θέση της ιεραρχίας απέναντι στο θέμα του γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών και να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της.
Με την επιστολή προς τους βουλευτές στοχεύει να ενημερώσει για τις θέσεις της, όπως εκφράζονται στην αναλυτική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, καλώντας τους εμμέσως πλην σαφώς να λάβουν υπόψη τους τα λεγόμενα της Εκκλησίας πριν την τελική τους απόφαση για το ζήτημα.
«Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται»
Η εν λόγω παράγραφος είναι ένα από τα σημαντικά σημεία της ανακοίνωσης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας η οποία τονίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της άποψής της και ενημέρωσης των πιστών. Και ο αποδέκτης του μηνύματος είναι η κυβέρνηση.
Οι παρενέργειες από το «όχι» της Εκκλησίας
Στη βάση αυτή η σχέση Κυβέρνησης-Εκκλησίας μετατρέπεται σε μια δύσκολη εξίσωση που θα κληθεί να διαχειριστεί το Μαξίμου το επόμενο διάστημα και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Στην προκειμένη περίπτωση η ανησυχία έγκειται στις πιθανές συνέπειες, όπως είναι οι ενδεχόμενες οργανωμένες διαμαρτυρίες από πιστούς, ένας πολωμένος δημόσιος διάλογος και στο …βάθος μια δυνητική απώλεια εκκλησιαστικών ψήφων προς τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο εισηγητής του νομοσχεδίου είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος έχει αναλάβει και την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.
Τα περισσότερα βλέμματα όμως, σήμερα θα πέσουν στη στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος παραμένει αμετακίνητος από τη θέση του, αν και εκτιμάται ότι θα προτιμήσει τη λύση της αποχής.
Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου εστιάζει περισσότερο στην αυξημένη υποχρέωση των κυβερνητικών στελεχών να στηρίξουν το επίμαχο νομοσχέδιο.
«Ας δούμε τι θα συμβεί και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα εγώ να προκαταλάβω ή να γνωρίζω νωρίτερα αποφάσεις οι οποίες αρχικά είναι του εκάστοτε υπουργού το πώς θα τοποθετηθούν και τι θα κάνουν σε μια ψηφοφορία ως βουλευτές», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.