“Κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό”.
Αυτό το απόσπασμα, από τη θρυλική ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Αβραάμ Λίνκολν, στο Γκέτισμπεργκ, της Πενσυλβάνια, στις 19 Νοεμβρίου του 1863, τους επόμενους μήνες αναμένεται για πρώτη φορά μετά από τότε να αποκτήσει και πάλι νόημα. Αφορμή για την επαναφορά στην επικαιρότητα αυτής της πραγματικά σημαντικής δήλωσης για οποιαδήποτε μορφή δημοκρατίας, είναι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που θα λάβουν χώρα, από άκρη σε άκρη του πλανήτη και αναμένεται να προκαλέσουν ανεμοστρόβιλο σε πολιτικά συστήματα και κυβερνήσεις οι οποίες έχουν αποκοπεί πλήρως από την πραγματικότητα και την κοινή λογική.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Το 2024 υπόσχεται να είναι εκλογικά, ασυνήθιστα συναρπαστικό, λόγω του τεράστιου αριθμού εκλογικών διαδικασιών, σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, με πολύ βαριά ατζέντα θεμάτων που οι έκβασή τους θα κριθεί από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στις κάλπες.
Στην κορυφή αυτών των αναμετρήσεων οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική, στις 5 Νοεμβρίου, όπου είναι από πολύ πιθανό, έως βέβαιο, να έχουμε μια επανάληψη της κούρσας ανάμεσα στον νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολία για μια κομβική σύγκρουση, ανάμεσα σε μια οργισμένη κοινή γνώμη και ένα ακραίο σύστημα διακυβέρνησης το οποίο αμφισβητεί, τις βασικές αρχές και αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η παγκόσμια σημασία αυτού του διαγωνισμού, δεδομένων των απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια και την οικονομία που αντιμετωπίζει ο νικητής, είναι τεράστια.
Στη Μεγάλη Βρετανία, αναμένεται ευρέως να διεξαχθούν εθνικές εκλογές τους επόμενους μήνες. Με τα σημερινά δεδομένα, οι αποφάσεις των ψηφοφόρων θα καθοριστούν κυρίως από την κακή κατάσταση της οικονομίας μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληρονομήσει ένα δημοσιονομικό χάος, ένα κουβάρι ασφυκτικών υψηλών φόρων και μη μεταρρυθμισμένων δικαιωμάτων. Το διακύβευμα είναι εάν ο επόμενος πρωθυπουργός, θα μπορέσει να διορθώσει αυτά τα λάθη πολιτικής με τρόπους που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, αφήνοντας παράλληλα διαθέσιμους πόρους για ζωτικής σημασίας αμυντικές επενδύσεις.
Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσέλθει στις κάλπες τον Ιούνιο για να εκλέξει νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος μπορεί να είναι ο πρακτικός αντίκτυπος αυτών των εκλογών. Ο ρόλος του κοινοβουλίου στη νομοθεσία για το μπλοκ είναι συχνά εκπληκτικά ad hoc, αλλά οι πολιτικές συνέπειες αυτών των εκλογών θα είναι κομβικής σημασίας. Οι τάσεις δείχνουν ότι θα είναι μια εκλογική αναμέτρηση που θα εκφράσει την οργή των πολιτών απέναντι σε κυβερνήσεις των οποίων οι πολιτικές και οι αποφάσεις βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Όλα δείχνουν ότι έρχεται μια συντηρητική στροφή, με κύριο άξονα το εθνικό συμφέρον και την κοινή λογική.
Στην Ασία, η Ινδία, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, όλα δείχνουν ότι θα επανεκλέξει τον Ναρέντρα Μόντι, ως πρωθυπουργό την άνοιξη.
Και αυτές είναι μόνο οι εκλογές που γνωρίζουμε ότι είναι σίγουρες ή πιθανές, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η Ισπανία παραμένει στο έλεος μιας συνταγματικής κρίσης μετά από μια ατελέσφορη εκλογή το περασμένο καλοκαίρι. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αναγκάστηκε να υποσχεθεί αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές για να κερδίσει την υποστήριξή τους για τη συνέχιση της διακυβέρνησής του, επιδεινώνοντας την αστάθεια που συνοδεύει την προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία παρά την ήττα του στις εκλογές από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα. Αν και ο κ. Σάντσεθ θα αντισταθεί μέχρι τέλους, δίνοντας γη και ύδωρ, μην αποκλείετε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών για να μπει τέρμα σε αυτό το χάος.
Στη Γερμανία, οι επόμενες εκλογές είναι να διεξαχθούν πριν από το φθινόπωρο του 2025 και οι Γερμανοί γενικά είναι αντίθετοι στις πρόωρες εκλογές. Αλλά μπορεί να μην έχουν επιλογή αυτή τη φορά. Μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον Νοέμβριο απέρριψε το τέχνασμα του προϋπολογισμού στο οποίο βασίστηκε το Βερολίνο για να ισοσκελίσει τα βιβλία. Ο ξεχαρβαλωμένος τρικομματικός συνασπισμός του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, μπορεί να μην επιβιώσει από τις μάχες για τον προϋπολογισμό που πρέπει τώρα να δώσει το Βερολίνο, καθώς αντιμετωπίζει μια τροπολογία ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, απαιτήσεις για δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, νέες αμυντικές ανάγκες και το κόστος των πολιτικών για το κλίμα.
Εν ολίγοις, τέσσερα μέλη της Ομάδας των Επτά θα μπορούσαν να καταλήξουν με νέα ηγεσία το 2024, συν την Ισπανία, συν μια μεγάλη ψήφο διαμαρτυρίας στην Ε.Ε..
Αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν τις πρώτες μεγάλες προσπάθειες αντιμετώπισης των πολιτικών προκλήσεων της εποχής μετά την πανδημία. Αυτό περιλαμβάνει τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν αποτελεί εκλογικό ζήτημα στις περισσότερες χώρες, για τουλάχιστον μια γενιά. Αυτός θα είναι επίσης ο πρώτος γύρος εκλογών σε τουλάχιστον 15 χρόνια κατά τον οποίο οι συζητήσεις για τις δαπάνες και τη φορολογία θα πραγματοποιηθούν στη σκιά των επιτοκίων και των ορίων που επιβάλλουν αυτά τα επιτόκια στην ικανότητα δανεισμού των κυβερνήσεων.
Οι ψηφοφόροι θα πρέπει επίσης να υπολογίσουν την παγκόσμια αστάθεια που είναι πιο ανησυχητική από οτιδήποτε άλλο, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις εξωτερικής ασφάλειας σε πολλαπλά μέτωπα, Ρωσία, Κίνα, Ιράν και σε πολλαπλές διαστάσεις, από το στρατιωτικό έως το οικονομικό. Η μεταναστευτική κρίση θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στα εκλογικά αποτελέσματα, λόγω των ανερμάτιστων και εθνικά επιζήμιων πολιτικών που εφαρμόζουν στο κρίσιμο αυτό θέμα οι σημερινές κυβερνήσεις σε Αμερική και Ευρώπη.
Τέλος, αυτός θα είναι ο πρώτος μεγάλος γύρος εκλογών μετά από την απόλυτη τρέλα που επικρατεί γύρω από την κλιματική αλλαγή. Οι ψηφοφόροι σε όλη τη Δύση χάνουν την υπομονή τους, έναντι των δαπανηρών και αυτοκαταστροφικών ενεργειακών και βιομηχανικών πολιτικών. Οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως δείχνουν οι τάσεις αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την πρώτη προσπάθεια των οργισμένων εκλογικών σωμάτων να επιβάλουν τη θέλησή τους στις κυβερνήσεις τους.
Οι εκλογές έχουν πάντα συνέπειες, αλλά οι εκλογές του 2024 μπορεί να έχουν περισσότερες συνέπειες από ότι έχουμε βιώσει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Προετοιμαστείτε για κυβερνήσεις, του λαού, από το λαό για το λαό, και για επαναφορά στην κοινή λογική, κόντρα στην παράνοια και την επιχειρούμενη βίαιη ανατροπή των φυσικών δεδομένων και των αρχών – αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των, πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.