Με ψυχραιμία παρακολουθεί η κυβέρνηση την επαναφορά στο προσκήνιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από την Τουρκία η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία οριοθέτησης με τη Λιβύη για να εντείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή.
Του Κώστα Πασίση
Παρά τις επιφυλάξεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να επιμένει σε μια θετική προσέγγιση με την Τουρκία.
«…πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατί πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι όμως, αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy» στο Νταβός.
Το υποτιθέμενο… ξεχασμένο θέμα μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, δείχνει να «αναζωπυρώνεται» από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ο Aλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
«Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια δήλωση που προφανώς έγινε με την έγκριση του Τούρκου Προέδρου καθώς είναι γνωστό ότι στη γειτονική μας χώρα τίποτε δε βγαίνει προς τα …έξω αν δεν έχει το «πράσινο φως» του Παλατιού και δη για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Η ενεργοποίηση του ψευδεπίγραφου μνημονίου θα σημάνει το τέλος του «μορατόριουμ» βάσει της Συμφωνίας Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, κατά την άφιξη του Ταγίπ Ερντογαν, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και έμπειρος αναλυτής των διεθνών σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποια σημεία της Αν. Μεσογείου η Τουρκία προτίθεται να πραγματοποιήσει έρευνες και αν θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία.
Αυτός φαίνεται είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, αν και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος, που μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι.
Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία της Τουρκίας δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από το καινοφανές θεώρημα της Γαλάζιας Πατρίδας…
Όπως τονίζει διπλωματική πηγή το εν λόγω ψευτομνημόνιο «διεκδικεί ουσιαστικό μέρος της Ελληνικής και Αιγυπτιακής ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.
Επιχειρεί να δημιουργήσει νομική αστάθεια στην περιοχή και στοχεύει ουσιαστικά στην οικονομική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Τουρκίας»
Η ίδια πηγή προσθέτει ακόμη ότι η προαναγγελία για έρευνες στην περιοχή που καλύπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο επιβεβαιώνει την πρόθεση της Τουρκίας να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη και υποδηλώνει ότι η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου βάσει του μνημονίου.
Όλως… τυχαίως η νέα πρόκληση της Τουρκίας συνέπεσε με μια περίοδο που μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα αλλά και το νέο «μέτωπο» στην Ερυθρά θάλασσα, που προκαλεί εύλογες ανησυχίες για μια νέα ανάφλεξη στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σε αυτό το θολό τοπίο και την ώρα που η γειτονική μας χώρα έδειχνε τις διαθέσεις της για νέα παιχνίδια, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης πραγματοποιούσε περιοδεία στη Μέση Ανατολή και ένας από τους σταθμούς του ήταν το Κάιρο.
Στην Αίγυπτο ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Σίσι και προφανώς ένα από τα θέματα που συζήτησαν είναι και οι κινήσεις Τουρκίας-Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το προαναφερόμενο μνημόνιο επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.