today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Jumbo: Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις – Εκτακτη ΓΣ για χρηματική διανομή 0,6  ευρώ ανά μετοχή

Αύξηση κατά 14% παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo το 2023 σε σχέση με το 2022, σπάζοντας το φράγμα του 1 δισ. ευρώ και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της διοίκησης, για άνοδο κατά +12%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο τελευταίος μήνας του 2023, έκλεισε για τον όμιλο Jumbο με αύξηση των πωλήσεων κατά 9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, γεγονός που η διοίκηση αποδίδει στη διατήρηση των χαμηλών τιμών.

Την ίδια στρατηγική, θα ακολουθήσει και στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία, κάποιοι από τους μεγάλους διεθνείς μεταφορικούς ομίλους logistics, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, για να υπερδιπλασιάσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ είναι σε ισχύ ετήσια εκατέρωθεν δεσμευτικά συμβόλαια για το 2024.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν τα 431 εκατ. περίπου, το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσκληση των μετόχων της Jumbo σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 7 Φεβρουαρίου 2024 με θέμα την λήψη απόφασης για χρηματική διανομή, που θα αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ποσού μικτού 0,6 ευρώ ανά μετοχή.

Η πορεία των πωλήσεων ανά χώρα

Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +4% περίπου. Σε ετήσιο επίπεδο, οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά +14%. Σημειώνεται ότι λόγω του πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παραμένουν κλειστά με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους.

Κύπρος

Οι πωλήσεις των καταστημάτων τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 4% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ συνολικά οι πωλήσεις στην Κύπρο για το 2023 αυξήθηκαν κατά +11% σε σχέση με το 2022.

Βουλγαρία

Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν άνοδο κατά +12% περίπου τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 13%.

Ρουμανία

Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e jumbo.ro) βελτιώθηκαν κατά 18% περίπου τον Δεκέμβριο και για το σύνολο του 2023 αυξήθηκαν κατά 15%.

Ανάπτυξη δικτύου 

Για το 2024 στόχος του ομίλου είναι να λειτουργήσουν τρία ακόμα υπερ-καταστήματα στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο, ενώ την 31η Δεκεμβρίου αριθμούσε 85 καταστήματα από τα οποία 53 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 17 στη Ρουμανία και διέθετε ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία.

Τέλος, μέσω συνεργασιών, ο Όμιλος έχει παρουσία με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα Jumbο, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ