today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Σε Αίγυπτο και Τυνησία μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε τέσσερις χώρες της Αφρικής, προτού επισκεφθεί τη Βραζιλία και τη Τζαμάικα.

“Ο Ουάνγκ Γι θα μεταβεί στην Αίγυπτο, την Τυνησία, το Τόγκο και την Ακτή Ελεφαντοστού από τις 13 ως τις 18 Ιανουαρίου”, δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ουάνγκ θα επισκεφθεί επίσης “τη Βραζιλία και τη Τζαμάικα από τις 18 ως τις 22 Ιανουαρίου”.

Η επίσκεψη του Ουάνγκ στην Αίγυπτο θα πραγματοποιηθεί αφού μεταβεί στη χώρα ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για νέες συνομιλίες με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πόλεμος αυτός ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση τον ισραηλινό απολογισμό.

Σε αντίποινα το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να εξαλείψει τη Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Από τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 23.357 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Κίνα στηρίζει εδώ και δεκαετίες τον παλαιστινιακό σκοπό και τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Εξάλλου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε τον Νοέμβριο το Πεκίνο να διοργανώσει “μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη” για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Το ταξίδι στο εξωτερικό του Ουάνγκ συμπίπτει με αυτό άλλου ανώτερου Κινέζου αξιωματούχου, του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ.

Ο Λι θα μεταβεί στην Ελβετία από την Κυριακή ως την Τετάρτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί και την Ιρλανδία, έπειτα από πρόσκληση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ