Η οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, στου Ζωγράφου στις 18/12.
Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» ανήρτησε ανακοίνωση σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Στην ανακοίνωση της η οργάνωση αναφέρει τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την ενέργεια, ενώ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει και σε νέα «χτυπήματα» στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι ο η βόμβα είχε εξουδετερωθεί από κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) ενώ η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωση της είχε επισημάνει ότι σε περίπτωση έκρηξης θα απειλούνταν η σωματική ακεραιότητα φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών.
Η δομή αυτής της βόμβας θεωρείται πρωτοφανής. Σαν συνδυασμός όμως των δυο εκρηκτικών υλικών “C4” και ζελατοδυναμίτιδας σε βόμβα, έχει χρησιμοποιηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και τον «Ο.Λ.Α», ωστόσο με τον τρόπο που εμφανίστηκε στις 18/12 δηλαδή όχι οι δύο εκρηκτικές ύλες μαζί στο ίδιο κουτί, αλλά διαχωρισμένες σε δύο διαφορετικά τάπερ κολλημένα μεταξύ τους, είναι πρωτοφανής.
Ο τρόπος προμήθειας σχετικά απλός στην μαύρη αγορά αφού σαν στρατιωτικό εκρηκτικό το «C4» βρίσκεται εύκολα από βαλκανικές χώρες που έχουν καταλήξει μαζί με άλλα όπλα και εκρηκτικά στις πιάτσες διακίνησης παράνομου οπλισμού.
Η συνδεσμολογία ήταν απλή, μπαταρία και χρονοδιακόπτης. Το γεγονός ότι ήταν τόσο απλή και ότι υπήρχαν 15 λεπτά πριν εκπνεύσει το χρονικό όριο που είχαν θέσει οι δράστες με ηχητικό προειδοποιητικό τους μήνυμα, βοήθησε τους πυροτεχνουργούς να την εξουδετερώσουν, όσο ήταν ενεργή η βόμβα και αυτούσια να μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια όπου αναμένονται τα αποτελέσματα και αισιοδοξούν και φιλοδοξούν οι Αρχές πως ακριβώς λόγω της κατάστασής της ίσως τους δώσει αξιοποιήσιμα στοιχεία για την μετέπειτα ταυτοποίηση του βομβιστή.
Ως προς τον τρόπο που ο βομβιστής προσέγγισε τον συγκεκριμένο σημείο, θεωρούν ότι είχε κάνει πρόβα, είχε διαπιστώσει ότι είναι «τυφλό σημείο» και δεν ελέγχεται από κάμερες και άρα δεν θα γινόταν αντιληπτός κάποιος που απλά κρατά μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών. Μάλιστα δεν μπορεί να εξαιρεθεί η πιθανότητα αυτός ο κάποιος να βγήκε από την Πολυτεχνειούπολη, να πέρασε απέναντι, να άφησε την σακούλα στο μαντρότοιχο και απλά να γύρισε πίσω ανενόχλητος.