today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

Αργυρό μετάλλιο και άλλα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών σε προσωπικότητες με προσφορά

Δεν απονέμεται για φέτος το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, παρά μόνο το Αργυρό, το οποίο δίδεται στον  Αλέξανδρο Παπαγεωργίου- Βενετά, για την έκταση και σημασία του επιστημονικού του έργου. Από τα λοιπά βραβεία, ξεχωρίζουν κάποια στον τομέα της τέχνης, λείπουν όμως επιβραβεύσεις κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων με κοινωνική και ηθική προσφορά. Ανάμεσα σε όσους βραβεύθηκαν είναι οι Τάκης Μαυρωτάς και Νίκος Στεφάνου για το πολυετές έργο τους.

Επίσης, τιμάται ο Γιώργος Ανδρειωμένος για το τιτάνιο έργο έκδοσης των Απάντων του Κώστα Κουλουφάκου, και ο Γιάννης Μετζικώφ για το έργο του με τίτλο «Ενδύματα και διηγήματα». Εύφημος μνεία απονεμήθηκε στην κυρία Gail HolstWarhaft, φιλέλληνα και ελληνομαθή ερευνήτρια της μουσικής, της λογοτεχνίας (κυρίως της ποίησης) και της λαογραφίας της νεότερης Ελλάδας, με ένα εντυπωσιακά πλούσιο συγγραφικό έργο. Τέλος, ανάμεσα στα βραβεία που ξεχωρίζουν είναι εκείνο  στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, επί τη συμπληρώσει 130 ετών λειτουργίας του και για τη συνεχή προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό και στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από της ιδρύσεώς του, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ελληνική παιδεία της Κύπρου.

Α’ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 

  1. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μιχαήλ Μάριο Σκούλλο, Ομότιμο Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας (ΕΚΠΑ), για το συνολικό σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  2. Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας σε τομείς της Μαθηματικής Ανάλυσης, στην κυρία Χριστίνα Καραφυλλιά.
  3. Βραβείο Ακαδημαϊκού Π. Σ. Θεοχάρη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης επιστημονικής 2 εργασίας στον τομέα της Μηχανικής στους κυρίους Ευστάθιο Θεοτόκογλου και Ιωάννη Σταμπούλογλου.
  4. Βραβείο Επαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης εργασίας αναφερομένης σε τομείς της Γεωμετρίας, στον κ. Ανδρέα Αρβανιτογεώργο.
  5. Βραβεία Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικά έπαθλα 500 ευρώ έκαστο, απονεμόμενα στους ικανοτέρους στο μάθημα της Γεωδαισίας στην κυρία Δέσποινα Πύργου και την κυρία Όλγα Γκολογιάννη.
  6. Βραβείο Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης ερευνητικής εργασίας στον κλάδο της Γεωδαισίας, στους κυρίους Δημήτριο Αμπατζίδη, Αντώνιο Μουρατίδη και Κυριάκο Μπαλιδάκη.
  7. Βραβείο Αχιλλέως & Αικατερίνης Διονυσοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, στην κυρία Σταυρούλα Σοφού.
  8. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας που αφορά σε κλάδο της Χημείας, στον κ. Ζαχαρία Φαίδωνα Μπροτζάκη.
  9. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας στην Οργανική Χημεία, στον κ. Δημήτριο Γερογιώργη.
  10. Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δ. Κριτικού, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το 2023, στον καθηγητή κ. Νικόλαο Σκαρμέα, για το εν γένει έργο του προς αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
  11. Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δ. Κριτικού, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το 2023, στον καθηγητή κ. Νικόλαο Γρηγοριάδη, για το εν γένει έργο του προς αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας.
  12. Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δ. Κριτικού, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το 2023, στον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ηλία Σιέμπο, για το εν γένει έργο του στον τομέα των Πνευμονολογικών Ασθενειών και της Εντατικής Θεραπείας.
  13. Βραβείο εις μνήμην Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ν. Ξανθάκη, πρωτοπόρου της ελληνικής αστρονομίας και στυλοβάτη της Ακαδημίας επί 40 χρόνια, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το 2023- με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον κ. Ιωάννη Λιοδάκη.
  14. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Αθανάσιο Κουτρούμπα, Γεωπόνο, Διδάκτορα Εντομολογίας του Παν/μίου Παρισίων «Πέτρος και Μαρία Κιουρί», για την ίδρυση και λειτουργία του Εντομολογικού Μουσείου Βόλου.
  15. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Αλέξανδρο Δρόσο, Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας Ρευματολογίας, για το σύνολο του επιστημονικού του έργου. 16. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή κ. Αναστάσιο-Ιωάννη Κανελλόπουλο, για την ανάπτυξη θεραπείας του κερατόκωνου με το «Πρωτόκολλο της Αθήνας».
  16. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή κ. Γεώργιο Κυμιωνή, για το επιστημονικό του έργο, ιδιαιτέρως δε για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων του κερατοειδούς στην Ελλάδα και την ανάπτυξη του «πρωτοκόλλου της Κρήτης» (Cretan protocol) για τη θεραπεία των ασθενών με κερατόκωνο.

Β’ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

  1. Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης εκδεδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού στον κ. Κωνσταντίνο Νικολάου, για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Βιογραφία ενός χεριού».
  2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, για πρόσφατα δημοσιευμένη ποιητική συλλογή, στην κυρία Μαρία Κούρση, για την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Εξόδιος αέρας».
  3. Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στην κυρία Μαρία Δ. Σφήκα, για την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Άλογα στο στήθος».
  4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στην πιανίστα κυρία Μελίνα Τσινάβου (1992).
  5. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, στον κ. Δημήτριο Κ. Γιαννακόπουλο, για το έργο του «Η Μετακαποδιστριακή περίοδος. Πολιτική ιστορία του ελληνικού κράτους από τη δολοφονία του Καποδίστρια μέχρι τον ερχομό του Όθωνα (1831- 1833)».
  6. Λυκούργειο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον κ. Γεώργιο Αναπνιώτη, για το έργο του με τίτλο «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ».
  7. Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, στους κυρίους Δημήτριο Λαρδίκο και Χρίστο Δάλκο, για ανέκδοτη μελέτη τους για το γλωσσικό ιδίωμα της Καντήλας Μαντινείας.
  8. Απονομή του επάθλου Βασιλείου Δημ. Κοντοδήμου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον κ. Σπυρίδωνα Αλεξ. Σουμαλεύρη, για το έργο του με τίτλο «ΙΑΤΡΟΙ & ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ». 9. Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον κ. Βασίλειο Α. Γεώργα, για το έργο του με τίτλο «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».
  9. Βραβείο Χαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον κ. Ηλία Κ. Κολοκούρη, για το αδημοσίευτο έργο του με τίτλο «Περικλής Γιαννόπουλος: Βίος και έργο».
  10. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον κ. Πέτρο Φιλ. Φιλιππίδη, για το έργο του με τίτλο «Ένα ταξίδι στην ιστορία των Καρυδιωτών. Επί τῃ επετείῳ των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή».
  11. Βραβείο Σίμωνος Σίνα, απονεμόμενο οίκοθεν, στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, για την ιστορική και συμβολική αξία της ως του αρχαιότερου εν ενεργεία ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ευρώπη
  12. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Τάκη Μαυρωτά, διακεκριμένο κριτικό τέχνης, για την πολύμοχθη εκθεσιακή του δραστηριότητα, με τις πολυσυζητημένες εκθέσεις που επιμελήθηκε από τον Παναγιώτη Τέτση, Δημήτρη Μυταρά, Νίκο Εγγονόπουλο, Θεόφιλο έως τον Γιώργο Σεφέρη «Όταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια» και τον Οδυσσέα Ελύτη «Ποίηση και ζωγραφική», ανάμεσα στις εκατό και πλέον εκθέσεις που έχει επιμεληθεί από το 1987 έως σήμερα.
  13. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Νίκο Στεφάνου, πολυσχιδή δημιουργό –ζωγράφο, σκηνογράφο, κεραμίστα, γλύπτη και χαράκτη–, για την πολυετή προσφορά του στη ζωγραφική και στη σκηνογραφία. (Το βραβείο θα παραλάβει ο κ. Νίκος Παΐσιος.)
  14. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Γεώργιο Ανδρειωμένο για την έκδοση των Απάντων του Κώστα Κουλουφάκου.
  15. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Γιάννη Μετζικώφ για το έργο του με τίτλο «Ενδύματα και διηγήματα».
  16. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στην κυρία Gail Holst Warhaft, φιλέλληνα και ελληνομαθή ερευνήτρια της μουσικής, της λογοτεχνίας (κυρίως της ποίησης) και της λαογραφίας της νεότερης Ελλάδας, με ένα εντυπωσιακά πλούσιο συγγραφικό έργο.
  17. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στη Μάρθα Καρπόζηλου μετά θάνατον, για το δίτομο μνημειώδες έργο της με τίτλο «Τα ελληνικά περιοδικά του 19ου 9 αιώνα».
  18. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στην κυρία Φιλιώ Χρυσοστομίδου, για την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Ναύτης στον ήλιο».
  19. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στον κ. Δημήτριο Κ. Κρήτο, για το έργο του με τίτλο «Το Καταφύγι κατά την Τουρκοκρατία, 1880-1912. Εικόνες από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο». 21. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στον κ. Μηνά Παραλυκίδη, για το έργο του με τίτλο «Καβακλιώτικα. Στα βήματα των προγόνων μας από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας στις νέες πατρίδες. Έθιμα, παραδόσεις, ασχολίες και γλωσσική κληρονομιά ενός προσφυγικού πολιτισμού».
  20. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στον κ. Σταύρο Τσιτσιρίδη, για το έργο του με τίτλο «Σενέκας: Αποκολοκύνθωση».
  21. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στο έργο «Αναζητώντας την Άνδρο. Κείμενα και εικόνες 15ου-19ου αι. από τη Συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου», Μουσείο Μπενάκη-Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2021.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

  1. Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον κ. Γιάννη Σιώτο, για το βιβλίο του «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά».
  2. Βραβείο δοκιμίου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον κ. Αντώνη Μόλχο, για το βιβλίο του «Κοινοτυπία του καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής».
  3. Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον κ. Πάνο Βαλαβάνη, για το βιβλίο του «Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς».
  4. Βραβείο ποίησης με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον κ. Γιάννη Μεταξά, για την ποιητική του συλλογή «Φεγγίτες».
  5. Έπαινος οίκοθεν στον κ. Σταύρο Αυγολούπη για το σύνολο του έργου του στην παιδική λογοτεχνία.
  6. Έπαινος οίκοθεν στον κ. Κώστα Φέρρη και την κυρία Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών».
  7. Έπαινος οίκοθεν στον κ. Θεόδωρο Στάθη για το βιβλίο «Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας».

Γ΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

  1. Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, για τη μελέτη του με τίτλο: «Η συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».
  2. Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στον Απόστολο Γιαννακόπουλο, ο οποίος έχει επιδείξει ιδιαίτερα πλούσιο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο στο Δημοτικό Σχολείο Κοντακαίικων Σάμου.
  3. Βραβείο Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στο Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Πύργου Ηλείας, για την εξαιρετική συμβολή του στον Πολιτισμό, στην Παράδοση και στην Τέχνη και, συγκεκριμένα, στην Πρόεδρο, Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, στη Γενική Γραμματέα, Δήμητρα Καχτίτση-Τζαβάρα και στα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
  4. Βραβείο Αικατερίνης Παν. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, στο Σωματείο-Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με τον τίτλο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι η κυρία Isabel-Natasha Clive-Βρέκοσι, στην οποία οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η έντονη δραστηριοποίηση του ως άνω Νομικού Προσώπου στους τομείς της μείωσης των παιδικών ατυχημάτων, της άμεσης και σωστής αντιμετώπισης παιδικών τραυματισμών και της αναβάθμισης της νοσηλείας των παιδιών στη Χώρα μας.
  5. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Μερόπη Σπυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το σύνολο του έργου της και την συμβολή της στην 13 ανάδειξη των πνευματικών επιδόσεων του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
  6. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, συνεκτιμώντας την κοινωνική και εθνική προσφορά της, τη μεγάλη αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία του τοιχογραφημένου καθολικού της, για το οποίο έχει εκδοθεί ειδικός επιβλητικός τόμος, και τη σημασία της ιστορικής της παρουσίας. (Το βραβείο θα παραλάβει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θαυμακού, κ.κ. Ιάκωβος.)
  7. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Νομικό Πρόσωπο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Α.Μ.Κ.Ε.) με την επωνυμία «Θάλασσες Αριστείας – Excellenseas» για την ευρεία κοινωφελή δράση του. (Το βραβείο θα παραλάβει η Πρόεδρος του ΔΣ του ΑΜΚΕ κυρία Ευγενία Τζαννίνη.)
  8. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, επί τη συμπληρώσει 130 ετών λειτουργίας του και για τη συνεχή προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό. (Το βραβείο θα παραλάβει ο Διευθυντής κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου.)
  9. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από της ιδρύσεώς του, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ελληνική παιδεία της Κύπρου. (Το βραβείο θα παραλάβει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου, κ. Ανδρέας Μάτσης.)
  10. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο έργο με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», Έκδοση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. (Το βραβείο θα παραλάβουν η καθηγήτρια κυρία Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου και ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.)
  11. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην τριμηνιαία έκδοση του περιοδικού «Περίπλους ναυτικής Ιστορίας», που εκδίδεται από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος από το 1991. (Το βραβείο θα παραλάβει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και Εκδότρια του Περιοδικού κυρία Αναστασία ΑναγνωστοπούλουΠαλούμπη.)

Τέλος, απονεμήθηκε Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ από τον Προϋπολογισμό Ιδίων Πόρων, στον τέως υπάλληλο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Ιωάννη Σκαρέντζο, για τη συνολική προσφορά του στην Ακαδημία και ιδιαίτερα για την καθιέρωση και λειτουργία του θεσμού των ξεναγήσεων στο Μέγαρο της Ακαδημίας, τις οποίες επί πολλά έτη διεξήγαγε αφιλοκερδώς. Έναν άνθρωπο αφοσιωμένο και ταγμένο στους σκοπούς της Ακαδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ