Ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βλήματα πυροβολικού και έχουν μειώσει ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις λόγω ανεπαρκούς ξένης βοήθειας, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος στρατιωτικός.
Ο ταξίαρχος Ολεξάντρ Ταρνάφσκιι έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού Ρεπουμπλικανοί βουλευτές μπλόκαραν πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Ουγγαρία μπλόκαρε 50 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του Κιέβου το οποίο μάχεται απέναντι στη ρωσική εισβολή.
“Υπάρχει πρόβλημα με τα πυρομαχικά, ιδιαίτερα μετασοβιετικά (βλήματα) — 122 ιλιοστών, 152 χιλιοστών. Και σήμερα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή”, είπε σε συνέντευξη προς το πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Ταρνάφκσιι είπε πως η έλλειψη βλημάτων πυροβολικού είναι ένα “πολύ μεγάλο πρόβλημα” και η μείωση στην ξένη στρατιωτική βοήθεια έχει αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης.
“Οι ποσότητες που έχουμε σήμερα δεν είναι επαρκείς για εμάς σήμερα, δεδομένων των αναγκών μας. Άρα, τις αναδιανέμουμε. Επανασχεδιάζουμε αποστολές που είχαμε θέσει για τους εαυτούς μας και τις κάνουμε μικρότερες επειδή πρέπει να προβλέψουμε για αυτά”, είπε , χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
Οι δηλώσεις υπογραμμίζουν την εξάρτηση του Κιέβου από τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να πολεμήσει απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος ενός μετώπου που εκτείνεται σε 1.000 χιλιόμετρα σχεδόν 22 μήνες μετά την έναρξη της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με τα πυρομαχικά, δήλωσε ο Ταρνάφσκιι, χωρίς να διευκρινίζει τι είδους είναι αυτά.
Καταπονημένοι Ουκρανοί στρατιώτες στο νοτιοανατολικό μέτωπο έχουν υιοθετήσει αμυντικό ρόλο σε ορισμένες περιοχές αλλά προσπαθούν να επιτεθούν σε άλλες, είπε.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένουν ακόμη νίκες αλλά θα είχαν όφελος αν εναλλάσσονταν με εφέδρους για να τους ξεκουράσουν, είπε.
“Σε κάποιες περιοχές γυρίσαμε σε άμυνα, και σε κάποιες συνεχίζουμε τις επιθετικές ενέργειές μας — με ελιγμούς, πυρά και προχωρώντας μπροστά. Και ετοιμάζουμε τις εφεδρείες μας για περαιτέρω μεγάλης κλίμακας ενέργειές μας”, είπε.
Η Ρωσία αλλάζει τακτικές
Ο Ταρνάφκσιι, διοικητής της επιχειρησιακής ομάδας “Tavria”, ηγήθηκε της αντεπίθεσης που ανάγκασε τους Ρώσους στρατιώτες να εγκαταλείψουν την πόλη Χερσώνα και τη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου τον Νοέμβριο του 2022, τελευταία μεγάλη επιτυχία του Κιέβου στο πεδίο της μάχης.
Είχε επίσης εξέχοντα ρόλο σε μια μεγαλύτερης κλίμακας ώθηση στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια φέτος που σημείωσε μικρή πρόοδο απέναντι στα τεράστια ρωσικά χαρακώματα και ναρκοπέδια.
Η Ρωσία διεξάγει επίθεση στα ανατολικά και προσπαθεί να περικυκλώσει τη στρατηγική ανατολική πόλη Αβντίιφκα, την άμυνα της οποίας επιβλέπει ο Ταρνάφκσιι.
“Ο σκοπός τους (των ρωσικών δυνάμεων) παραμένει (ο ίδιος). Το μόνο πράγμα που αλλάζει είναι πως αλλάζουν οι ενέργειές τους, οι τακτικές αλλάζουν… επιθέσεις διεξάγονται συνεχώς”, είπε.
Η κατάσταση στην Αβντίιφκα αλλάζει “κάθε μέρα και κάθε νύχτα” με τις ρωσικές δυνάμεις να μεταβάλλουν συχνά τις τακτικές τους, έχοντας σημειώσει ” επιτυχίες εν μέρει σε κάποιες περιοχές σε βάθος περίπου 1,5-2 χιλιομέτρων”, είπε.
“Πιστεύω πως κρατάμε γερά αυτές τις γραμμές σήμερα”, είπε. “Σήμερα, ο εχθρός μας πιέζει με τους αριθμούς του. Δεν τους ένοιαξε ποτέ και δεν θα τους νοιάξει για το προσωπικό τους”.
Η Αβντίιφκα θεωρείται ευρέως ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Ρωσίας να αποκτήσει με τη βία τον πλήρη έλεγχο των δύο ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ — δύο από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία λέει ότι προσάρτησε αλλά δεν ελέγχει πλήρως.
“Όλοι ελπίζουν”
Καμία πλευρά δεν έχει επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη φέτος και ο πόλεμος είναι σε μεγάλο βαθμό πόλεμος φθοράς.
Ο Ταρνάφσκιι είπε πως όλες οι ταξιαρχίες εξετάζουν τρόπους για να δώσουν κάποια ξεκούραση στους στρατιώτες τους.
“Σήμερα έχουμε ορισμένες δυσκολίες με το προσωπικό που έχουμε στις πρώτες γραμμές. Ναι, σήμερα δεν είναι τόσο φρέσκοι”, είπε. “Όλοι οι διοικητές θα πρέπει να έχουν μια εφεδρεία”.
Το Κίεβο συζητεί τρόπους να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες στρατολογούνται στον στρατό, και οι βουλευτές επεξεργάζονται νομοθεσία που βελτιώνει τη διαδικασία, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές.
Ο Ταρνάφσκιι δήλωσε πως οι χειμερινές συνθήκες –το κρύο, η μειωμένη ορατότητα και η μη κάλυψη από δένδρα που δεν έχουν φύλλωμα– είναι μια πρόκληση και για τις δύο πλευρές.
“Όμως έχουμε πολλά χρόνια εμπειρίας στη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων σε χειμερινές συνθήκες. Η επιμελητεία, και η εκκένωση και μετακίνηση εξοπλισμού και προσωπικού είναι περίπλοκες”, είπε.
Η Ουκρανία χρειάζεται όλο και περισσότερο μέσα για να αμυνθεί απέναντι στα αυξανόμενα πλήγματα από ρωσικά επιθετικά ντρόουν, όμως η Ουκρανία βασίζεται στην παράδοση δυτικών μαχητικών F-16, είπε.
“Με την παρουσία των F-16, θα είναι εντελώς διαφορετικά. Κατά τη γνώμη μου, ως αξιωματικού του πεζικού, τα F-16 είναι σαν μία Mercedes απέναντι σε ένα Zaporozhets (ένα παλιό σοβιετικό αυτοκίνητο)”, είπε, “Όλοι ελπίζουν”.