Δικαστήριο στην Ολλανδία απέρριψε σήμερα το αίτημα οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσει η ολλανδική κυβέρνηση να παραδίδει στο Ισραήλ εξαρτήματα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η παροχή ανταλλακτικών στο Ισραήλ είναι πάνω απ’ όλα μια πολιτική απόφαση στην οποία οι δικαστές δεν θα πρέπει να παρέμβουν.
«Οι αιτιάσεις που παρουσίασε το υπουργείο είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικής φύσης και οι δικαστές θα πρέπει να αφήσουν στο υπουργείο μεγάλη ελευθερία», εκτίμησε το δικαστήριο.
Ομάδα οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι η παροχή των ανταλλακτικών αυτών στο Ισραήλ συμβάλλει στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που φέρονται να διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην Ολλανδία υπάρχει αποθήκη στην οποία βρίσκονται ανταλλακτικά των F-35 που ανήκουν στις ΗΠΑ και τα οποία εξάγονται σε διάφορες συμμαχικές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ.
Αυτά τα ανταλλακτικά «επιτρέπουν να ρίχνονται πραγματικές βόμβες πάνω σε πραγματικά σπίτια και πραγματικές οικογένειες», δήλωσε ο Μίσιελ Σερβάες, διευθυντής της Oxfam Novib, μία από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην προσφυγή.
Οι ολλανδικές αρχές εξήγησαν ότι δεν είναι βέβαιες ότι μπορούν να επέμβουν στις παραδόσεις των ανταλλακτικών, οι οποίες είναι μέρος επιχείρησης που διαχειρίζονται οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της οποίας παρέχονται ανταλλακτικά σε όλους τους εταίρους του προγράμματος των F-35.
«Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη των ισραηλινών F-35, δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί αν αυτά συμμετέχουν σε σοβαρές παραβιάσεις του δίκαιου του πολέμου», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο.
Όμως η Λίσμπεθ Ζέγκβελντ, δικηγόρος των εναγόντων, χαρακτήρισε «παράλογες» αυτές τις δηλώσεις. Η ίδια σχολίασε ότι η ολλανδική κυβέρνηση είναι πολύ καλά ενημερωμένη για την «τεράστια καταστροφή των υποδομών (…) στη Γάζα», όπως τη χαρακτήρισε η ίδια.
Εξάλλου υπενθύμισε τους κανονισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, οι οποίοι ορίζουν ότι θα πρέπει να απαγορεύονται οι εξαγωγές, αν υπάρχει «ξεκάθαρος κίνδυνος» ότι τα προϊόντα «θα χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Οι δικηγόροι της κυβέρνησης σημείωσαν εξάλλου ότι αν η Ολλανδία δεν προσφέρει αυτά τα ανταλλακτικά στο Ισραήλ, τότε η χώρα θα μπορούσε εύκολα να τα βρει από αλλού.
Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησε μετά την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι. Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς τη Γάζα και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18.878 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.