today-is-a-good-day
21.3 C
Athens

Κ.Λαγκάρντ: Καμία συζήτηση για μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη – Με αργό ρυθμό η επιβράδυνση του πληθωρισμού

Τέλος στα σενάρια για μείωση των επιτοκίων έβαλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την τελευταία – για το 2023 – συνεδρίαση της Τράπεζας. «Δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση. Άλλωστε μεταξύ των αυξήσεων και των μειώσεων στα επιτόκια υπάρχει και το να μένουμε σταθεροί. Δεν μπορείς να πας ξαφνικά από το ένα στο άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα εισερχόμενα στοιχεία σε κάθε συνεδρίαση μας ξεχωριστά και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτά τα στοιχεία».

Της Γωγώς Κατσέλη 

Άλλωστε, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, μπορεί ο πληθωρισμός να βρίσκεται σε καθοδική τροχιά το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο τον Δεκέμβριο αναμένεται μικρή άνοδος, λόγω του κόστους της ενέργειας. Υπογράμμισε, δε, ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει το επόμενο έτος, αλλά με πιο αργό ρυθμό. “Οι τελευταίες μας προβλέψεις είναι για επιβράδυνση στο 2,1% το 2025 και όχι το 2026. Και η πορεία προς τα εκεί είναι πιο ομαλή. Ο υποκείμενος πληθωρισμός επίσης υποχωρεί και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η μετάδοση της πολιτικής μας στο χρηματοοικονομική σύστημα είναι ισχυρή. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο αποτελούν ρίσκο για τον πληθωρισμό και ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι αν τα επιτόκια διατηρηθούν για μακρό χρονικό διάστημα σε αυτά τα επίπεδα, θα συμβάλλουν σημαντικά στην επιστροφή του πληθωρισμού στο πολυπόθητο 2%.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι  οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένουν καθοδικοί και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί πιο περιοριστική από το αναμενόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ