Τη θέση του ότι κοινή συνισταμένη αποτελεί ότι η ελληνική οικονομία προοδεύει, εξελίσσεται, αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται, κάτι που παραδέχονται όλοι οι stakeholders, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη διάρκεια της τοποθέτησής του σήμερα στο 22ο Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος (H.F.A.A.). Το συνέδριο διοργανώνεται από τα προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Αθήνα και οι εργασίες του θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο.
«Η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται πλέον βιώσιμα, κάτι που είναι αντικείμενο προς αξιολόγηση, και που σημαίνει ότι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ως ποσοστό του πλούτου, αυξάνουν με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την κατανάλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος και μεταξύ άλλων ανέφερε ενδεικτικά ότι πλέον η διαφορά επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων με τα ευρωπαϊκά όλο και βαίνει μειούμενο, γεγονός που όπως διευκρίνισε «αποτελεί μια σημαντική και συλλογική επιτυχία όλων μας».
Οι θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι της χώρας μας, δηλαδή οι χώρες ΕΕ «και αυτοί αναδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε αυτό επιβεβαιώνεται και από την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας.
Τόνισε ότι πλέον το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό «έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος των κόκκινων δανείων στο ενεργητικό τους και έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις» ενώ επισήμανε ότι την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, η μείωση της ανεργίας, αλλά και άλλοι οικονομικοί δείκτες.
Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών «προοδεύουμε σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας, σημαίνει ότι συγκλίνουμε με ταχύτερους ρυθμούς προς τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό το λέω για να έχουμε αίσθηση το που ήμασταν και που βρισκόμαστε», επισήμανε.
Αναφερόμενος στους κινδύνους, μίλησε για εξωτερικούς και εξωγενείς και στις γεωπολιτικές προκλήσεις, προσθέτοντας και τις δημοσιονομικές ανισσοροπίες που υπάρχουν σε αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ. Σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να παραμένει «συσταλτική, επηρεάζοντας την πιστωτική επέκταση» και μίλησε για τον υψηλό και επίμονο πληθωρισμό διεθνώς.
Διερωτώμενος το πώς αντιμετωπίζει κανείς όλους τους προαναφερόμενους κινδύνους, ο ίδιος απάντησε «με σοβαρή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, με ορθολογική οικονομική πολιτική και σε κάθε περίπτωση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και χαίρομαι που το σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Χαίρομαι που υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας», επισήμανε.
Για τον κλάδο της χρηματοοικονομικής και λογιστικής, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι έχει παρόν και μέλλον στην Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναδεικνύεται διεθνώς η σημαντική δουλειά που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Στο χαιρετισμό του ο πρóεδρος του Συνδέσµου Επιστηµóνων Χρηµατοοικονοµικής και Λογιστικής Ελλάδος Χρήστος Νεγκάκης, καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ανέφερε ότι στον φορέα τα μέλη ξεπερνούν τα 700 και εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολλά νέα παιδιά, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση «να τους βοηθήσουμε να προοδεύσουν και να βγουν στην επιφάνεια, είναι ευθύνη όλων μας». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι συνολικά στο συνέδριο υποβλήθηκαν περισσότερες από 140 εργασίες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 103 «για να βγαίνει ο χρόνος και μόνο», επισήμανε.
Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση του ερευνητικού έργου επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στα γνωστικά αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής και της Λογιστικής Επιστήμης. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην υποστήριξη και ενθάρρυνση της έρευνας των υποψήφιων διδακτόρων με την ύπαρξη ειδικής συνεδρίας (doctoral session), στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου.