today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Α.Γεωργιάδης: Η τροπολογία αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων εργατών γης

Στην τροπολογία για το καθεστώς χορήγησης άδειας διαμονής στους αλλοδαπούς εργαζόμενους αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής.

«Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Να το ξεκαθαρίσω. Δεν ισχυρίζομαι ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα λύσει το πρόβλημα των εργατικών χειρών. Μια μικρή ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα της ελλείψεως εργατικών χειρών, κυρίως σε αγροτικές εργασίας και στην κατασκευή, όπου είναι τα μεγάλα προβλήματα και ναι, στη βιομηχανία, θα λυθεί μόνο με νόμιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό, και κυρίως με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Ήδη, τέτοιες συμφωνίες ετοιμάζονται με χώρες όπως η Γεωργία, η Ινδία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Αρμενία – είχα συνάντηση με τον υπουργό Αρμενίας χθες στο Ριάντ και είπαμε να έρθει και στην Αθήνα, για να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε εργάτες από την Αρμενία, από τους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και το είδε ως μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και θα έρθει σε μερικές εβδομάδες γι΄αυτό».

Η ίδια τροπολογία, είπε ο κ. Γεωργιάδης, δίνει άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς, οι οποίοι είναι σήμερα στην Ελλάδα με ειδικό καθεστώς εργασίας, μένουν στην Ελλάδα με ειδικό καθεστώς εργασίας, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν. «Δεν θέλουμε αυτοί οι 25.000 Ουκρανοί να δουλέψουνε; Μας πειράζει να πληρώνουν ένσημα στον ΕΦΚΑ; Πιστεύω λοιπόν ότι οι ανησυχίες ότι η διάταξη αυτή αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αληθινές και δεν είναι πραγματικές και δεν έχουν σχέση με τη διάταξη», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Είναι άδικο, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως δήθεν οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. Η κυβέρνηση αυτή, στα τέσσερα χρόνια που είναι κυβέρνηση, έχει μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές, έχει κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα όλη η αριστερά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου και τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης, να κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον ιθύνοντα νου των pushbacks και των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αλλού. Είναι δυνατόν ο ίδιος πρωθυπουργός που κατηγορείται από όλη την Αριστερά της Ευρώπης, ως ο ιθύνων νους των pushbacks, να είναι ο πρωθυπουργός των ανοιχτών συνόρων; Είναι δυνατόν να είναι ο ίδιος άνθρωπος ταυτόχρονα και τα δύο;».

«Είναι απολύτως προφανές ότι όσοι παρουσιάζουν την κυβέρνησή μας, ως μια κυβέρνηση που υποστηρίζει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, κάνουν λάθος. Η συγκεκριμένη τροπολογία, το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πραγματικό χάος των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα, που δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και ζουν σε ένα γκρίζο και σκοτεινό καθεστώς», είπε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε: «Αυτοί που θα κάνουν αίτηση, θα ελεγχθεί το ποινικό τους μητρώο και θα μπορέσουν να πάρουν την άδεια διαμονής μόνο αν έχουν λευκό ποινικό μητρώο και αν δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές. Θα χάνουν την άδεια διαμονής αν δεν έχουν εργασία και το κυριότερο, η άδεια διαμονής, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, δεν τους δημιουργεί επιπλέον δικαιώματα επανένωσης οικογενειών, και το να φέρουν συγγενείς στην Ελλάδα. Είναι αυστηρά και μόνο γι΄αυτούς και για κανέναν άλλο».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η διάταξη αυτή είναι από τις πιο αυστηρές που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ και την Ελλάδα, όχι μόνο πόλο έλξης δεν μπορεί να την καταστήσει, αλλά η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και έλεγχο των συνόρων.

«Ασφαλώς και με προβληματίζει η δήλωση του σεβαστού σε εμένα Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να εκφράζει την ανησυχία και την άποψή του, όπως κι εμείς είναι λογικό να νομοθετούμε γι’ αυτό που πιστεύουμε ότι είναι προς το καλό του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Γεωργιάδης και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να συζητήσουν για τη ρύθμιση.

Ως προς την βασική διάταξη που προκάλεσε και την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι «δεν αλλάζει τα κριτήρια για την αυτόματη άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Τα επτά χρόνια παραμένουν. Η διάταξη αυτή δεν αλλάζει το όριο από τα 3 στα 7 χρόνια. Δίνει μια άπαξ ευκαιρία, σε όσους έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν λευκό ποινικό μητρώο και διατηρούν εργασία στη χώρα, όσοι διατηρούν εργασία στη χώρα, να το κάνουν νόμιμα και να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές και φόρους». Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν προσδοκά με τη διάταξη αυτή να λύσει το πρόβλημα των εργατικών χειρών στη χώρα, παρά μόνο κατά ένα μικρό κομμάτι. Προσδοκά με τη διάταξη αυτή, να χτυπήσει σε ένα κάποιο βαθμό τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που στον τομέα των ανθρώπων που κατοικούν παρανόμως στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ μεγάλη και πρέπει αυτό το πρόβλημα να θεραπευτεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ