today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Λ.Αυγενάκης: Στόχος οι νέοι να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα από επιλογή

Την ανάγκη αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που γίνεται στα Ιωάννινα.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία λέγοντας ότι πρέπει «οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή».

Ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε στη ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και της επικουρικότητας και χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» το γεγονός να υπάρχουν χρήματα που τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να απορροφήσουν, λόγω της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας εφαρμογής των προγραμμάτων.

Μίλησε επίσης στις επτά άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ οι οποίες είναι:

– η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος,

– η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας,

– η εξωστρέφεια και η αύξηση της παραγωγικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,

– η βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας,

– η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,

– η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές, καθώς και

– η βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

Η υλοποίηση αυτών είναι απαραίτητη ώστε να υπάρξει μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας μας, από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασικό άξονα της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας αλλά και κυρίαρχο στοιχείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω της διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας».

Τέλος, εξήρε το έργο του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καρχιμάνη, ώστε να αποτελέσει η περιοχή πρότυπο ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, μόνο για την Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά το ΠΑΑ 2014-2020 στήριξε 46.623 δικαιούχους με δημόσια δαπάνη ύψους 316 εκατ. ευρώ.

Και κατέληξε λέγοντας ότι μέσω του προγράμματος LEADER και του Μέτρου 19, η Αναπτυξιακή Ηπείρου και η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού, επένδυσαν στην Περιφέρεια Ηπείρου κονδύλια άνω των 17,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ