today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Αναζητείται νέος οδικός χάρτης για ήρεμα νερά…

Η σημερινή συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Αθήνα δεν αναμένεται να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στο τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς κοινός παρονομαστής είναι ότι οι δυο χώρες στα σοβαρά ζητήματα στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι διαφωνούν…

Του Κώστα Πασίση

O Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» όπου εστιάζει μεν στο διάλογο αλλά υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά.

«Φίλε Κυριάκο δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε…», ανέφερε o Tαγίπ Ερντογάν χαρακτηριστικά αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», αφήνοντάς σαφώς να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που οι δυο χώρες προσφύγουν στη Χάγη εκεί θα τεθούν όλα τα ζητήματα και όχι μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως διαφορά.
«Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω», τόνισε με νόημα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αλλά και για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Όπως προκύπτει από αυτές τις δηλώσεις το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας παραμένει ως έχει, αμετάβλητο.

Το μόνο που άλλαξε είναι ο τόνος του που έγινε πιο ήπιος, χωρίς δηλαδή την απειλή των πυραύλων Tayfun, όπως είχε συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν.

«Το φιλέ μου Κυριάκο» μπορεί να ακούγεται ενθαρρυντικό και εντυπωσιακό αλλά είναι ένα ρητορικό τέχνασμα, μια τουρκική μπαγαποντιά που προφανώς και δεν αντικατοπτρίζει τα φιλικά και ειλικρινή αισθήματα του προς τη χώρα μας.

Πως είδε το Μαξίμου τη συνέντευξη Ερντογάν

Η συνέντευξη Ερντογάν συζητήθηκε στο Μαξίμου και σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στο Σουλτάνο, αν ξεφύγει των ανεκτών ορίων, στήνοντας κάποιο σόου, αλά Βερολίνο
Η βασική επιδίωξη είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα στο πεδίο και να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Στη παρούσα φάση εκείνο που λέγεται είναι «οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις».

Με αφορμή τη συνέντευξη Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να «οριοθετήσει» τα όσα προκλητικά αλλά με …ευγενικό τρόπο, είπε ο Τούρκος Προέδρος.

«Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, το ότι σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982.

Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση», τόνισε ο κ Μαρινάκης.
Για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Χάγης, κεφάλαιο που άνοιξε ο Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετήθηκε και ο Δημητρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία – σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών – είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό μιλάμε και για προσφυγή σε Διεθνές δικαστήριο για την επίλυση αυτής της διαφοράς. Δεν είμαστε εκεί ακόμη, απέχουμε αρκετά», τόνισε.

Σήμερα στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να συμφωνηθεί ο επόμενος οδικός χάρτης του πολιτικού διαλόγου με τα σοβαρά ζητήματα που χωρίζουν τις δυο χώρες.

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

Με αφορμή τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο Ερντογάν περί αλληλένδετων προβλημάτων «που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα», ο υπουργός Άμυνας Νικος Δένδιας έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα.
«Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί» ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ