today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Σηματοδοτείται η πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους

“Οι διμερείς μας σχέσεις είχαν διακυμάνσεις, αλλά τώρα δυο χώρες οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το πρωί της Πέμπτης (7/12) βρίσκεται στην Αθήνα.

“Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους” τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την συνάντησή τους η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις. Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα κρίσεις”.

Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριέλαμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα.

Μίλησε για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών.

Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών.

Τόνισε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, από εκεί που είχαν σταματήσει ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» είπε, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την κοινή θέση.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης συνάπτεται συνθήκη ειρήνης και φιλίας, μια συνθήκη που σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα κάθε χώρας και αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεργασίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τα θετικά βήματα, θα διευρύνουμε την ατζέντα. Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

«Προτίθεμαι να επισκεφθώ την Άγκυρα. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση. Αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει «να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος».

Ύστερα το λόγο πήρε ο κ. Ερντογάν ο οποίος είπε: “Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και να πραγματοποιήσουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων κοινής βάσης από το 2021. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολάρια. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να το συζητήσουν.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν καταυλισμοί ανάλογοι του Λαυρίου στην Ελλάδα.

Ειλικρινή μας ευχή να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία» στο πεδίο της τρομοκρατίας”.

Ο Ερντογάν επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Ερντογάν: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί

Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ως Τουρκία ότι δεν επιτρέπουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά. Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι πλέον αναπόφευκτη.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, τον ίδιο πολιτισμό. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι.

«Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί», είπε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

«Σας περιμένω στην Άγκυρα για να σας φιλοξενήσω για την επόμενη συνάντηση» κατέληξε.

Μητσοτάκης για τη μουσουλμανική μειονότητα: «Ο προσδιορισμός καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης»

«Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν»., είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του Ερντογάν περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 1:30 ώρα κράτησε η συνάντηση στο Μαξίμου.

Επίσης εκεί βρέθηκαν οι Νίκος Δένδιας, Παύλος Μαρινάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Δημήτρης Καιρίδης και Αριστοτελία Πελώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ