today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Τι θα συζητήσει με Μητσοτάκη;

Στη σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα, επικεντρώνεται η κυβέρνηση η οποία δεν ανοίγει τα χαρτιά της αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών των δυο ηγετών αλλά και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας.

Του Κώστα Πασίση

Το βασικό «μότο» είναι ότι  Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά χωρίς κάποια διάθεση υποχώρησης. με στόχο να προστατεύσει τον διάλογο.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να είναι πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις διαφορές τους σε καίρια ζητήματα. 

Η επικείμενη συνάντηση πάντως αναμένεται να είναι σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πιθανώς να  καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του διαλόγου τους στο μέλλον, αν υπάρξει βέβαια συνέχεια…

Αυτό προκύπτει από την προσεχτική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Παύλου Μαρινάκη.

 «…είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου. Είναι δεδομένες οι διαφορές μας. Είναι μία η διαφορά την οποία έχουμε να επιλύσουμε: Ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, αλλά και πολλά τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα, τα οποία συζητούνται κατά την φάση αυτή, του διαλόγου. 

Εμείς προσερχόμαστε – πρόσθεσε- στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, και σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση με στόχο να προασπίσουμε, να προστατεύσουμε τον διάλογο».

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στη Θράκη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ένα τέτοιο αίτημα θα  μπορούσε να αποτελέσει σημείο έντασης με την Ελλάδα, εφόσον  γίνει χωρίς τη  συναίνεση της…

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δε επιθυμεί μια νέα όξυνση με τη γειτονική μας χώρα. Αντίθετα επιδιώκει επιδιώκει να αναπτύξει βήμα προς βήμα  ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δυο χωρών και μικρότερης καχυποψίας.

Θεωρεί ότι αυτό θα διασφαλίσει αρχικά τη διατήρηση ειρηνικών συνθηκών στο Αιγαίο και στη συνέχεια τη δυνατότητα μιας εκτενέστερης συζήτησης για πιο πολύπλοκα ζητημάτα μεταξύ των δύο πλευρών.

Από τις λιγοστές διαρροές, που έχουν γίνει στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχει το μεταναστευτικό για το οποίο υπάρχει μια προεργασία που δείχνει ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο. Και δεν αποκλείεται σε αυτό το επίπεδο να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε αυτό το μέιζον προβλήματα θα πρέπει να δοθεί  μια πιο σοβαρή απάντηση από την Ευρώπη η οποία πρέπει να έλθει σε μια νέα συμφωνία με την Άγκυρα.

Εκτός από το μεταναστευτικό στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι οι εμπορικές σχέσεις, ο τουρισμος, η Πολιτική Προστασία κ.α

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο Ταγιπ Ερντογαν έρχεται στην Ελλάδα, με το δόγμα του «win-win».    

«Δεν είναι σωστό για δύο χώρες, που είναι τόσο κοντά και τόσο στενά συνδεδεμένες, να συνεχίζουν να βαδίζουν με φωνές που υποκινούν την εχθρότητα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε προ ημερών μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους.

Ο σουλτάνος επιμένει πάντως να μιλά για διμερείς διαφορές που πρέπει να συζητήσουν οι δυο χώρες, χωρίς διαμεσολαβητές.

Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εργαστεί σκληρά σε διπλωματικό επίπεδο για να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές ευρωτουρκικές. Και αυτό αποτελεί διπλωματική επιτυχία της.

Προφανώς ο Ερντογάν επιμένει γιατί θέλει να αποφύγει την πιθανή πίεση ή παρέμβαση της ΕΕ υπέρ των ελληνικών θέσεων και να έχει μεγαλύτερη διπλωματική ευελιξία…

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας. Θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ για Ρεάλ