«Την “Ιστόρηση” υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο, ανέλπιστα καλά, ερευνητές και αναγνώστες της τοπικής ιστορίας τους οποίους ευχαριστούμε. Και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους συγγραφείς γιατί μας εμπιστεύονται τις εργασίες τους». Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Παναγιώτης Νάνος, αναφερόμενος στην εξαμηνιαία επιθεώρηση Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Ιστόρηση», που εκδίδει ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή (άμεσα διαθέσιμη), και έντυπη την οποία διακινεί εκδοτικός οίκος της Καρδίτσας. Ξεκίνησε το 2021 ως μία συμβολική κίνηση τιμής των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο και συγγραφέα Παναγιώτη Νάνο, η έκδοση στοχεύει στην ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας και μέσα από αυτή την ενίσχυση της προσωπικής και συλλογικής αυτογνωσίας. Όπως σημειώνει στο πρώτο τεύχος, «ο καθένας και όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε την αθόρυβη δική μας Επανάσταση» και συνεχίζει λέγοντας ότι σήμερα «τα αυτονόητα χρήζουν υπεράσπισης. Έννοιες όπως Πατρίδα, Εθνική Αξιοπρέπεια, Θυσίες, Συλλογικές αξίες αμφισβητούνται φανερά, τόσο που επιτρέψαμε σε παρακμιακά στοιχεία να καπηλεύονται ή να απαξιώνουν σύμβολα και έννοιες».
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τέσσερα τεύχη με σπουδαίες εργασίες με σπάνιες φωτογραφίες και τεκμήρια που συνδέουν την τοπική με την εθνική Ιστορία. Αναλυτικά, το 1ο τεύχος είναι αφιερωμένο την Επανάσταση του 1821 στην περιοχή της Νευρόπολης και των Αγράφων γενικότερα, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα πρώτα σύνορα διέρχονταν μέσα από τον σημερινό δήμο Λίμνης Πλαστήρα, τα οποία ο δήμαρχος ανέδειξε σε ορειβατική διαδρομή, η οποία διέρχεται δίπλα από γκρεμισμένα συνοριοφυλάκεια και καζάρμες.
Το 2ο τεύχος είναι αφιερωμένο στα 100χρονα της Μικρασιατικής Τραγωδίας, με αναφορά στον θρυλικό «μαύρο Καβαλάρη», τον Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος κατάγεται από το Μορφοβούνι, έδρα του δήμου. Επίσης για πρώτη φορά γίνονται γνωστά ονόματα νεκρών και αγνοουμένων στη Μικρασία από τα χωριά της λίμνης Πλαστήρα.
Το 3ο τεύχος είναι ελεύθερης θεματολογίας και έχουν συλλεχθεί σπουδαίες εργασίες, οι οποίες αναδεικνύουν αθέατες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας και άγνωστες προσωπικότητες.
Το 4ο τεύχος ήταν αφιερωμένο στα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα από Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστα στοιχεία και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις επιδρομές Γερμανών και Ιταλών. Ο τόμος παρουσιάστηκε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης (20/8/2023) με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ολοκληρωτικό κάψιμο των χωριών και την εκτέλεση όσων κατοίκων έμειναν στα σπίτια τους.
Το 5ο τεύχος θα κυκλοφορήσει 15/12/2023 και είναι αφιερωμένο στον Γαβριήλ Διονυσιάτη, μία εξέχουσα Αγιορίτικη μορφή από το Μεσενικόλα. Επίσης περιλαμβάνονται νέες εργασίες για το κάψιμο των χωριών Φυλακτή, Νεοχώρι, Πεζούλα και Νεράιδα από τους Γερμανούς το 1943 και άλλες εργασίες με διάφορα θέματα τοπικής ιστορίας, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 6ο τεύχος θα είναι μονοθεματικό και αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία το 1974.
Οι τόμοι του περιοδικού διατίθενται ελεύθερα σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Δήμου, συγκεκριμένα στο Ψηφιακό Ελληνομουσείον Λίμνης Πλαστήρα https://plastiras-ota.gr/digital-books-museum/
Μιλώντας επίσης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, συγγραφέας και ποιητής τονίζει ακόμα, πως με αυτή την προσπάθεια, αναδεικνύουμε την ιστορία πολύπλευρα, χωρίς παρωπίδες, ιδεολογικές δεσμεύσεις και δουλείες του παρελθόντος, που τόσο ταλάνισαν τον τόπο μας.