today-is-a-good-day
6.9 C
Athens

Οι λόγοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό την επιστολική ψήφο για όλους…

Στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία, στοχεύει η θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές με ισχύ εντός και εκτός Ελλάδος και πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Του Κώστα Πασίση

Η σχετική εξαγγελία έγινε από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και προκάλεσε αναταραχή  στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σκοπιμότητα της, καθώς η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άκρως αιφνιδιαστική και απρόσμενη ακόμη και για τους βουλευτές του κόμματος του.

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στο εκλογικό σύστημα της χώρας αποτελεί μια αμιγώς πολιτική μεταρρύθμιση, με εκσυγχρονιστικό πρόσημο, που ανεβάζει κατηγορία τη χώρα μας η οποία ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η επιστολική ψήφος είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελβετία κ.α.

Επίσης είναι  ένα σημαντικό  βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των θεσμών και των διαδικασιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε λόγο για «σημαντική τομή» και «ιστορική μέρα». Και όπως εξηγεί συνεργάτης του Πρωθυπουργού η φράση αυτή ειπώθηκε επειδή είναι ένα διακριτό βήμα  προόδου προς την κατεύθυνση αυτού που ονομάζομαι προσβάσιμη δημοκρατία και πρωτοβουλία που έρχεται να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο ψηφοφορίας στη χώρα μας.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ήταν μια ιδέα που απασχολούσε τον Πρωθυπουργό από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης.

Ωστόσο λόγω των γνωστών αγκυλώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έβλεπαν …φαντάσματα και υπόγειες διεργασίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, το θέμα είχε παγώσει…

Η μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές και σε μεγαλύτερο έως ανησυχητικό βαθμό στις δημοτικές, ήταν το σήμα που επανάφερε την εν λόγω μεταρρύθμιση σε πρώτο πλάνο στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

Ένας δεύτερος λόγος, που συμπληρώνει τον πρώτο είναι ότι η δυνατότητα  επιστολικής ψήφου  διευκολύνει τόσο τους ομογενείς μας που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όσο και τους χιλιάδες συμπολίτες μας που διαμένουν στην Ελλάδα αλλά έχουν δυσκολίες στην προσέλευση στα εκλογικά τμήματα.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές απαιτείται η ψήφιση της από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ για τις εθνικές εκλογές χρειάζεται διευρυμένη, όπερ σημαίνει πολιτικές συναινέσεις.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα. Πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά.

Δεύτερον, εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης, να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες, μέχρι την διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε  ότι οι ευρωκάλπες θα γίνουν με σταυρό προτίμησης και με μια ενιαία περιφέρεια για όλη τη χώρα. 

Και ο βασικός λόγος είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τελικά τον πρώτο λόγο στην επιλογή των εκπροσώπων τους στα εθνικά και ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Και όχι οι εκάστοτε αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι μέσω προκαθορισμένων ψηφοδελτίων ουσιαστικά επιλέγουν τους εκπροσώπους τους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ