today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ για να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές – Πώς αντέδρασαν οι αγορές

Νέο «μαχαίρι» στην παραγωγή πετρελαίου για 2024 αποφάσισαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, με στόχο τη διατήρηση της τιμής σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Reuters, τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για τις αρχές του επόμενου έτους. Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την τρέχουσα εθελοντική περικοπή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως που κανονικά θα έληγε τον επόμενο μήνα. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ,  επισήμανε ότι η εθελοντική περικοπή της Ρωσίας θα παραταθεί για το πρώτο τρίμηνο και θα φτάσει τα 500.000 βαρέλια, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 50.000 βαρέλια. Αντίστοιχα, το Καζακστάν θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 82.000 βαρέλια, η Αγκόλα κατά 1.110 βαρέλια , η Νιγηρία κατά 1.500 βαρέλια και το Κονγκό κατά 277 βαρέλια.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, αντλούν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου με την παραγωγή να ανέρχεται περίπου στα 43 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Μάλιστα, το πετρελαϊκό καρτέλ κάλεσε και τη Βραζιλία, που είναι ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να προσχωρήσει στον ΟΠΕΚ+, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να δηλώνει ότι η χώρα του πιθανότατα θα ενταχθεί στον Οργανισμό τον Ιανουάριο.

Πάντως, παρά την απόφαση για περαιτέρω περικοπές, η υπερπαραγωγή και η οικονομική αστάθεια κρατούν χαμηλά την τιμή του πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 1,6% στα 76 δολάρια το βαρέλι μετά τα κέρδη που κατέγραφε επί δύο ημέρες εν αναμονή της συνεδρίασης των μελών του ΟΠΕΚ+, ενώ το μπρεντ κατέγραψε απώλειες άνω του 2% και κινήθηκε στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι. 

Γωγώ Κατσέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ