Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση του OPEC+ μετά την αναβολή της 26ης Νοεμβρίου είναι οι αγορές, αναμένοντας να δουν αν ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024 και ποιο θα είναι το ύψος της.
Η πίεση που ασκεί η Σαουδική Αραβία στα άλλα μέλη της… συμμαχίας να μειώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής προκειμένου έχει προκαλέσει την αντίδραση των αφρικανικών χωρών, κυρίως της Νιγηρίας και της Αγκόλας, οι οποίες εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις. Στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να στηρίξει ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς το τεχνητό έλλειμμα που προκάλεσε φέτος ο OPEC+, μειώνοντας την προσφορά σε χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια ζήτηση, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού οι τιμές του αργού κινούνται πολύ χαμηλότερα από τα 100 δολάρια το βαρέλι που αποτελεί την τιμή- ορόσημο για τον Οργανισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατέγραψαν χθες, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κέρδη στο 1,6% στα 77,6 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου. Οι τιμές κινούνται και πάλι ανοδικά μετά τις αναφορές μέσω ενημέρωσης ότι ο όμιλος εξετάζει νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η αύξηση στις τιμές αποδίδεται και σε μια καταιγίδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου από το Καζακστάν και τη Ρωσία, πυροδοτώντας ανησυχίες για περιορισμό της προσφοράς. Κατά τα άλλα, τα στοιχεία του κλάδου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 817.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές από τον OPEC+ που επικαλείται το Reuters, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι περικοπές θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος και τη νέα χρονιά και δε θα επιτευχθεί ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας για μεγαλύτερες μειώσεις.
Γωγώ Κατσέλη