today-is-a-good-day
18.8 C
Athens

Στα 1,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς – Ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης το 2024 βλέπει ο Χ. Μεγάλου

Τα 1,7 δισ. ευρώ άγγιξαν οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, υπερκαλύπτοντας πάνω από τρεις φορές το ζητούμενο ποσό. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,875%, χαμηλότερα από τα 7,125%. Στόχος της να αντλήσει κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευθούν για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) και προς την χρηματοδότηση των αναγκών του 2024. 

Το ομόλογο είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη (6NC5) και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba2 από τη Moody’s και BB- από τη Fitch.

Αυτή ήταν η δεύτερη έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές, καθώς το περασμένο καλοκαίρι είχε προχωρήσει στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου αξίας 500, λήξης Ιουλίου 2028, γεγονός που της έχει επιτρέψει να επιτύχει τον στόχο του 21,8% που της έχει τεθεί για την 1η/1/2024 ως ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση. 

Την όλη διαδικασία της έκδοσης “έτρεξαν” οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley και UBS. To νέο senior preferred ομόλογο είναι εξαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πενταετία, ενώ θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Επίσης, αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba2 από τη Moody’s και BB- από τη Fitch.

Η Τράπεζα Πειραιώς βγήκε στις αγορές, ενώ τα διοικητικά στελέχη της βρίσκονταν στο Λονδίνο για Roadshow που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μάλιστα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς τον ερχόμενο Μάρτιο θα λάβει χώρα η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας χθες στο Roadshow, η καθαρή πιστωτική επέκταση θα ενισχυθεί το 2024 χάρη στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τους ευρωπαϊκούς πόρους, που έως το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης είναι:

* Η ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο ρυθμό της ΕΕ το 2023, και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά περίπου 3% το 2024 και τις επόμενες χρονιές λόγω των ισχυρής ροής ξένων επενδύσεων, της εσωτερικής ζήτησης και των εσόδων από τον τουρισμό.

* Οι χαμηλότερες αποπληρωμές από τους εταιρικούς πελάτες, καθώς αναμένεται μείωση των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα και παράλληλα, αύξηση των εταιρικών κερδών.

* Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), για τις οποίες η ζήτηση παραμένει υψηλή ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός υπογεγραμμένων συμβάσεων σε αναμονή για εκταμίευση.

* Η επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης

* Η δυναμική στην αγορά ακινήτων καθώς διατηρείται η ανοδική πορεία των τιμών κατά 14% στο εννεάμηνο του έτους φέτος, μετά από ετήσια αύξηση 12% στο 2022.

* Τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας για νέους «Σπίτι μου», τα οποία συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ανέφερε ότι φέτος η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξημένων αποπληρωμών που προκάλεσαν τα υψηλά επιτόκια. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου 25 δισ. ευρώ για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ, αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση. Πρόσθεσε δε ότι λόγω των υψηλών επιτοκίων καταγράφεται μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τη σημαντική ροή κεφαλαίων της ΕΕ από διάφορα προγράμματα, όπως το RRF, το RePowerEU, το EΣΠΑ, με το σύνολο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα έως το 2027 να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ. «Ως χώρα έχουμε πετύχει τη μέγιστη κατανομή κεφαλαίων από το RRF και μετά την πρόσφατη έγκριση του τροποποιημένου Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα συνολικά κεφάλαιά του για την Ελλάδα ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ συνολικά», επισήμανε.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το RRF αναμένεται να ενισχύσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, ενώ οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%. Λόγω των μεταρρυθμίσεων και της υψηλότερης παραγωγικότητας, το ΑΕΠ και η απασχόληση παρουσιάζουν μόνιμα οφέλη μακροπρόθεσμα, τόνισε. Η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων RRF στη ζώνη του ευρώ μέχρι στιγμής, έχοντας λάβει 12,8 δισ. ευρώ, 60% σε επιχορηγήσεις και 40% σε δάνεια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 4% και 3% των αντίστοιχων ποσών που εκταμιεύονται στην Ιταλία και την Ισπανία.

Γωγώ Κατσέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ